Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

14.03.2012

Великий піст може бути простим



Як постити без жодного збитку для здоров'я?

Людей, що дотримуються Великого посту, стає все більше і більше.

Який же оптимальний раціон в піст для збереження здоров'я, щоб не відчувати постійну слабкість від голоду, не бачити нігті, які шаруються, і інше?


В період посту намагайтеся живитися кожних 3 години. Адже овочі на відміну від м'яса засвоюються 3-4 години. Щоб не переживати почуття голоду, треба щільно поснідати, потім влаштувати перекушування у вигляді яблука, жмені горіхів. Не можна виснажувати себе голодом.

Головне правило: людина повинна постити, а не голодувати. Раціон має бути повноцінним, містити оптимальну кількість білків, жирів (рослинних), вуглеводів. Коли дозволено, обов'язково вживайте рибу. Не відмовляйтеся від морепродуктів.

Відношення до них у священнослужителів двояке: вони не заборонені, але і чіткого дозволу на них немає. Хто може собі дозволити їх, вживайте.

Ось зразковий денний раціон. На сніданок можна з'їсти кашу, приготовану на воді або фруктових соках. Краще всього геркулесову, гречану або пшоняну. Також можна приготувати запіканку з манки на фруктовому соку, випити чашку зеленого чаю з медом. На перекушування через 3 години з'їжте яблуко, жменю горіхів. На обід - овочевий суп, наприклад, борщ і рис з морквяною котлетою. На десерт - компот. На підвечірок - овочевий салат і чашку зеленого чаю. На вечерю - салат з морської капусти, запіканку з картоплі з грибами і випити склянку соку або зеленого чаю.

Чим краще замінювати білки під час поста? Бобові не дуже хороші для травлення, а гриби нелегко засвоюються організмом. Як збалансувати живлення з грибами і горіхами?

Рослинні замінники білку - це горіхи, бобові і гриби. Щоб бобові краще переносилися, їх слід правильно приготувати. Квасоля, горох краще замочити на 6-8 годин, воду злити. А потім приступати до приготування блюда. Завдяки цьому ви зможете уникнути проблем, які зазвичай зв'язані з бобовими(здуття живота і ін.). З усіх бобових тільки сочевиця не потребує додаткової підготовки. Гриби не рекомендуються пацієнтам із захворюваннями підшлункової залози.

Якщо ви все-таки вирішили їх додати в раціон, зупините свій вибір на шампіньйонах і вешенках, вони менш "важкі", чим лісові гриби. Горіхи також потрібні під час посту. Але не варто ними зловживати. Оптимальна доза - це жменя горіхів в день. Також зверніть увагу, що такі горіхи, як волоські, макадамія, містять велику кількість жирів, що може негативно позначитися на здоров'ї.

Якщо за станом здоров'я протипоказані бобові, сирі фрукти, горіхи. Якими препаратами можна компенсувати нестачу вітамінів і амінокислот під час поста?

Вітамінними комплексами. Також радимо вам застосовувати гепатопротектори на основі есенціальних фосфоліпідів, вони заповнять недолік в незамінних жирних кислотах. Зверніть увагу на вітаміни, В12, що містять, і фолієву кислоту.

Чи можна дотримуватися постауза відсутності щитовидної залози, і якщо так, то як правильно це робити?

Відсутність щитовидної залози не є протипоказанням для дотримання посту. Найголовніше - не голодуйте, харчуйтеся кожних 3-4 години. Вживайте достатню кількість води (це 1,5-2 л в добу).

Як найбезпечніше перейти до свого звичного раціону харчування, коли пост закінчиться?

Виходити з посту треба поступово. Щодня додавати по одному тваринному продукту. Наприклад, в перший день з'їсти яйце, наступного дня додати м'ясо. Не треба в перший же день накидатися на заборонені продукти і наїдатися багато. Це може привести до проблем з травленням.

Кому не дозволяється постити. Вагітним і годуючим жінкам, дітям і підліткам, людям після операцій( операції на ШКТ, пацієнтам після хіміотерапії), мандрівникам (якщо ви зібралися в подорож, пісна їжа і зміна клімату можуть привести до зниження імунітету).

ОСНОВНІ ПРАВИЛА ЖИВЛЕННЯ ПІД ЧАС ПОСТУ:

- Не голодуйте, їжте кожних 3-4 години.

- Випивайте 1,5-2 л рідини, вона допомагає нормалізувати роботу кишечника.

- Понизьте кількість солі, вона затримує рідину в організмі.

- При приготуванні їжі використайте прянощі: коріандр, кінзу, але не підсилювачі смаку, такі як глутамат.

- Замініть білий хліб на хліб грубого помелу, багатозерновий хліб.

- В ті дні, коли дозволена рослинна олія, використайте нерафіновану соняшникову олію, оливкову, льняну.

- Якщо ви любите макаронні вироби, то зупинитеся на макаронах з твердих сортів пшениці, вони мають бути приготовані до стану "al dente" - тверді, не розварені.

- Якщо у вас немає протипоказань до вживання сирих продуктів (хронічний гастрит, хронічний панкреатит, виразкова хвороба шлунку і дванадцятипалої кишки), то в перший і останній тиждень (пристрасні тижні) посту ви можете вживати сиру необроблену їжу. Якщо у вас є захворювання ШКТ, то від прийому сирих овочів і фруктів краще утриматися. Наприклад, прийом сирої капусти, цитрусових, кислих фруктів можуть викликати загострення виразкової хвороби шлунку і 12-перстної кишки, панкреатиту.

- Намагайтеся не вживати консервовані овочі промислового виробництва(горошок, кукурудзу, квасолю і так далі). Краще свіжозаморожені. Овочі готуйте не розморожуючи.

- Їжте більше фруктів і овочів, оскільки вони містять клітковину, необхідну для роботи кишечника.

- Якщо у вас виникнуть гастроентерологічні скарги, загострення хронічних захворювань, негайно звернетеся до лікаря і переглянете свій раціон.

Олена Зятенкова, лікар-терапевт
Клініки гастроентерології,
гепатології і пропедевтики
внутрішніх хвороб ім. В.Х.Василенко.


Схожі матеріали:
👁 2389
Категорія: Здоров'я
Теги: раціон, Овочі, фрукти, лікар-терапевт, їжа, Великий піст, Олена Зятенкова




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ