Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

31.03.2012

Гребінківським енергетикам першого квітня виповнюється сорокарічний юбілей



Гребінківським енергетикам першого квітня виповнюється сорокарічний юбілей

Зараз важко уявити наше життя без світла та електричної енергії. Побут кожної родини тим більше вдосконалений, чим більше електроприладів та оргтехніки знаходиться в будинку.

Ми, навіть, не замислюємося над тим, хто і як забезпечує постачання електричної енергії.

Першого квітня сорок років тому було створено самостійний енергетичний підрозділ у Гребінківському районі, він спочатку називався районом електромереж, потім філією «Полтаваобленерго».

День народження такої важливої для нашого життя установи - це привід згадати історію забезпечення нашої Гребінківщини електроенергією.

Після Великої Вітчизняної війни, щоб виробляти електричну енергію для залізничної станції було запущено в роботу дизельні станції "Чикаго" потужністю 200 кВА і "Кларк" - потужністю 180 кВА. Пізніше був задіяний енергопоїзд з турбогенератором типу "Еліот" потужністю 200 кВт і "Дженерал моторс" потужністю 200 кВт.

Ці енергоустановки забезпечували електроенергією дільницю Південно - Західної дороги, куди входила і Гребінка.

До 1958 року роботою Гребінківської дільниці керував Г. І. Цвілій. Для більш надійного забезпечення електроенергіею Гребінківського розпочалося будівництво потужної Гребінківської ТЕЦ, і в 1958 році вона була введена в дію.

Потужність двох її генераторів становила 750 кВт кожного і один генератор мав потужність 1500 кВт. Першим директором ТЕЦ був призначений К.І. Ложечкін. Після пуску ТЕЦ енергопоїзд і дизельні станції були зупинені.

Одночасно з цим, для забезпечення сільської місцевості електроенергіею, в колгоспах установлювались окремі дизельні електростанції потужністю 40 - 60 кВт. Перші ДЕС були встановлені в селах Овсюки, Григорівка, Корніївка.

У 1960 році у Гребінківському було створено міжгосподарське підприємство з електрифікації сіл району "Світло Ілліча", першим директором якого став М.І Гордієнко. Цього ж року майже всі населені пункти Гребїнківського району були під ключені до ТЕЦ.

У 1965 році була споруджена високовольтна підстанція. Завдяки їй, всі населені пункти Гребінківського району були підключені до Єдиної державної енергосистеми. Це підприємство було підпорядковане Лубенському району електромереж і отримало статус дільниці.

У 1967 році Гребінківську дільницю було передано Пирятинському РЕМ, який очолював М. М. Панікар.

А ось у 1972 році Гребінківська дільниця стає Гребінківським районом електромереж і на правах окремого районного підрозділу входить до складу Полтавського обласного підприємства сільських електромереж. Тоді це була одна хатина на чотири кімнати, один гараж, один автомобіль ГАЗ - 51, один колісний трактор з причепом.

Першим начальником Гребінківського РЕМ був призначений П. І. Запорожець.

До 1973 року відділення енергозбуту перебувало у складі Гребінківського РЕМ, потім входило до Пирятинського міжрайонного відділення енергозбуту, пізніше -до структури Лубенського ПЕМ, як окрема дільниця. Начальником дільниці | став Віталій Миколайович Чубатий.

З 1987 року Гребінківська дільниця енергозбуту знову ввійшла до складу Греоінківського РЕМ. А вже в 1995 році ГребінківськиЙ РЕМ отримує статус районної філії ВАТ "Полтаваобленерго".

За ці сорок років підприємство змінилося. Зараз це сучасні виробничі приміщення, майстерня, 15 одиниць техніки, які знаходяться в теплих гаражах. Протягом 1972 - 1980 років пройшла повна реконструкція електромереж, підстанцій. Збудовано дві підстанції 35/10 кВ, два РП в м.Гребінка.

Начальник Гребінківської філії ПАТ "Полтаваобленерго" Віталій Миколайович Чубатий говорить: " За ці роки відбулися великі позитивні зміни. А ось незмінним залишилось одне, на мій погляд, найважливіше - це люди і їх ставлення до своєї професії. Кожен працівник добросовісно і відповідально виконує свої обов'язки. Всі розуміють, що від того, як надійно працюємо ми, залежить добробут абсолютно всіх жителів Гребінківського району та робота будь-якого підприємства чи установи."

Мабуть, ця думка керівника є формулою успіху для Гребінківської філії ПАТ "Полтаваобленерго".

Трудовий колектив Гребінківської філії бере активну участь у спортивному житті Гребінківського району та Потавської області. Слава енергетиків - футболісти. Шість років поспіль гребінківці виборюють першість в області серед районних підрозділів "Полтаваобленерго". Чотири кращих футболісти Гребінківської філії захищають честь області у складі збірної.

Зараз у дружному колективі триває підготовка до урочистостей 1 квітня. Запрошені на святкування всі колишні працівники філії. Також чекають гостей з Полтави та сусідніх районів.

Бажаємо нашим енергетикам цікавих та змістовних зустрічей з колегами, доброзичливих спогадів та розповідей, святкового настрою та заслуженої шани від людей за вашу нелегку працю.

За матеріалами газ. «Гребінчин край»


Схожі матеріали:
👁 1386
Категорія: Новини Гребінки
Теги: рем, Гребінка, Полтаваобленерго, ювілей, електроенергія, енергетики, ТЕЦ




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ