Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

05.06.2011

Щоб мати капусту, доведеться добре потрудитися



Щоб мати капусту, доведеться добре потрудитися

Один із найрозповсюдженіших і найбільш любимих українцями овочів останніми роками перейшов ледве не до розряду делікатесів.

Українці, у всякому випадку ті, хто вважає себе городниками-аматорами, за останні 2–3 роки вже звикли до того, що на їх ділянках пізня капуста, як кажуть, «не родить». Дехто через це навіть відмовився від вирощування цього овочу.

Про те, що капуста «не родить» не лише у аматорів, а й у професіоналів, свідчать астрономічні ціни на білокачанну. Статистика підтверджує, що капуста за останні роки побила всі мислимі і немислимі рекорди по зростанню ціни на неї.

Так чому ж все-таки перестала рости капуста на найкращих у світі чорноземах? Можна назвати кілька головних причин цього явища. Перша — це зміна кліматичних умов. Ні для кого не секрет, що літа в Україні стали не просто теплими, а спекотними. Капуста є  культурою вологолюбивою і не витримує високої температури та відсутності вологи. Але не лише зміна клімату впливає на врожайність білокачанної. Будь-який городник-аматор або агроном-овочівник підтвердить:  різко зросла кількість шкідників, які знищують капусту. Якщо раніше наші мами, не кажучи про бабусь, практично не мали проблем зі шкідливими комахами, то зараз… Ось що говорять з цього приводу місцеві городники та всезнаючий Інтернет.


Садіть «Агресор» і не опускайте рук

Порада перша. Вирощувати розсаду виключно голландських гібридів. Вона вартує своєї ціни. Іноземні гібриди краще переносять засуху і менше ушкоджуються шкідниками. Особливо  гібрид «Агресор».Майже ідеальна капуста, —дуже врожайна, вже у вересні в’яжеться і не тріскається. Смачна, на все йде і добре лежить».

Порада друга.  Не опускайте рук. Давить засуха, б’є блоха, а ви боріться за капусту. Поливати овочі можуть далеко не всі, особливо, коли город розташований далеко від водойми. А ось боротися зі шкідниками може кожен. А для цього потрібно хоча б один раз на два тижні дивитись на свій город і реагувати на зміну ситуації. І якщо на капусті з’явилися попелиці, блішки чи інша нечисть — боротися з ними.

Порада третя. Бережіться мух! Останніми роками ледве не головним ворогом капусти стала капустяна муха. Вона відкладає яйця на землі поряд із рослиною, а личинки вгризаються прямо в стовбур. І вже в червні, а то й у липні ваша капуста, яка так добре «прийнялась» і росла, починає гинути. Спочатку жовтіє, потім відпадає листя, а потім засихає і вся рослина. Причина цьому — зовсім не засуха, а та клята муха. Порада боротися  виключно інсектицидами. Народні методи вже не діють, та й бігати по полю і кожні п’ять днів розсипати попіл — часу немає.

Радимо застосовувати у боротьбі з мухою «Актару», змішуючи її або з «Нурелом», або з «БІ-58». Через тиждень після висадки розсади потрібно буквально поливати розчином рослину, яка прижилася.

При цьому слідкувати, щоб інсектицид потрапив на землю біля капустини. «Я трую землю, щоб муха туда яйця не відложила», — пояснив городник. І додав, що найбільше шкодить муха там, де городи поливають. Засуху і вона не любить.

Численні довідники з овочівництва рекомендують величезну кількість препаратів для боротьби зі шкідниками на капусті. Найчастіше називають «Актару» і «Деціс». Можна застосовувати також «Волатон», «Штефесін», «Фастак», «Базудін» (він же «Діазинон»), «Матч», «Енжіо», «Бі-58» (новий).


Народні методи вимагають настирливості і терпіння


У пошуках ефективних і водночас екологічно чистих методів і засобів боротьби із капустяною мухою та іншими шкідниками ми переглянули десятки Інтернет-сайтів.

Поради любителів «чистого» землеробства особливим розмаїттям не вразили. У основному вони рекомендують збирати гусінь вручну, сіяти поряд трави із різким запахом і застосовувати настої різних рослин.


До речі...

Одним із небагатьох вже готових екологічних препаратів, які рекомендують для боротьби зі шкідниками як аматори, так і професіонали, є Лепідоцид (1 літр на гектар). Крім того, чимало овочівників для боротьби із капустяною мухою використовують спеціальні таблички-пастки. Їх ставлять близько 80 штук на гектар на відстані 7–10 метрів одна від одної. Таблички мають бути обов’язково блакитного кольору. Чомусь саме на нього летить муха. На табличку натягують поліетиленову плівку і наносять на неї клей «Песті фікс». Мухи летять на блакитний колір, прилипають і гинуть.

Можна також «одягати» на розсаду картонні або пластикові кружальця діаметром 10 сантиметрів. Через них личинки мухи не зможуть проникнути в землю і далі — в стовбур розсади. Напевно, найбільш екзотичною стала порада… мити листя капусти. Так пропонують уберігати її від попелиці.

Отже ті, у кого багато вільного часу і вистачає терпіння, записуйте: одна столова ложка деревного попелу, одна столова ложка тютюнового пилу із чайною ложкою рідкого мила і такою ж кількістю гірчиці заливається 2 літрами гарячої води. Через дві години в розчин додають 2 літри холодної води. А потім миють листя.

Так що, як бачите, боротися із шкідниками можна і «хімією», і «дідівськими» методами. Можна, звичайно ж, і плюнути на все це та купити капусту на ринку. Там вона — точно «не бризкана». І по п’ятнадцять гривень.

Автор: ЕХО з регіону


Схожі матеріали:
👁 3762
Категорія: Здоров'я
Теги: агресор, капуста, шкідники




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ