Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

22.02.2012

Життя без сексу: користь чи шкода


Кожна людина індивідуальна, і не можна вивести якесь загальне правило про необхідність або необов'язковість регулярного сексу.


Життя без сексу: користь чи шкода

Раніше все було ясно: помри, але не дай поцілунку без кохання, проводжаєш дівчину від сільпо до хати - одружуйся, і щоб до весілля ні-ні! Питання про те, утримуватися від сексу чи ні, просто не виникало. Товариство диктувало досить суворі правила поведінки.

Але часи змінюються, і сьогодні відсутність бурхливого статевого життя вже сприймається як щось ненормальне. З'явився термін one night stand, поширилися думки, що секс корисний для здоров'я і покращує колір обличчя. Чи можна обходитися без нього досить тривалий час, не перетворюючись при цьому в невротика і істерика?.

Точка складання.

Сучасна культура буквально просочена сексом: напівголі дівчата рекламують все підряд, від добрив до елітних земельних ділянок ("Сосну в подарунок!"). ЗМІ наполегливо переконують: якщо у тебе немає сексу, ти невдаха. А в західному суспільстві, де успіх встиг стати базовою і чи не головною цінністю, виявитися лузером все одно що бути прокаженим в середньовічній Європі. Приємного мало.

До певного віку у кожного повинна бути своя житлова площа, машина (помітили, що це найбільш часте питання, що задають на зустрічі однокласників? ) і регулярне статеве життя у вигляді дружини або чоловіка (на худий кінець - постійного хлопця або дівчини).

Якщо хоча б щось із списку відсутнє, ближні збирають губи в курячі гузки, стурбовано хитають головами і намагаються навчити вас життя. І неважливо, що у ваші наміри не входило якнайшвидше обзавестися потомством - ви взагалі збиралися зимувати на Шрі-Ланці, щойно повернувшись з Гваделупи.

Обов'язково знайдуться ті, кому всі ваші подорожі здаються дурощами: "Краще б одружився та став розсудливим". Дівчата про те, що пора заміж, вислуховують взагалі регулярно, що формує всі підстави для "сексуальних" комплексів. Начебто без відносин ти не людина зовсім.

А відносини мають секс. І ось ми вже впираємося в ідею, що без сексу нікуди. І навіть ті одинокі люди, які спокійно приходили додому, вечеряли і сідали дивитися улюблений серіал, відмінно себе при цьому відчуваючи, починають замислюватися: у мене немає сексу, може бути, зі мною щось не так?.

Психологи Андрій Квітко і Катерина Павленко радять не піддаватися наполегливій сексуальної пропаганді. Існує відмінне правило: якщо у вашому житті щось влаштовано неправильно (з точки зору суспільної моралі, звичайно), але вас це радує, залиште все як є.

Кожна людина індивідуальна, і не можна вивести якесь загальне правило про необхідність або необов'язковість регулярного сексу. Варто пам'ятати про те, що сексуальна конституція у всіх різна, і якщо вашій подрузі немає сил терпіти після двох тижнів "простою", це зовсім не означає, що і вам через місяць утримання варто кидатися в обійми випадкового незнайомця. Ми, врешті-решт, не мавпи, щоб повторювати один за одним безглузді рухи!.

Крім конституції існують і морально-моральні обмеження - і всі вони різні.  Дійте так, як хочеться і зручно саме вам. Для когось інтенсивний енергообмін (а секс майже завжди їм є) з випадковою людиною - дія зовсім навіть не самодеструктивна, а творіння. Але це не говорить про те, що one night stand і підійде вам.

Коментує Катерина Павленко:.

"Важливо в першу чергу розібратися в собі. Зрозуміти, наскільки вам насправді потрібен секс, можете тільки ви самі. Ніхто, крім вас, не зможе розібратися в цьому по-сьогоденню. Дуже багато залежить від так званої "точки зору" людини: від її цінностей і життєвих установок. Наприклад ті, що обрали чернечий шлях, свідомо дотримуються целібат протягом всього життя. І жодній паломниці, що приїхала, скажімо, до Печерської Лаври, не прийде в голову читати ченцям і ігуменам лекції про користь і необхідність сексу.

Хоча вона із завистю та постійністю робить це на корпоративній кухні або в кафе, обговорюючи особисте життя з подругами. У ченців абсолютно інша точка зору, свою сексуальну енергію вони успішно перетворюють в духовну. І ніхто досі від відсутності сексу не помирав, хоча спочатку їм буває і важко. Просто вони зосереджені на іншому, думати про секс в якийсь момент не залишається часу".

Цікаво в цілому задатися питанням про те, чи може утримання нашкодити людини. Утримання припускає свідомий вольовий акт, добровільна відмова від чогось. Це те, що ви самі почали, і те, що у ваших силах і припинити. А ось якщо вам просто до смерті хочеться сексу, а переспати ні з ким, то стриманістю подібний стан назвати важко. У народі його нехитро іменують "недотрах". Саме з останнього  стирчать вуха багатьох неврозів. Саме він дійсно шкідливий для здоров'я, особливо для психічного. Для наочності наведу два приклади.
Один мій товариш після дуже важкого розлучення дав обітницю цілий рік не займатися сексом. Коли він про це розповідав, я лише знизала плечима - ну у кого, між нами, дівчатами, такого не бувало? Але тут з’ясувалося, що відмова була повною - ніякого перегляду порно ночами, ніякої мастурбації. Товариш сказав, що спочатку було важко, але через два тижні він просто перестав думати про секс, і рік пролетів непомітно. Він зосередився на кар'єрі, на спортивних досягненнях і взагалі не думав про відносини.

Моя колега по колишній роботі, дівчина років 25, як то бурхливо поділилася зі мною емоціями з приводу двотижневої перерви в сексі. Вона стала дратівливою, погано спала і буквально кидалася на людей. Ще через тиждень їй було абсолютно все одно, з ким переспати, аби нарешті вже зробити це. Скринька відкривається просто: всі справи не тільки в гарячому темпераменті дівчини. Її покинув хлопець, і вона потребувала самоствердження, в тому, щоб хто-небудь підтвердив їй, що вона приваблива і бажана. Сексу їй хотілося просто тому, що вона потребувала енергетичного підживлення. Якщо б колега вміла отримувати визнання з інших джерел, вона не потребувала б такої  інтимної близькості.
Багато хто буквально тікає в секс від психологічних проблем. Фахівці говорять, що підвищене лібідо часто свідчить не стільки про сексуальну конституцію людини, скільки про його... дитячі травми. Злиття, яке дитина має з матір'ю, в дорослому стані повторити можна тільки одним способом. Іноді люди говорять, що хочуть сексу, а насправді хочуть безпеки, схвалення, позбавлення від гнітючого почуття самотності. Цільним, самодостатнім особистостям набагато легше обходитися без сексу, ніж тим, хто всерйоз шукає "другу половинку", вважаючи себе недолюдиною.

П'ятеро за один утримався.

Андрій Квітко розповідає про важливість прийняття своєї сексуальності в контексті стриманості:
"Коли сексу насправді хочеться, але визнати це вкрай важко - наприклад, з релігійних міркувань, то ймовірність того, що від його відсутності знесе, що називається, вежу, украй велика. І в наш час багато жінок утримуються від сексу не тому, що не можуть знайти партнера, а тому що секс - це брудно, погано і взагалі фу. Такі жінки, навіть будучи заміжніми, воліють перекладати всю відповідальність за секс на чоловіка, називаючи його твариною і демонструючи постійно відсутність бажання. Це, зрозуміло, шкодить відносинам: партнер починає відчувати провину за потяг, що взагалі є природним".

Приймаючи свої бажання так званого нижчого порядку, ви стаєте більш вільними. Наявність або відсутність сексу не буде істотно впливати на ваше життя. А ось тиснути на ці бажання, повністю або частково їх заперечуючи, значить приректи себе на моральні страждання або, що гірше, на психосоматичні ефекти.

Коментує Катерина Павленко:
"Одна моя пацієнтка пішла від свого хлопця, тому що закохалася за одруженого. З ним у неї нічого не було і бути не могло. У підсумку на одному з прийомів вона повідомила мені, що у неї почалася величезна екзема. Вона вся чухалася і повторювала: "Сексу немає і не треба! ". Тільки коли вона дозволила собі відносини з іншими чоловіками, крім її недоступного коханого, шкірна реакція зникла".

Слід зазначити, що те, як людина переносить відсутність сексу, залежить від безлічі факторів. В юному віці, наприклад, жити без сексу набагато складніше, ніж у дорослому стані. Відсутність сексу в 18 і в 38 - це дві різні відсутності.

Стать також має значення: чоловікам у масі своєї утриманості дається складніше, ніж жінкам. Це можна пояснити біологічно: чоловік наприкінці секс-програми обов'язково отримує бонус у вигляді оргазму. Для жінки подібна "плюшка" не запрограмована: випадковий секс не гарантує задоволення.

Навпаки, дамі набагато легше розкритися у відносинах з постійним партнером, адже на її оргазм впливають значною мірою психоемоційні фактори. Не кожному дано бути Самантою Джонс, яка від душі вміла насолоджуватися механічною стороною процесу злягання. В сексі і в його відсутності також важливо біблійне правило "Кожний отримаює по вірі своїй".
 
 Якщо ви щиро впевнені, що секс може бути тільки після весілля, то навряд чи принесе вам задоволення секс "для здоров'я", необхідність якого переконала вас жвава подруга. А якщо ви виросли з установкою, що головне - це дарувати радість, а не дотримуватися якихось умовностей, то вас не збентежить ні випадковий зв'язок, ні цивільний шлюб, ні сміливі експерименти в ліжку.

І відсутність сексу вас теж не збентежить - ви не будете зациклені на цій темі. Немає сексу зараз? Що ж, з'явиться трохи пізніше. Про що тут говорити?.
 
newsme.com.ua


Схожі матеріали:
👁 5933
Категорія: Здоров'я
Теги: регулярний секс, користь, Шкода, Секс, суспільство, сексуальна пропаганда




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ