Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

08.07.2011

Рудківська школа, ти юність наша



Рудківська школа, ти юність наша

26 червня, в День молоді, у Рудці відзначили 100-річчя освіти та 20-річчя Рудківської загальноосвітньої школи. На свято зійшлися всі жителі села, приїхали випускники з інших міст і сіл нашої України.

Колектив школи, учні і вчителі активно готувалися до визначної події. Вони провели велику пошукову роботу на чолі з найстаршим викладачем школи, вчителем історії Віталієм Івановичем Логвиненком.

Виявляється, ще земство у 1911 році побудувало старе приміщення школи, що стоїть на шляху з Гребінки до Тимок і Яблуневого. Школа будувалася на дубових сохах, а потім обкладалася цеглою. У школі було 4 класи і учительська кімната. Школа була церковнолриходською.

Для дітей закінчення цієї школи багато означало. Людина, що закінчила школу, вважалася грамотною.
Після 1917 року створення нової школи стало загальнодержавною справою. І у 1938 році в школі перейшли на загальне семирічне навчання.

Великої шкоди освіті завдала війна. Фашисти, відступаючи, хотіли спалити школу. Це просто диво, що на них вплинули прохання жителів Рудки залишити їм школу. Школа вціліла, почала працювати, і в 1945 році був перший післявоєнний випуск.

У класах було по 35-40 учнів. Першими післявоєнними директорами були: І. К. Охріменко, И. М. Дворник, Г. В. Гнида. В 1950 році почалося будівництво другого приміщення школи, в якому знаходилися три класні кімнати.

Школа стала восьмирічкою. Останніми директорами Рудківської восьмирічки були О. Т. Буць, Н. Б. Довбиш, П. М. Попович, Д. М. Геліїцький, В. І. Логвиненко. Але у 1979 році Рудківську восьмирічну школу було реорганізовано у початкову, а школярів середнього і старшого шкільного віку підвозили до Овсюківської середньої школи.

Очолювала початкову школу Т. І. Ющенко. Але жителі Рудки хотіли мати власну середню школу, так як дітей у селі було багато. І ось з проханням про побудову школи до різних високих інстанцій звернулися колишні випускники школи О. С. Онищенко, академік Національної Академії Наук України, К. Й. Киріяк, доярка, депутат Верховної Ради України, а також тодішній голова колгоспу ім. В. І. Чапаєва В. П. Томін.

Дозвіл був отриманий, почалося будівництво, і у 1991 році в селі Рудка відкрилася середня двоповерхова школа на 350 місць. Школа має просторі класні кімнати, великий спортивний зал, навчальну майстерню, їдальню, бібліотеку, комп'ютерний клас.

У школі створено музей історії села. Завжди вражає доброзичлива, тепла, приємна атмосфера, створена педагогічним колективом школи на чолі з директором О. І. Ічанським. Дітям тут дуже комфортно і затишно. Таку історію про рідну школу розповідали усім гостям «ювілярки» у шкільному музеї.

А у святково прикрашеному спортивному залі (довгоочікуваний дощ вніс свої корективи), відбулися урочистості з нагоди ювілею школи. Учні подарували гостям традиційний коровай, перед присутніми виступили директор школи О. І. Ічанський, начальник відділу освіти РДА В. М. Лисогор, голова села В. А. Даценко, колишній директор 8-річної школи П. М. Попович.

Виступ зведеного хору учнів і вчителів школи ще раз підтвердив, що це одна родина. Апотім слово надали випускникам різних років, які звідусіль приїхали на ювілей рідної школи.

Від випускників 1947 року виступив вчений-філософ і культуролог, академік НАНУ, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, директор Національної бібліотеки ім. В. І. Вернадського О. С. Онищенко, від випускників 1959 року - колишній перший заступник Начальника зв'язку ЗСУ, полковнику відставці, нині працівник ВАТ «Укртелеком» В. М. Лисенко, від випускників 1962 року - вчителька Г. Т. Лисенко, від випускників 1971 року- В. С. Тихоліз, від випускників 2001 року - О. В. Симоненко, від випускників 2011 року - Станіслав Сороков.

Прекрасні пісні дарували присутнім колишні учні школи солістка ансамблю Збройних Сил України Ярослава Кривошеєва, Світлана Буць, Тетяна Линник. Скільки ще всього цікавого було на святі!

А висновок один: двері Рудківської школи завжди гостинно відкриті для всіх друзів. Тож бажаємо педагогічному колективу школи та його незмінному директору О. І. Ічанському творчих успіхів, гарних учнів і хорошої наповненості класів.

І кожен з випускників може сказати про рідну школу словами з «Гімну школи»:
Рудківська школо, ти юність моя,
Перша любов, ніжний спів солов'я!
Рудківська школо, ти шлях до мети,
Ми - твої діти, а мати в нас - ти!


Наталія ЛАКУША
газета "Гребінчин край".


Схожі матеріали:
👁 2796
Категорія: Новини Гребінки
Теги: ювілей, школа, село, Рудка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ