Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

14.10.2011

Сьогодні Православні відзначають свято Покрова— Пресвятої Богородиці



Сьогодні Православні відзначають свято Покрова— Пресвятої Богородиці

14 жовтня відзначається свято Покрови Пресвятої Богородиці і українського козацтва.

14 жовтня православний світ відзначає одне з дванадцяти найбільших церковних свят року - Покрова Пресвятої Богородиці. Свято Покрови встановлене на честь явління Пресвятої Богородиці в 910 році в константинопольському Влахернському храмі.

 На Русі з дня Покрови починалися весілля, а дівчата в цей день ходили до церкви молитися про швидке заміжжя. За народною прикметою, чим більше снігу випаде на Покрову, тим більше весіль можна буде чекати в майбутньому році.

 Історія свідчить, що в 910 році під час вторгнення сарацинів у межі Візантійської імперії, св. Андрій Юродивий та його учень Єпіфаній, перебуваючи в 1-й день жовтня (14 жовтня за новим стилем) у Влахернському Константинопольському храмі, де зберігалася риза Богородиці, при всенощному недільному співі бачили в повітрі явління Пресвятої Діви Богородиці. Вона зняла зі своєї голови покров і простягнула його над тими, хто молився в храмі, захищаючи людей від ворогів видимих і невидимих.

 Бачення прославлене було спершу вірянами церкви, а потім у всьому Константинополі. Жителі міста, почувши про це чудо, справдилися сподівання, що Бог за молитвами Заступниці позбавить їх від бід, завданих вторгненням сарацинів. Дійсно, незабаром після видіння вороги були переможені й вигнані. У Влахернській церкві збереглася пам'ять про дивне явище там Богоматері, але Грецька Церква такого свята не знає.

 Свято Покрови Пресвятої Богородиці відзначається на Русі з XII століття і відноситься Церквою до числа великих. Встановлене воно було в 1164 році князем Андрієм Боголюбським. У тому ж столітті на Русі з'явилися перші храми на честь Покрова Божої Матері.

 Покров Пресвятої Богородиці вважається символом захисту, заступництва і втіхи, молитви про спасіння світу від бід і страждань. Цього дня віруючі просять у Цариці Небесної захисту та допомоги.

Здавна в Україні свято Покрови вважалося кінцем осені та початком зими. До початку жовтня закінчувалися усі найважливіші роботи на землі, було зібрано врожай і з`являлася можливість трохи перепочити від виснажливої праці.

Саме тому ця пора традиційно знаменувала початок сезону сватання та весіль. Дівчата, яким набридло дівувати, у свято Покрови потайки просили: "Свята мати, Покрівонько, покрий мені голівоньку: щоб я жінкою була, щоб я весело жила, з чоловіком молоденьким, з дитяточком веселеньким".

Дослідники простежують у цьому культі відгомін давніх культів слов`ян-язичників на честь жіночого божества продовження роду, плодючості - Лади, Живи.

Якщо дівчину сватали до Покрови, то можна було ще протягом трьох тижнів (до Дмитра 8 листопада) зіграти весілля. Далі розпочинався піст - Пилипівка. Цієї традиції в багатьох українських селах дотримуються й досі, період від Покрови і до початку Пилипівки - пора наймасовіших шлюбів в Україні.

Існує навіть прикмета: якщо на Покрову сніг - буде багато весіль.

Зі святом Покрови пов`язано чимало народних повір`їв, прикмет, приказок, прислів`їв. Вважається, що яка погода на Покрову, такою буде і зима. Цього дня уважно спостерігають за вітром – якщо він дує з півдня, то зима буде теплою, із півночі – холодною, із заходу – сніжною. Коли протягом дня вітер змінює напрямок, то й зима буде нестійкою.

Якщо на Покрову листя з вишень не опало, зима буде теплою, і якщо сніг не випав, то його не буде і в листопаді.

У Карпатській Україні до Покрови остаточно поверталися всі пастуші отари з полонин і завершували останню мандрівку чумаки. Тому й казали: "Прийшла Покрова – сиди, чумаче, вдома".

Інші прислів`я до Покрови: "Хто лежав до Покрови, той продасть усі корови", "Прийшов Покров - не нагрієш хату без дров", "Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду - льодом, а дівчат - шлюбним вінцем".

 Пресвята Богородиця вважається покровителькою українського козацтва. Тому саме цього дня козаки теж відзначають своє свято.

 У цей день на Січі відбувалися вибори нового отамана. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали заступницею і покровителькою православного воїнства.

На честь Покрови козаки будували багато храмів, деякі з них збереглися й донині. Перлинами архітектури вважаються Покровський собор Харкова, зведений у 1689 році, та київська трьохбанна церква Покрови на Подолі, зведена у 1766-му.

Тож не дивно, що через століття це свято здобуло в Україні ще й другу назву - Козацька Покрова. Після указу президента України від 1999-го року день 14 жовтня відзначається як День українського козацтва.

Свято Покрови за день свого заснування обрала й Українська Повстанська Армія (УПА), віддавшись під опіку святої Богородиці. Цього дня вже кілька років в містах України відбуваються ходи та мітинги прихильників українського націоналізму.

Схожі матеріали:
👁 1475
Категорія: Суспільство
Теги: 14 жовтня православний світ відзнач




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ