Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

30.01.2012

Медичні заклади Гребінківського району. Сьогодення і перспективи розвитку



Медичні заклади Гребінківського району. Сьогодення і перспективи розвитку

Реформування галузі охорони здоров'я, про необхідність якого так довго говорили в Україні, розпочалося. Поки що - через реалізацію низки пілотних проектів у окремих областях, які вже зараз втілюються в життя, про ефективність реформування системи охорони здоров'я зараз говорити зарано.

Тим більше, що у нашому регіоні ще ніяких глобальних змін не відбулося. Нас поки що оминуло створення великих госпітальних округів (Гребінка, з її чисельністю населення та географічним розташуванням, навряд чи стала б центром такого округу). Тому про хід реформи ми можемо судити хіба що з газет, інтернету та випусків новин.

У мережі інтернет та телевізійних випусках новин дедалі частіше з'являються повідомлення про наслідки медичної реформи у різних регіонах нашої держави.

І здебільшого це повідомлення про те, що місцеве населення негативно сприймає заходи, передбачені реформою. Закриваються невеличкі лікарні. І це викликає обурливу реакцію у людей.

Адже погодьтеся, хто частіше, а хто рідше, та ми потребуємо регулярної медичної допомоги. І ми вже звикли, що у кожному великому селі і, звісно ж, у кожному районному центрі є лікарняні заклади. Тепер цю структуру прагнуть змінити.

Якщо коротко сформулювати ціль реформи, то це звучатиме так: розмежувати види надання медичних послуг за рівнем їх складності. Найближче до населення при цьому залишається первинна медицина - амбулаторно-поліклінічна, далі вже йдуть етапи спеціалізації.

Власне, наші реформи - це не окреме українське ноу-хау. Більшість країн Європи пішли саме таким шляхом. Ми звикли озиратися на Європу, але чомусь досвід жити цивілізовано і успішно ми переймаємо якось частково, уривками.

Так, можливо, у європейських країнах медицина не має проблем з медичними працівниками, медичним обладнанням, фінансуванням і забезпеченням. Чого не скажеш про нашу галузь медицини. Особливо це стосується таких невеличких населених пунктів, як Гребінківський район.

З фінансової точки зору з висоти державного бюджету, можливо колись і буде якась користь, але людям, як виявилося, вигод з того, м'яко кажучи, небагато.

Оздоровлення нації потребує і інших соціальних, екологічних, економічних заходів. Медична галузь теж потребує реформування і змін. Але, можливо, більш виважених, продуманих, адаптованих до наших непростих соціально - економічних умов.

Рішення про впровадження реформи медичної галузі - справа вирішена. Лише справа часу, коли ці зміни торкнуться і Гребінківського району. Та як запевнив нас головний лікар Гребінківської центральної районної лікарні, цього року все залишиться без суттєвих змін, а центральна районна лікарня працюватиме у звичному режимі.

Вже другий рік тема активно обговорюється. І це питання досить складне і неоднозначне. Реформа медичної галузі має як своїх прибічників, так і опонентів. Багато з чим із нововведень можна не погодитися. Та поки що заклади охорони здоров'я Гребінківського району не зачіпає це реформування.

Лікарі і медичні працівники надають увесь спектр медичних послуг у звичному режимі. В масштабах району триває непростий процес передачі сільських медичних закладів -фельдшерсько - акушерських пунктів та амбулаторій на баланс райлікарні.

- Коли ця робота буде повністю завершена, ми зможемо виконати необхідні ремонтні роботи приміщень цих медичних установ, переобладнати систему опалення, підвести газ чи водопостачання, вирішувати інші нагальні проблеми, - запевняє головний лікар Гребінківської ЦРБ.

Останні кілька літ склалася непроста ситуація із забезпеченням кваліфікованими кадрами, спеціалістів різних напрямків. Але в Гребінку вони не їдуть в силу різних причин. І найголовніша з них - це незабезпеченість житлом. Таму розроблена програма, згідно з якою буде придбано кілька квартир лікарям, котрі приїдуть працювати в Гребінку.

Рік, що розпочався, не обіцяє бути простим.

За матеріалами газ. «Гребінчин край»


Схожі матеріали:
👁 2424
Категорія: Здоров'я
Теги: здоров'я, лікарня. ЦРБ, медицина, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ