Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

26.04.2012

Роботи з підвищеною небезпекою в Гребінківській ЦРЛ



Роботи з підвищеною небезпекою в Гребінківській ЦРЛ

В Україні вже шостий рік поспіль відзначається День охорони праці. За цей час були проведені різні заходи під різними девізами, але всі вони сходилися до найголовнішого - це створення належних, безпечних і здорових умов праці для кожного працівника на його робочому місці.

Проблема створення безпечних і нешкідливих умов праці в Україні існувала завжди. Статистика свідчить про велику кількість нещасних випадків на виробництві (особливо у вугільній промисловості), про велику кількість аварій на автомобільному транспорті, про пожежі (в тому числі і в лікувальних закладах).

Дія небезпечних чинників виробництва не виникає спонтанно, адже технікою і обладнанням користуються люди. Тому вона локалізується або посилюється залежно від рівня організації виробництва, організованості та дисципліни працівників, їхньої кваліфікації, санітарно - технічного та лікувально - профілактичного забезпечення, а також рівня профілактичної роботи з охорони праці.

Система охорони здоров'я - як галузь промисловості, має свій перелік небезпечних і шкідливих виробничих чинників, які впливають (або можуть впливати) на медичних працівників у процесі їх трудової діяльності.

Особливості роботи медичних працівників полягають в першу чергу в тому, що майже всі роботи пов'язані з потенційно небезпечним інфекційним фактором, а саме обслуговуванням хворих людей.

Медичні працівники зазнають інтенсивного психічного і морального напруження, їхня праця характеризується значним інтелектуальним навантаженням, вимагає оперативної і тривалої пам'яті, фізичної сили та витривалості.

В медичних закладах використовується різне обладнання, яке або саме виділяє будь-які шкідливі фактори, або може бути потенційно небезпечним в процесі використання: комп'ютери, автоклави, центрифуги, муфельні печі, сушильні шафи, стерилізатори, оптичні прилади, лазерні установки, апарати інфрачервоного і ультрафіолетового випромінювання, апарати надвисоких і ультразвукових хвиль, балони з зрідженими газами, токсичні та пожежонебезпечні речовини і матеріали тощо.

Але є ще роботи, які визначаються, як роботи з підвищеною небезпекою. Робота з підвищеною небезпекою - це робота в умовах впливу шкідливих У небезпечних виробничих чинників або така, де є потреба в професійному доборі, чи пов'язана з обслуговуванням, управлінням, застосуванням технічних засобів праці або технологічних процесів, що характеризуються підвищеним ступенем ризику виникнення аварій, пожеж, загрози для життя; заподіяння шкоди здоров'ю, майну, довкіллю.

В Гребінківській районній лікарні на підставі наказу Державного Комітету України з нагляду за охороною праці №15 від 26.01.2005р. визначений перелік робіт з підвищеною небезпекою та перелік робіт, де є потреба у професійному доборі. Наказами по ЦРЛ призначені відповідальні особи за всі ділянки з підвищеною небезпекою. Відповідальні особи пройшли навчання і перевірку знань в установленому порядку, мають відповідні посвідчення.

Всі посадові особи (головний лікар, заступник головного лікаря, голова профспілкового комітету, керівники відділень, служб і підрозділів) пройшли навчання і перевірку знань в установленому порядку.

До виконання робіт з підвищеною небезпекою допускаються особи, які пройшли попередній медичних огляд, спеціальне навчання і перевірку знань з питань охорони праці, навчання і перевірку знань з протипожежної безпеки. Всі новоприйняті працівники після первинного інструктажу на робочому місці до початку самостійної роботи проходять стажування (згідно затверджених програм) під керівництвом досвідчених, кваліфікованих працівників.

Всі працюючі на ділянках з підвищеною небезпекою проходять щорічно навчання і перевірку знань згідно плану - графіку, всім їм проводяться періодичні інструктажі з охорони праці, щорічйі інструктажі з протипожежної безпеки та електробезпеки. Всі працівники щорічно проходять періодичні медичні огляди.

Конвенція № 155 Міжнародної організації праці (1981 р.) вимагає, щоб робочі місця та обладнання були безпечені й не загрожували здоров'ю працюючих. Цю саму норму містить Закон України "Про охорону праці". В такому ж напрямку спрямована робота служби охорони праці Гребінківської ЦРЛ.

Запроваджене в практику при проведенні вступних інструктажів обов'язкове інформування кожного працівника про виробничі небезпеки, характерні для кожної групи робочих місць, а також рекомендації про усунення або послаблення їхнього впливу.

Проводиться аналіз виробничих небезпек на кожному робочому місці, а особливо на ділянках з підвищеною небезпекою, інвентаризація всього обладнання і апаратури по відділеннях і структурних підрозділах, з урахуванням їх термінів служби.

На нарадах у головного лікаря інженером з охорони праці вказуються можливі шляхи зменшення ризику небезпечних і шкідливих факторів виробництва. Сумісно розробляються і реалізуються комплексні плани - заходи по досягненню встановлених нормативів з охорони праці на кожний поточний рік.

У цих діях - уся філософія безпеки в установі, де головним пріоритетом є життя і здоров'я наших працівників, де головна мета -створення таких умов, щоб робота стала безпечним і надійним другим домом.

Інженер з охорони праці Гребінківської ЦРЛ,
газ. «Гребінчин край»


Схожі матеріали:
👁 1729
Категорія: Здоров'я
Теги: медичний заклад, підвищена небезпека, Гребінківська ЦРЛ, медичний огляд




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ