Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

16.07.2011

Чоловіки в Україні стають рідкістю



Чоловіки в Україні стають рідкістю

Населення України зменшується, старіє і фемінізується. Статистика невблаганна: вже в тридцятирічному віці жінок стає більше, ніж чоловіків, а з роками ця тенденція тільки посилюється.

Згідно з даними держслужби України, середній вік жителя України в січні складав 40,3 року (для чоловіків - 37,5, для жінок - 42,7 року). За статистикою ООН, населення України ще в 1959 році наполегливо рухалося до того, щоб називатися старим : ще тоді доля осіб у віці 65 років і старше налічувала 6,9%.0 Зараз ця група досягла 15,3%.0

Окрім старіння, в Україні існує ще одна проблема. Останні ці служби статистики примушують згадати сумну пісню про десять дівчаток, на яких доводилося дев'ять дітей. У сучасній Україні співвідношення ще сумніше.

"Спостерігається гендерна диспропорція, яка останніми роками збільшується ... На 1 січня 2011 року на кожну тисячу жінок доводилося 856 чоловіків", - констатує заступник голови Державної служби статистики Наталія Власенко. На початок року число жінок і чоловіків співвідносилося як 53,7:46, 3.

З народження людини і до 30 років біди ніщо не провіщає: в усіх категоріях чоловіків більше, ніж жінок. Переломним стає вік 32 роки. Якщо серед 31-річних чоловіки лідирують (їх більше на 3,6 тис.), то серед тих, хто на рік старше, співвідношення різко міняється. У січні 32-річних жінок було більше на 581, чим їх одноліток-чоловіків.

За словами фахівців Госстата, дисбаланс у молодому віці особливо небезпечний, оскільки 32 роки - це усього лише середина репродуктивного віку, а отже закладається міна уповільненої дії під подальші показники народжуваності.

Після рубежу в 32 роки ситуація тільки посилюється. До пенсійного віку (60 років) жінок в Україні залишається майже на 90 тис. більше, ніж чоловіків.

Куди діваються українські чоловіки? На думку фахівців Інституту демографії, ряди сильної статі рідшають і із-за біологічних, і із-за поведінкових чинників.

"Смертність чоловіків в працездатному віці вище десь в 2,5-3 рази", - заявила Фокус.ua Наталія Рынгач, доктор наук, головний науковий співробітник Інституту демографії і соціальних досліджень імені М. Птухи НАН України.

За словами експерта, чоловіка за природою своїй менш життєздатні - біологічні чинники віднімають у них приблизно два роки життя в порівнянні з жінками. Але в цілому чоловіка живе менше на 10 років, і за це вже відповідальні чинники поведінкові.

Чоловіки частіше зайняті на шкідливому виробництві, нагадує Рынгач. Ризиковані для життя професії, такі як військова служба, пожежна охорона, міліція, шахтарі - типово чоловічі. Ще один бич сучасного чоловіка - це небезпечні види дозвілля (чого вартий один тільки альпінізм). Вносять свій вклад і шкідливі звички.

Чоловіки частіше зловживають алкоголем і тютюном, а це не лише підвищена смертність від серцево-судинних захворювань і раку легенів, але різні алкогольні травми, нерідко смертельні, ДТП в стані алкогольного сп'яніння, знову ж таки із смертельним результатом.

Втім, Всесвітня організація охорони здоров'я констатує в Україні деяке поліпшення у справі боротьби з шкідливими звичками. Так, поширеність паління серед дорослих жителів країни знизилася з 45% до 32%.0 Причому палити активно кидає сильна стать: згідно з останніми даними ВООЗ, в Україні палять 50% дорослих чоловіків. Це прогрес, адже ще п'ять років тому в країні було 65% чоловіків-курців, Україну тоді випереджала тільки Росія. Хоча, звичайно, Мінохоронздоров'я і антитютюновим організаціям ще є над чим попрацювати.

Скорочує життя чоловікам ще і несвідоме відношення до власного здоров'я, ігнорування приписів медиків. "Є такий термін "прихильність до лікування". Так от чоловіки менш дисциплинированны, менше прислухаються до аргументів лікарів. Є така українська приказка "Хто хворіє? Жінка. Хто помер? Чоловік". Жінка за природою своїй - берегиня, і вона найчастіше свідомо відноситься і до свого здоров'я, і до здоров'я тих, хто поруч", - відмічає Рынгач і радить чоловікам брати приклад зі своїх дружин і подруг.

Але хороша новина для чоловіків в тому, що багато що в цьому житті - в їх власних руках. "Кинути сигарету, повечеряти не смаженою картоплею і не курицей-гриль з найближчого супермаркету. Пробігтися. По-іншому провести воскресіння, адже виросли чоловіки, що не піднімали нічого важчого за пляшку з пивом", - радить Рынгач. Якщо не можна змінити підлогу, то можна змінити життя.



Схожі матеріали:
👁 1603
Категорія: Суспільство
Теги: здоров'я, демографія, статистика




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ