Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

24.05.2012

Біль і пам'ять Пироговій Леваді



Біль і пам'ять Пироговій Леваді

День 18 травня увійшов у життя Пирятинської та Гребінківської громад, як День скорботи по розстріляних у Пироговій Леваді.

У братських могилах лежать чоловіки, жінки і діти, українці і росіяни, євреї і цигани, люди різних віросповідань, комуністи і безпартійні.

Пирогова Левада – це жива незагоєна рана в душах людей, чиї рідні знайшли тут вічний спочинок. Сюди приїжджають поодинці і цілими родинами.

18 травня біля обеліска у Пироговій Леваді відбувся мітинг - реквієм, з нагоди 70-х роковин трагедії та вшанування пам’яті розстріляних, відкрили чотири меморіальні стели, встановлені на могилах жертв розстрілу та презентували книгу «Пирогова Левада».  

6 квітня та 18 травня 1942 року на цьому місці були розстріляні більше трьох тисяч мирних громадян, різних національностей, різного віку.

Кожного року о цій порі з різних куточків області, держави приїздять сюди рідні і близькі та навіть і очевидці тих жахливих подій, щоб вклонитися цим могилам, щоб пом'янути невинно убієнних і замучених. Кожного року лягають до підніжжя кургану полум'яні квіти в знак вічної скорботи і невмирущої пам'яті.

Мітинг жалоби у Пироговій Леваді відкрив голова Пирятинської РДА М.М. Купріян. Зокрема він сказав, що цього року з ініціативи керівництва Гребінківського та Пирятинського районів була видана книга пам'яті "Пирогова Левада".

"Об'єднані минулим, ми не тільки повинні схилити голови в зажурі, - говорив М.М. Купріян, - а ще й берегти пам'ять про тих, хто ціною власного життя поборов фашизм".

Голова Гребінківської РДА А.В. Вихор наголосив на тому, що треба шанувати пам'ять загиблих, розстріляних, закатованих у роки Великої Вітчизняної війни. Взявши участь у виданні книги про Пирогову Леваду, уся гребінківська громада зробила внесок у благородну справу вшанування пам 'яті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині у День вшанування пам’яті жертв Пирогової левади провели віче-реквієм (ВІДЕО)


У заходах брали участь депутати обласної ради В. В. Гаркуша, М.М. Кривошей, Г.П. Вернигора. На мітингу виступив депутат обласної ради М.М. Кривошей. Зокрема Михайло Михайлович сказав: "Для моєї родини, для мого села Бербениці, що у Лохвицькому районі, Велика Вітчизняна війна - то не просто сторінка з історії.

То біль і пам'ять. Чотириста один солдат пішов на фронт, у 134 оселі принесла війна похоронки. Дорогою ціною далася Велика Перемога. Але подвиг нашого народу безсмертний, і пам'ять повинна жити у віках".

На цьому місці були розстріляні мирні жителі різних національностей, в тому числі й багато євреїв.

Перед присутніми виступив голова Всеукраїнської асоціації євреїв - колишніх в'язнів гетто та фашистських концтаборів Б.М. Заварко і вручив чотиритомник, де описані життєві історії людей, котрі пережили лихоліття війни.

Від імені редколегії книги "Пирогова Левада", котра нещодавно вийшла у світ, перед присутніми виступив син розстріляного у Пироговій Леваді Іван Маркович Капштик:

- Основа книги - реальні спогади, документальні описи, правдиві розповіді. Саме тому герої книги стають ближчими нам, зрозумілішими. Ця книга внесе свою лепту у величний літопис мужності героїзму нашого народу.

Поділилися своїми спогадами і життєвими розповідями нащадки тих, хто був розстріляний і закатований у Пироговій Леваді: А.К. Капштик, В.С. Миленко, В.В. Сирота, В.І. Запорожець та інші.

Хвилиною мовчання вшанували присутні пам'ять загиблих. Поминальну панахиду відправив настоятель храму Різдва Богородиці, протоієрей отець Михайло.

... Височіє обеліск, наче живий біль, що рветься у вись. Тихо шумить зажурена трава. У підніжжя обеліска стоять фотографії тих, хто тут знайшов свій спочинок, і від того стає особливо моторошно. Біль і пам'ять Пирогової Левади житиме через покоління, у серцях земляків, на сторінках щойно виданої книги пам'яті, у тихому шелесті беріз, що схилилися в зажурі над братськими могилами.

За матеріалами газ. «Гребінчин край»



Схожі матеріали:
👁 1377
Категорія: Новини Гребінки
Теги: Пирогова Левада, меморіальна стела




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ