Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

29.12.2011

На Новий рік землян чекає зорепад



На Новий рік землян чекає зорепад

Загадати бажання в Новий рік можна буде не лише біля ялиночки з келихом шампанського, але і на вулиці під зірками, що падають.

Унікальне зоряне шоу обіцяють астрономи. Метеорний потік Квадрантиди виливатиметься декілька днів - з 27 грудня по 9 січня.

Свого піку він досягне 4 січня. Саме тоді і станеться найкрасивіший зорепад. Зазвичай світло місяця затьмарює невеликі метеори, і "дощ" виходить ріденьким, а цього разу світило дозволить землянам насолодитися видовищем, оскільки буде в тіні.

Метеоритні дощі трапляються, коли Земля проходить крізь скупчення уламків і пилу, що залишилися від колишніх комет і астероїдів. Тому люди спостерігають сотні метеорів, що світяться, падають з неба. Такі небесні явища зазвичай називають по імені сузір'їв, звідки вилітають метеори. Проте сузір'я Quadrans Muralis (у вітчизняній астрофізиці його іменують Небесним Квадрантом) більше не існує. Проте назва закріпилася.

Потік Квадрантиди бере початок в сузір'ї Волопас, розташованому на північному сході від нас. Нам особливо повезло, оскільки в Південній півкулі красивий зорепад не видно взагалі.

Охочим постежити за небесним шоу рекомендують відправитися за місто, де вуличне освітлення не заважатиме перегляду, а також одягнутися потепліше. Краще всього, звичайно, спостерігати за тим, що відбувається лежачи, а обернути погляд слід у бік північного заходу або південного сходу.

У році, що минає, людям так і не вдалося помилуватися зорепадом Персеїди в серпні. Усе зіпсував повний місяць. Щорічно з середини липня до кінця серпня Земля проходить крізь уламки і пил комети Свіфта-Туттля.

Наближаючись до Сонця, хвіст комети нагрівається, розсіюючи в міжпланетному просторі дрібні частки льоду і пилу, які під дією сонячного вітру рухаються від центру Сонячної системи. Частки пилу, комети, що відірвалися від ядра, потрапляють в земну атмосферу і згорають в ній.

Персеїди - одне з найстабільніших космічних явищ. По своїй потужності зорепад перевершує Квадрантиди.

В середині серпня з неба сипеться від 50 до 100 зірок в годину. Причому метеорити можуть набувати різного забарвлення залежно від розміру, тобто дощ може бути ще і різноколірним: жовтим, блакитним, зеленим.

За матеріалами: utro.ru


Схожі матеріали:
👁 1460
Категорія: Освіта
Теги: зорепад, Квадрантида, Новий рік, астрономія, персеїда, Зірка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою
На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка
На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали... На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали...
ДТП на Полтавщині: водій збив пішохода (ФОТО) ДТП на Полтавщині: водій збив пішохода (ФОТО)
На Полтавщині у Сулі втопився 9-річний хлопчик На Полтавщині у Сулі втопився 9-річний хлопчик

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ