Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

06.02.2012

Які птахи зимують на Полтавщині?



Які птахи зимують на Полтавщині?

За проведеними, науковцями з університету ім. Т. Шевченка, досліджень зимової орнітофауни, у першу чергу увагу привертали лісові масиви й різноманітні відкриті ландшафти, а також населені пункти та їх околиці Полтавщини. Це основні місця мешкання птахів узимку.

Під час досліджень було виявлено 41 вид птахів, із них 9 – власне зимуючі, а 32 види – осілі. Найбільш поширеним та численним видом хижих птахів полів та лук є гість із далекої тундри – зимняк, або мишоїд. Цей птах за зиму знищує велику кількість мишовидних гризунів, допомагаючи таким чином людині у боротьбі з цими шкідниками.

Іноді зустрічається підсоколик малий – невеличкий сокіл, що також прилітає на зимівлю до нашої країни. Поля сільськогосподарських культур, особливо неповністю прибрані, є цінними кормовими угіддями для зерноїдних птахів: горобців, вівсянок звичайних та різноманітних в'юркових. На луках часто можна зустріти сорокопуда сірого – осілий вид, що занесений до Червоної книги України.

Хвойні та мішані ліси є притулком для багатьох видів птахів. Велику чисельність тут мають дятли: звичайний, сирійський, середній та малий.

У лісах Полтавщини, а зокрема в Пирятинському районі за період досліджень було відмічено шість видів синиць: велику, блакитну, довгохвосту, гаїчку болотяну, чубату та чорну або московку. Два останні види зустрічаються лише під час зимівлі. Також тільки взимку в лісі можна спостерігати одного з найменших птахів України – золотомушку жовточубу.

Осілі мешканці лісів – повзик та підкоришник - займають, так би мовити, проміжне положення між дятлами та синицями за способом добування їжі. Із хижих птахів зустрічається канюк звичайний.

Населені пункти області в зимовий час приваблюють велику кількість птахів, головним чином як місця, де легше знайти їжу та заховатися від негоди. Серед них - різні види синиць, дятлів, яструби малий та великий, горобці, снігурі, а також коноплянки, щиглики, зеленяки та багато інших видів.

У селі Дейманівка що на Пирятинщині був відзначений нечисленний на зимівлі дрізд-омелюх. Також зрідка зустрічався зяблик – перелітний птах, поодинокі особини якого іноді залишаються зимувати у нашій місцевості. Уздовж доріг часто можна зустріти зграйки чубатих жайворонків або посмітюх. Галасливі зграйки чижів також не проти поживитися біля житла людини, хоча основним місцем мешкання цих зимових гостей є ліси.

Зима – важкий час для птахів, і гинуть вони частіше навіть не від холоду, а від нестачі їжі. Тому необхідно підгодовувати птахів і всіляко дбати, щоб чисельність їх не зменшувалася, а навпаки, зростала. Адже птахи – це не тільки корисні тварини, але й окраса наших лісів, полів та парків.

Без них навколишній світ не був би таким яскравим та різноманітним.

За матеріалами: "Пирятинські вісті"


Схожі матеріали:
👁 12031
Категорія: Полтавщина
Теги: дятел, Червона книга України, пирятин, Птах, мишоїд, Полтавщина, дріз-омелюх




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою
На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка
На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали... На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ