Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

25.08.2011

За безпеку маленьких пасажирів відповідають дорослі



За безпеку маленьких пасажирів відповідають дорослі

Кожного дня на автошляхах нашої держави трапляється більше 10 дорожньо-транспортних пригод, в яких травмуються та гинуть люди. Дуже прикро бачити статистику дорожньо-транспортних пригод, а ще гірше бачити серед травмованих та загиблих наших наймолодших громадян – дітей.

 Існують різні ситуації за яких учасниками ДТП стають діти, будь-то пішохід, велосипедист, пасажир, а іноді навіть водій автомототранспорту.

 Лише з початку 2011 року на дорогах Полтавщини сталося 22 дорожньо-транспортні пригоди за участю дітей-пасажирів, у яких травмовано 20 дітей та 2 дитини загинули.

 Розглядаючи проблему дорожньо-транспортних пригод за участю дітей-пасажирів, слід відзначити, що відповідальність за травмування у таких випадках повністю лягає на водіїв – батьків, родичів чи інших осіб, які доглядають дитину.

 Одним із заходів безпеки дитини-пасажира є дитяче автокрісло. Обираючи вказаний захід пасивної безпеки радимо, перш за все, звертати увагу на його відповідність загальним вимогам безпеки.

 Вибираючи автокрісло для дитини, зверніть увагу на наявність клейма "Testet & approved ECE - R44/3 (чи просто ECE - R44/3)". Присутність цього знаку гарантує, що бебі-крісло успішно пройшло повний цикл європейських випробувань.

Дуже важливо, з якого матеріалу зроблений каркас.  Пластикові, як показує практика, менш надійні, чим металеві, навіть якщо пластик удароміцний, який застосовується в сертифікованих моделях (те ж торкається і застібок, і кріплень на ременях). Матеріал оббивки повинен пропускати повітря і вологу, а конструкція спинки подушки забезпечувати вентиляцію. І, звичайно ж, усі тканинні покриття повинні легко відстібатися і стиратися.

Крім того, зверніть увагу, чи є у автокрісла бічний захист голови і плечей, яка підвищує безпеку дитини.

Не варто залишати без уваги і ремені. Для дітей до трьох років обов'язкові внутрішні Y -образні або п'ятиточкові ремені, оскільки тільки вони оберігають малюка від характерних ушкоджень черевної порожнини і травми хребта. Надійніша п'ятиточкова система: в цьому випадку навантаження і на ремені, і на тіло дитини у разі ривка буде набагато нижчий.

Особливо уважно оглянете матер'яне протитравматичне прокладення у замку-пряжки, що сполучає ремені в паховій зоні дитини. При фронтальному ударі на це місце припадуть значні навантаження, а тому прокладення має бути досить широким і пружним, щоб не травмувати малюка.

У автокріслі дитині має бути комфортне, інакше малюк почне капризувати і відволікати водія від дороги. Тому перед купівлею постарайтеся, щоб він "приміряв" крісло, в якому йому належить провести довгі години. При цьому чим молодше дитина, тим важливіше для нього можливість поспати під час поїздки. Тому зручніше, якщо можна регулювати кут нахилу, переводячи крісло з положення пильнування в положення сну.

Крім того, дитяче автокрісло повинне легко встановлюватися в автомобілі. Так що не соромтеся приміряти пристрій у свою машину, особливо, якщо ваш "залізний кінь" вітчизняного виробництва, оскільки усі автокрісла розраховані на європейський стандарт.

До речі, більшість виробників автокрісел поставляє до них великий вибір аксесуарів : вкладиші, змінні чохли, сонцезахисні шторки, іграшки і навіть протимоскітні сітки. Ціна беби-кресел коливається від $100 до $450.

Класифікація

По європейській класифікації усі дитячі автокрісла діляться на п'ять груп -- залежно від ваги і віку дитини.

Автокрісла групи 0 призначені для новонароджених, які ще не можуть самостійно сидіти, їх рекомендується перевозити в автолюльках, де малюк розташовується лежачи. Такі беби-кресла кріпляться на задньому сидінні автомобіля за допомогою спеціальних ременів. Дитина ж фіксується в люльці широким і м'яким ременем, а навколо голови малюка розміщується додатковий захист.

Крісла групи 0 і 1 мають схожу конструкцію у вигляді пластикової "мильниці" на силовому каркасі. Як правило, вони мають декілька положень нахилу - для пильнування і сну. До речі, такі крісла можуть використовуватися як перенесення, гойдалка або просто як стільчик, а деякі можна встановлювати на шасі і використати як прогулочну коляску.

Групи 2 і 3 призначені для більше старших дітей і передбачають - у міру росту дитини - перехід від використання внутрішніх ременів крісла до зовнішніх автомобільних.

Випускаються також універсальні крісла-трансформери, відповідні для декількох груп дітей (1, 2, 3). Безумовно, ними можна користуватися довше, але мінус в тому, що такі конструкції навряд чи можуть врахувати усі анатомічні особливості дітей у віці від 1 до 12 років.


Група крісел Веага дитини Приблизний вік дитини
0 0-10 кг 0-1 рік
0+ 0-13 кг 0-1.5 роки
1 9-18 кг 1-4 роки
2 15-25 кг 3-7 років
3 22-36 кг 6-10 років


Пам’ятайте, комфортне розташування малюка в автомобільному кріслі не тільки убезпечить його життя, але й дозволить водію безперешкодно сконцентруватися на управлінні автомобілем.

За недотримання заходів пасивної безпеки, яким в даному випадку являється дитяче крісло, стаття 125 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає попередження. Лояльний характер адміністративного стягнення свідчить про те, що законодавець закликає до усвідомленого ставлення батьків та осіб, що їх замінюють до безпеки дітей, за яких вони несуть не тільки моральну, але й юридичну відповідальність, наслідки якої, залежно від обставин, можуть бути значно серйознішими.

Схожі матеріали:
👁 1641
Категорія: Суспільство
Теги: пішохід, безпека, велосипедист, пасажир




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ