Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

20.03.2012

Голова Вільної профспілки локомотивного депо «Гребінка» в проекті інформаційного агентства "ГолосUA" і "Радіо Ера FM"



Голова Вільної профспілки локомотивного депо «Гребінка» в проекті інформаційного агентства "ГолосUA" і "Радіо Ера FM"

22 лютого 2012 року, у прямому ефірі програми "РозворотUA", спільного проекту інформаційного агентства "ГолосUA" і "Радіо Ера FM", відбулася розмова, в телефонному режимі,  гребінчанина - голови Вільної профспілки локомотивного депо Гребінка (Південна залізниця), з учасниками радіопрограми: головою Спеціальної контрольної комісії ВР України з питань приватизації Євгеном Мармазовим, народним депутатом України від блоку «Наша Україна — Народна Самооборона» Юрієм Кармазіним та ведучою Оксаною Ващенко.

Програма включала в себе запитання та відповіді стосовно приватизації Укрзалізниці.

Оксана Ващенко: Чому в приватні руки виводиться весь прибуток залізниці? Чи загрожує це національній безпеці держави? Що в результаті таких реформ отримають громадяни? Чи зможуть вони користуватися залізничним транспортом, якщо він стане елітним? Сьогодні у нас у студії народні депутати: Євген Мармазов — представник фракції комуністів, голова Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації.  І Юрій Кармазін — народний депутат, представник фракції «Наша Україна — Народна Самооборона», перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правосуддя.

Отже, ви знаєте, приводом для сьогоднішньої нашої зустрічі фактично став законопроект, який планується розглянути цього четверга повторно вже в другому читанні — проект закону «Про особливості утворення державного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування». Скажіть, він основний, який дозволить реформувати залізницю в такому контексті? Чи це фактично перший крок до приватизації, Євгене Васильовичу?

Євген Мармазов: Спасибо. В принципе этот закон, вы правильно сказали, вносится второй раз, первый раз его сняло, по-моему, само правительство, поскольку оно признало, что закон не был достаточно подготовленный. Сейчас они этот закон ускоренно выносят по такой программе, я бы сказал, чтобы как можно быстрее можно было бы его принять. Значит, в чем суть этого закона? Для чего создается государственное акционерное общество, если там сто процентов собственности государства?

Оксана Ващенко: Власність держави, так. Тобто, це розподіл — під кого?

Євген Мармазов: Вот скажите, какая логика? У нас было государственное общество — сто процентов, и теперь государственное акционерное тоже сто процентов. Это в принципе недешевое мероприятие. Это перетряска всего управления — это первое. И второе — это влечет громадные затраты, для того чтобы даже переоформить печати, бланки и так далее. Кому это надо? Ну, вот наша комиссия, которую я возглавляю - Специальная контрольная комиссия в Верховной Раде. Мы проанализировали закон, особенно ту часть закона, где разговор ведется о приватизации. Это изменения пятой статьи Закона о приватизации госсобственности. А пятая статья у нас запрещает, конкретно в этой пятой статье прописано, что не принадлежит приватизации.

Так в предлагаемом проекте закона существенно сужается имущество железнодорожного транспорта, которое не принадлежит приватизации. Что это значит? Если в пятой статье ранее было написано, что имущество железнодорожного транспорта не подлежит приватизации и все, точка. Теперь же предлагается в этом проекте закона… А не подлежат приватизации, если обобщенно сказать, магистральные железнодорожные линии и технические сооружения, которые находятся на них. Все остальное, а это, я вам скажу, громадное количество объектов железнодорожного транспорта…

Оксана Ващенко:
У нас на зв’язку є Пономаренко Станіслав. Я би хотіла, щоб ви зараз теж долучилися до нашої розмови. Це голова профкому Вільної профспілки локомотивного депо «Гребінка». Станіславе Володимировичу, добрий день!  Скажіть, як у вас у Гребінці, ми не говоримо про те, що це десь далека Гребінка, це не так далеко від Києва, які відчуття там у людей стосовно тих реформ, які відбуваються на залізниці? От соціальні очікування які?

Станіслав Пономаренко: Дійсно, ті питання, які зараз піднялися, складні, й вони дуже турбують людей, тому що ті люди, які зараз отримали таку інформацію, вона їх дуже схвилювала. Інформація дуже складна й невідповідна, тому що різні засоби масової інформації, різні чутки, які поширюються в цьому напрямі, дуже спантеличили людей й наводять смуту. Люди в такому випадку завжди переживають, і мають свої питання, на які ніхто не хоче давати відповіді. В тому числі й наша профспілкова організація на сьогоднішній день не має змоги й не отримують відповіді на питання, що нам робити.   

Оксана Ващенко: А що турбує, ви можете нам назвати? Скорочення вам загрожує, чи скорочення…

Станіслав Пономаренко: Ну, дійсно, якщо взяти по вузлу «Гребінка», це найбільший залізничний вузол, який має чотири напрямки. І вже на сьогодні діяльність більшості підприємств Південної залізниці, в тому числі, наприклад, і нашого локомотивного депо «Гребінка», прогнозовано занепадають. От, наприклад, на наших очах відбувається планомірний спад економічної та виробничої діяльності підприємства.

Так, за відсутності дії керівництва Південної залізниці на сьогодні вже не затверджена сплановано програма ремонту рухомого складу на другий квартал цього року. Вбачається зменшення зразу обсягів фінансування підприємства, з’явилися ті ж самі затримки з виплатами зарплат. От на сьогоднішній день у нас, наприклад, трошки затримали аванс, а люди чекають, і сподіваються, що його виплатять. Зменшено забезпечення комплектуючими, які необхідні для якісного виконання ремонту. Тобто це такі найголовніші проблеми, які нам зараз уже впали в око.

І окремо, наприклад, відмінено вантажний рух фактично, не повністю, але він зведений нанівець. Перевезення, які відбувалися більше сімдесяти років на ділянці Полтава — Гребінка — Дарниця на сьогодні практично нічого не перевозиться, не відвантажується.

Оксана Ващенко: А чому не має вантажних перевезень?

Станіслав Пономаренко: Як нам пояснює наше керівництво Південної залізниці, що ці колії не можна використовувати за євростандартами у майбутньому. Тобто вони будуть слугувати в майбутньому для використання саме для швидкісних поїздів, тих самих Хюндай, про які йшлося. І значить, щоб не розбивати ці колії, не дають дозволу по них запускати наші локомотиви. Хоча це дійсно електрифікована пряма лінія, яка протягом, як я казав, більше сімдесяти років обслуговувалася, було задіяно багато людей, це тисячі працівників по всьому напрямку. А на сьогодні вони вже виходить не потрібні, бо хтось бажає окремо створити якісь умови, й за цими умовами возити людей за незрозуміло високі ціни.

Й швидкість руху, наприклад, як наші професіонали, оптимісти, як-то кажуть, фахівці, вони не впевнені, що… Що таке швидкісний рух у нас? Швидкісний рух — це буде середньостатистична технічна швидкість, яка буде виграна за допомогою беззупинкового руху. Скажімо, поїзд виїхав зі Києва, він ніде не буде зупиняться окрім великих міст, наприклад, як Полтава, Харків, і наступні там, я знаю, якісь… Тобто за рахунок от цього. Тільки мені здається, що виграють від цього…

Оксана Ващенко: Пане Станіславе, а ціни на квитки в цьому зв’язку на скільки можуть зрости?

Станіслав Пономаренко: На сьогоднішній день, наприклад, на деяких офіційних сайтах уже є, але нам такої інформації не надають чомусь, ми навіть не маємо уявлення, що воно буде. На сьогоднішній день, наприклад, від Києва до східного регіону буде 280 гривень, це з урахуванням, якщо ви не завчасно замовили квитки. Бо якщо ви за шістдесят днів замовите, то це буде 240 гривень, якщо за сорок днів, то вартість буде 250 гривень, а якщо ви замовите за три-чотири дні, то це буде максимальна сума — 280 гривень.

Оксана Ващенко: Як на літак можна квитки.

Станіслав Пономаренко: І от як можна планувати такі поїздки звичайним громадянам? Це також питання. Якщо, наприклад, у людини якась хвороба, їй потрібно їхати терміново, то про які шістдесят днів може йтися? І чому така вартість квитка буде закладена від такого терміну замовлення, це також для нас, наприклад, звичайних людей, незрозуміло. І скільки ми не прохали надати нам відповідь стосовно того, як усе-таки буде відбуватися, чому от ремонтні підрозділи на сьогодні залишилися в стороні від усіх?

Оксана Ващенко:
У вас є можливість у якийсь спосіб доводити свою позицію? Що це може бути? Знову акції протесту, чи ви готові до якихось інших заходів?

Станіслав Пономаренко
: Ми, наприклад, у свою чергу, як кажуть, поки що таких кардинальних змін і планів у цьому напрямку не робили. Тобто ми зараз вичікуємо, як говорили, депутати шановні, що буде відбуватися з цим законом. Якщо його дійсно в другому читанні приймуть, і нам хоч якось, профспілкам, наприклад, чи як, і це не залежить від того, чи вони залежні, чи незалежні, чи якісь інші профспілки. У нас узагалі немає жодної інформації, що насправді буде відбуватися, які зміни, чи будемо ми без зарплати…

Оксана Ващенко:
Чого вам чекати — чи будете ви з роботою, чи будете без роботи, так?

Станіслав Пономаренко:
Так. Ми, наприклад, зараз нічого ще не знаємо, й нам виходити з якимись вимогами стосовно того, ще нібито й зарано. Ми, наприклад, ще не можемо знати, що нас чекає в майбутньому. Але прогнози дуже невтішні. Тому що, якщо дійсно проаналізувати ситуацію, як аналізують поважні люди, я вважаю, що вони фахівці своєї справи, юристи достатньо кваліфіковані, тут також виникає дуже багато запитань. Наприклад, елементарне питання — поняття правонаступності. Хто до нас прийде, чи будуть дотримані всі ті вимоги, які були передбачені нам попередні в законодавстві? Той самий соціальний пакет, ті ж самі прозорі заробітні плати, особливо відрахування, які були, пенсійне формування у майбутньому людей. Тобто питань тут дуже багато, а вони навпаки ускладнюють зараз усю роботу, яка була роками, десятиліттями налагоджена.

Оксана Ващенко:
Дякую вам. А я нагадаю, що Станіслав Пономаренко — голова профкому вільної профспілки локомотивного депо «Гребінка» був із нами на зв’язку. Ми далі вже після реклами та новин повертаємося до цієї студії, й будемо говорити знову, чого чекати від можливої приватизації. Хоча кажуть, і сьогодні голова Фонду держмайна Олександр Рябченко казав про те, що не йдеться поки що про приватизацію. Але ті реформи, які відбуваються на залізниці, насторожують справді.

Нагадую для тих, хто долучився, що сьогодні ми говоримо про залізничний транспорт, українську залізницю, як вона далі буде існувати, чи перейде вона в приватні руки. Оскільки на цей тиждень пленарний, зокрема на завтра зареєстровано відповідний законопроект. Їх кілька, згідно з якими, планується своєрідна приватизація, це перший крок до приватизації, як кажуть спеціалісти української залізниці.

Ви знаєте, журналісти активно досліджують цю тему. Зокрема журналіст сайту «Лівий берег» Тетяна Чорновіл написала про таке: «Щоб зрозуміти масштаб цієї реформи (мається на увазі реформа на залізниці), зазначу, що йдеться про майже п’ятдесят тисяч напіввагонів, вісім тисяч критих вагонів, плюс мінераловози. А як відомо, вагони коштують недешево, навіть старі, навіть ті, які годяться лише на металобрухт. Отже, сумнівні приватні фірми, установчий капітал яких по п’ять тисяч гривень на носа, так просто, як манну небесну отримали ресурс вартістю як мінімум у два мільярди доларів». Ідеться передусім про те, я нагадаю, ми на початку розмови говорили, що вантажні перевезення виводяться шістьом фірмам, приватним фірмам. Я так розумію, по договору якомусь.

От, як будуть розвиватися події? Лобізм, мабуть, великий усередині Верховної Ради, а як відстояти позицію?

Євген Мармазов: По этому закону, что я должен сказать? Что мы на нашей фракции, фракции Компартии Украины, подробно рассмотрели этот закон, обсудили его, и приняли решение единогласно, что этот проект закона мы не поддержим. Не поддержим. Но я же прекрасно понимаю, что в зале необходимое количество депутатов от Партии регионов, плюс…

Юрій Кармазін: «Тушки». Плюс «тушки».

Євген Мармазов: У них хватает голосов для того, чтобы этот закон провести даже несмотря на то, что некоторые, может быть, и против этого закона. Значит, общее впечатление такое, что, вы же знаете, что Президент поставил задачу перед Кабмином, перед Фондом госимущество о том, чтобы к 2014 году завершить приватизацию в Украине. То есть, поставить точку. Но завершать же по-разному можно. Я же понимаю, можно поддерживать приватизацию предприятий убыточных, незавершенного строительства, которые уже не нужны украинцам. Но дело в том, что самое главное, что у нас выхвачены самые высоколиквидные предприятия, выхвачены уже на приватизацию.

Оксана Ващенко: Так, можливо, Президент і не знає про стан справ реальний?

Юрій Кармазін:
Не делайте Президента идиотом… Он не идиот.

Оксана Ващенко: У нас є дзвінки. Добрий вам день!

Слухач: Мене звуть Олексій. Скажіть, будь ласка, Юрію Анатолійовичу, що трапилося сьогодні з вашим виступом по Одеському проекту водовідведення? І ваша оцінка на сьогоднішній день владі — скільки їм ще залишилося за вашими прогнозами та підрахунками? Дякую за відповідь.

Юрій Кармазін:
Дякую. Ну, я найперше хотів би відреагувати на розмову зі Станіславом Дмитровичем Пономаренком з Гребінки. Я хотів би зробити маленький аналіз, що сталося з точки зору того, про що він зараз заявив? А сталася страшна річ. Він сказав, що перестали надавати комплектуючі, а це значить, що страждає без-пе-ка! Тобто ми в будь-яку секунду можемо чогось очікувати, й це вже питання до Генерального прокурора. Це перше. Друге…

Оксана Ващенко: Безпека перевезень залізничним транспортом  і пасажирів так само?

Юрій Кармазін:
Так, безпека перевезень і небезпека для життя людей, які знаходяться біля залізниці, а там же всяке перевозиться, ви ж знаєте. В тому числі й те, що може спалахнути, і різні рідини тощо. Далі, він сказав про знищення вантажного руху, зокрема на ділянці Полтава — Гребінка — Дарниця. Це, я скажу, що це вже шкідництво, інакше це не назвати. Що стосується цього закону, то я (ось копія мого звернення до Азарова) йому пишу, що майте на увазі, що є закон зараз «Про засади запобігання та протидії корупції», по якому має бути обов’язково проведена антикорупційна експертиза. А цієї антикорупційної експертизи не було проведено ні на моє вимагання письмове, ні на те, що я зауважував під час прийняття законопроекту в першому читанні, ні зараз, коли я звертаюся до пана Євгена, що це питання треба ставити.

Юрій Кармазін:
Я думаю, що такий крок непередбачений законом і Конституцією, але народ здійснює владу, і тому, очевидно, будемо створювати й такий трибунал. Поки що на громадських засадах. Поки що. Але, я думаю, що люди підтримають. І, пане Денисе, ви пропонуєте, я добре розумію, що, очевидно, це правильно, я бачу, що мій колега, хоча вони підтримують більшість… Ви ж підтримуєте, ви не вийшли з більшості. Вийдуть із більшості, й це буде по-чесному. Ви ж бачите, у нас із вами схожі позиції. Але ж вийдіть із більшості.  

Оксана Ващенко:
Ось ті зауваження, які існують до нинішнього реформування «Укрзалізниці» є не лише у профспілок, їх публічно називають і підприємці, які раніше дуже часто користувалися перевезеннями, вантажними перевезеннями залізницею. І вони говорять, що зараз, коли цими перевезеннями займаються приватні фірми, тарифи зросли на 45-70 відсотків. Потім говорили про те, що ще видатки додаткові введені від обороту. Тобто виходить, що неефективно вже користуватися залізничним транспортом?

Схожі матеріали:
👁 1889
Категорія: Суспільство
Теги: Гребінка, Євген Мармазов, профспілка, ВПЛДГ, Юрій Кармазін, Станіслав Пономаренко, Оксана Ващенко, локомотивне депо




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ