Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

17.12.2011

Жіночий алкоголізм виліковний!



Жіночий алкоголізм виліковний!

"Чому п'ють жінки"? Ми попросили лікаря-нарколога прокоментувати результати і дати практичні рекомендації - як боротися з найпоширенішими причинами.

Усупереч розхожій думці жіночий алкоголізм лікується. Досить повірити, що алкоголізм - це свого роду алергія на алкоголь. Спробуйте почати міркувати так: "Я не переношу цей продукт, усі нещастя мого життя викликані алкоголем - якщо я не питиму, то я буду щаслива".

Тема взаємовідносин з алкоголем хвилює багатьох, а для деяких ці стосунки переростають в щось більше, ніж пара келихів вина після роботи або в компанії друзів. Але як всяке слідство, пристрасть до спиртних напоїв має свої причини. Отже, чому ж п'ють жінки і як з цим боротися?

Причина 1: Щоб зняти стрес і розслабитися, так вважає 49% жінок.

При стресах і кризах невелика кількість спиртного створює ілюзію тимчасового благополуччя : виникає стан розслаблення, проблеми втрачають свою гостроту. У такі періоди у багатьох створюється помилкове уявлення, що за допомогою алкоголю можна упоратися з усіма життєвими знегодами. Велику спокусу забути, що алкоголь - це, по суті наркотик, хоча і не заборонений законом.

Як і будь-яка одурманююча речовина, він має здатність викликати викид різних речовин, відповідальних за переживання афектів "радості", "задоволення", безповоротно міняти метаболізм мозку і, у результаті, викликати залежність.

Вихід з ситуації: дотримуватися 10 правил.

Із стресом можна і треба боротися "нехімічним" шляхом. Позитивне відношення до життя, різноманітні захоплення, динамічний відпочинок - ось кращі ліки від нудьги і одноманітності. Алкоголь не здатний замінити силу волі, наше бажання і прагнення переламати ситуацію у свою користь.
1 найголовніше, зміните своє відношення до алкоголю - не відноситеся до нього як до засобу поліпшити життя.

2 В перші два-три місяці тверезості бажано утримуватися від розважальних заходів, відвідування нічних клубів, посиденьок з друзями, вечірок, і ін.;

3 Не голодуйте, щоб не провокувати посилення потягу до алкоголю і завжди носите з собою воду.

4 Якщо з якихось причин ви не можете відмовитися від заходу, де мається на увазі вживання алкоголю, то тримаєте свій фужер в полі зору і стежите, щоб в нім був безалкогольний напій, обов'язково щільно поїжте;

5 Навчитеся перемикати свою увагу на щось, що допоможе вам не думати про алкоголь, фізичні навантаження відмінно знижують стрес і допомагають відволіктися.

6 Старайтеся, щоб ваш день був чітко розпланований, не залишайте час на неробстві;

7 Навчитеся спокійно і твердо відмовлятися від пропозиції випити, ви не повинні виправдовуватися і соромитися свого рішення жити в тверезості;

8 Уникайте вживання навіть безалкогольного пива і енергетичних напоїв;

9 На заощаджені від придбання алкоголю гроші нагороджуйте себе яким-небудь подарунком;

10 Вчитеся бути терпиміше, не приймайте значимих рішень зопалу, підвищену нервозність можна зменшити за допомогою заспокійливих препаратів на рослинній основі.
Якщо перелічені вище ради не допомагають повною мірою впоратися з потягом до алкоголю, то доцільно звернутися до лікаря психіатрові-наркологові або психотерапевтові.

Причина 2: Від самотності, так думають 27% жінок.


Самотні люди, окрім психологічних проблем, більше схильні до депресій, серцево-судинних патологій, надмірної ваги і більше схильні до зловживання алкоголем, переїдання і трудоголізму. Причина жіночої самотності може ховатися в проблемах виховання, в зайвій самостійності або завищених очікуваннях від партнера, в невмінні будувати стосунки з чоловіком або страху перед новою невдачею.

Американські дослідження показують, що поза браком рівень споживання алкоголю у жінок від 24 до 32 років вище, ніж після заміжжя або повторного, що одружується. Алкоголь дає можливість відчути себе більше товариською і розкріпаченою.

Проте лише на якийсь час. При збільшенні кількості випитого спиртного помітно знижується здатність до самоконтролю. У цьому стані ми легше здійснюємо ті вчинки, за які нам зазвичай буває незручно наступним ранком.

Це здатне загострити відчуття провини, привести до ще більшої нерішучості і замкнутості.

Вихід з ситуації: відмовитися від алкогольних "алібі"

Намагайтеся помічати в людях більше за хороший, перестаньте відноситися до представників протилежної статі, як до ворогів. Поки ви нещасливі самі з собою, ви навряд чи будете щасливі з іншими. Шукайте допомоги і підтримки у фахівців, близьких людей або в групах анонімних алкоголіків, які без засудження вислухають і тим самим допоможуть залишатися вам чесним по відношенню до себе, - промовляючи деякі проблеми, ми вже починаємо їх вирішувати.

Мотивація на тверезість, особливо в перші тижні того, що утримується від алкоголю, дуже крихка і вимагає постійної підтримки, як від лікаря, так і від родичів. Кожен для себе знаходить найоптимальніший вид підтримки мотивації, але головне, відмовитися від усіх алкогольних "алібі", визнавши, що це відмовка, самообман, як, наприклад, самотність, яка рідко є істинною причиною пияцтва, частіше пияцтво призводить до самотності.

Причина 3: Жінкам властива залежна поведінка, так вважають 9% жінок.


У переважній більшості випадків жінки, чиї чоловіки страждають алкоголізмом, також зловживають алкоголем. Навіть якщо вона і не "собутыльница" свого чоловіка, її психіка піддається певній деформації. Поряд з п'ючим чоловіком жінка намагається вирішити за нього усі проблеми і забуває про себе, перетворюючись на жертву обставин. Вона перестає бути собою і стає усього лише "придатком" до хвороби чоловіка - алкоголізму.

Інший аспект гіпотетичної схильності жінок до залежності полягає в тому, що фізіологічні особливості роблять їх більше уразливими. Так, в період ПМС у деяких жінок можуть виникати неприємні злісно-тужливі депресивні стани, які вони намагаються нейтралізувати прийомом алкоголю.

Особливостями роботи шлунку, в клітинах якого менше необхідного ферменту, пояснюється посилене всмоктування алкоголю у великих об'ємах. Крім того, вміст води в жіночому організмі менший, ніж в чоловічому на 10%, тому навіть при рівних дозах випитого спиртного концентрація алкоголю в крові у жінок буде вища.

Вихід з ситуації: робота над собою

Набути внутрішньої свободи допоможуть тренінги особового росту, консультації психотерапевта або відвідування спеціальних груп саме- і взаємодопомога. Необхідно перестати випробовувати залежність від тих думок і представлень, які заважають рухатися далі, внутрішньо рости. Щоб позбавитися від психології жертви, треба узяти на себе відповідальність за своє справжнє і майбутнє життя, перестати звинувачувати інших у своїх нещастях, навчитися говорити іншим, що вам потрібне, не перекладаючи на них відчуття провини.

Важливо знайти ту грань, коли контроль за тверезістю чоловіка є присутнім, але не носить тотальний, хворобливий характер, для цього доцільно відвідати психотерапевта або сходити на групи самодопомоги для родичів (анонімні созависимые), де допоможуть побудувати стосунки із залежною людиною, інакше можна серйозно захворіти, оскільки проблема созависимости з психологічної швидко переростає в психосоматичне захворювання.

Постарайтеся не занурюватися "з головою" в алкогольну хворобу чоловіка, обов'язково має бути коло спілкування з людьми без наркологічних проблем, знайдіть собі яке-небудь заняття, захоплення, щоб зберегти свій особистий простір.

Причина 4: Погана спадковість, упевнені 7% жінок.


Спадковість і раннє залучення до алкоголю це важливі чинники, сприяючі розвитку алкоголізму. Ученими переконливо доведено, що чим раніше починається вживання алкоголю, тим вище ризик формування залежності. Це не означає абсолютний вирок, але "статистика - річ уперта".

Чим пізніше людина уперше спожила алкоголь, тим менше у нього шансів стати алкоголіком. Також і алкогольна спадковість - це не вирок, хоча і у чоловіків, і у жінок вона може підвищувати ризик розвитку алкоголізму.

Вихід з ситуації: оцінити риски схильності до залежності за допомогою ДНК-діагностики

Виявлення особливостей генома дозволяє визначити природжену недостатність ферментів, що відповідають за розпад алкоголю. Це знання повинне застерігати людину із спадковою схильністю про небезпеки занадто вільного поводження зі спиртними напоями.

Алергія на алкоголь


Відчай, депресія і безсилля, нудьга, неробство і бездуховність, невпевненість в собі, низька самооцінка і нереалізованість, недолік насолоди в життя, розбещеність, егоїзм і дурість...

Причин може бути багато, але кінцевий результат, як правило, один - хвороба під назвою "алкоголізм". Зловживання алкоголем здатне сильно зіпсувати жіноче здоров'я. У жінок репродуктивна функція істотно складніша, ніж у чоловіків, оскільки їх біологічні завдання масштабніші, ніж біологічні завдання чоловіків.

Тому вона, як всякий тонший механізм, ушкоджується легше і швидше. З'являються порушення менструального циклу, можливе порушення фертильності. У жінок, що захоплюються спиртним, раніше настає клімакс, вони швидше старіють.

Усупереч розхожій думці жіночий алкоголізм лікується. Людина може бути абсолютно здоровою і щасливою - йому просто не потрібно вживати алкоголь. Якщо у вас алергія на який-небудь фрукт, то не їжте цей фрукт і будете здорові. Алкоголізм - це свого роду алергія на алкоголь.

Спробуйте почати міркувати трохи по-іншому: "Я не переношу цей продукт, усі нещастя мого життя викликані алкоголем - якщо я не питиму, то я буду щаслива".

За матеріалами: WOMAN.RU


Схожі матеріали:
👁 1865
Категорія: Здоров'я
Теги: Задоволення, тверезість, жінка, стрес, Алкоголізм




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ