Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

03.06.2012

Сьогодні українці святкують День Святої Трійці - свято зелені. П'ятидесятниця



Сьогодні українці святкують День Святої Трійці - свято зелені. П'ятидесятниця

Після вознесіння Ісуса Христа настав десятий день: це був п'ятдесятий день після Воскресіння Христового. У євреїв було велике свято П'ятидесятниці в пам 'ять Синайського законодавства.

Всі апостоли разом з іншими учнями Христовими та іншими віруючими одностайно перебували в одній світлиці в Єрусалимі.

Була третя година дня за єврейським рахунком годин, тобто, по-нашому - дев'ята година ранку. Раптом зчинився шум з неба, ніби буря раптова зірвалася, і переповнила ввесьтой дім, де перебували учні Христові. І з'явилися вогненні язики і спочили (зупинилися) по одному на кожному з них. Всі сповнилися Духа Святого і стали славити Бога різними мовами, яких раніше не знали.

Так Дух Святий, за обітницею Спасителя, зійшов на апостолів у вигляді вогненних язиків, на знак того, що Він дав апостолам здатність і силу для проповіді Христового вчення всім народам; зійшов же у вигляді вогню на знак того, що має силу спалювати гріхи й очищати, освячувати й зігрівати душі.

В Єрусалимі в цей час було багато євреїв, які прийшли з різних країн на свято. Апостоли вийшли до них і стали проповідувати на їх рідних мовах воскреслого Христа. Проповідь так подіяла на тих, хто слухав її, що багато хто повірив і стали питати: «Що ж нам робити?»

Петро відповів їм: «Покайтеся і хрестіться в ім'я Ісуса Христа на прощення ваших гріхів, тоді і ви отримаєте дар Святого Духа»

Таких, що увірували в Христа і охоче прийняли хрещення, виявилося того дня близько трьох тисяч чоловік. Таким чином, почало будуватися на землі Царство Боже, тобто Церква Христова.

Православні християни в цей день прикрашають будинки і храми зеленими гілочками, квітами.

Звичай цей йде ще від старозавітної Церкви, коли будинки і синагоги прикрашалися зеленню в П'ятидесятницю в пам'ять того, як при Сінайській горі все цвіло і зеленіло в день, коли Мойсей отримував скрижалі закону. Сіонська світлиця, де на апостолів зійшов Святий Дух, у той час, за загальним звичаєм, теж була прикрашена гілками дерев і квітами.

В 2012 році День Святої Трійці, П'ятидесятниця припадає на 3 червня.

Цього дня у православних храмах виконується одна з найурочистіших та найвеличніших служб в році. Під час богослужіння на Трійцю парафіяни зазвичай просять Бога «дарувати їм Божественного Духа» і моляться за померлих.

За традицією, оселі і храми прикрашають зібраним напередодні, у клечальну суботу,  зеленотрав’ям, зеленими гілками, любистком, м’ятою, татарським зіллям (аїром, лепехою).

У Зелену неділю дівчата та хлопці йшли до лісу, співали веснянки, гаївки, грали в ігри, водили хороводи. Під час Зелених свят також співали маївки, їхня назва, можливо, походить від слів "май" (травень) чи "маїти" (прикрашати зеленню).



Церква в с. Овсюки, Гребінківського району Полтавської обл.

ПОВІР'Я ТА ПРИКМЕТИ

У день Трійці дівчата зазвичай ворожать на здоров'я та тривалість життя своїх рідних. Ворожіння має відбуватися так: під час розвивання вінків перевіряли, наскільки добре він зберігся. Дівчата загадували підчас завивання вінка, на кого він завивається, і тому тепер можна чітко побачити віщування долі.

Зів'ялі вінки кидають у воду та слідкують, як вони поводитимуться: якщо потонуть - дуже поганий знак, а якщо попливуть - усе буде на добре.

Клечальна неділя - це неділя Зеленого тижня, п'ятдесятий день після Великодня, тому цей день ще називається П'ятидесятницею. За старих часів люди зустрічали цей день дуже урочисто. Зранку господині поралися в господі, готували святкове застілля.

Зробивши господарські справи, люди вбиралися у святковий одяг, сідали в хаті й чекали, поки вдарять церковні дзвони. Ударить дзвін - блага звістка. Тоді всі побожно хрестяться й ідуть до церкви. Кожна дівчина відповідно до святкового звичаю несла в руках свіжі квіти. Ідучи до церкви, люди радо вітають одне одного зі святою недгао.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 1 червня у Гребінці діти малювали на асфальті свої мрії, фоторепортаж


Після служби Божої за старих часів відбувався хресний хід до криниць, щоб освятити їх, окропивши їх свяченою водою. У деяких місцевостях освячували таким самим чином і оселі, і господарські будівлі - для захисту від русалок, які цими днями жвавішають і роблять людям шкоду.

Вважається, що протягом Зеленого тижня слід залишати на деревах полотно - русалкам на сорочки. Існує повір'я, що русалки можуть насититися запахом свіжоспеченого хліба.

Протягом русалчиного тижня треба ретельно дотримуватися народних «заходів безпеки»: у жодному разі не купатися у водоймах, бо русалки можуть потягти за собою. Тільки справжні відьми можуть дозволити собі таке задоволення й нічого не боятися. Забороняється кидати шкаралупи з яєць: якщо вони потраплять у воду, русалки стануть сильнішими й іще більше шкоди зроблять.

Після церковних урочистостей молодь збирається разом і починає розваги: пісні, жарти, хороводи. Свято триває до пізньої ночі.
У червні на полі густо, а в коморі - пусто.

У червні перша ягідка в роток, а друга - в козубок.

У червні люди раді літу, як бджоли цвіту.

Червень з косою,а липень з серпом.

Червневий дощ розпочався при сході сонця - припиниться аж під вечір.

У червні ворота підпиратимеш, то взимку голодний держатимеш.
Про червень народи світу говорять:
 - Скільки б в червні не пекло - все одно буде дощ.

 - Вітер в червні приносить як не дощ, то ураган.

- Маленький дощучервні вгамує велику бурю.

- Крапля в червні не дощ, але корисна.

- Для коси в червні краще дощ, а для граблів - погода.

- Чим тепліше літо, тим лютіша зима.
У понеділок, День Святого Духа необхідно добрим словом пом'янути всіх небіжчиків, дозволяється навіть помолитися про самогубців. Вважається, що в цей день можна просити Бога упокоїти їхні душі.


Схожі матеріали:
👁 1695
Категорія: Культура
Теги: День Святої Трійці, свято зелені, П'ятидесятниця, зелена неділля




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою
На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка
На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали... На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали...
ДТП на Полтавщині: водій збив пішохода (ФОТО) ДТП на Полтавщині: водій збив пішохода (ФОТО)
На Полтавщині у Сулі втопився 9-річний хлопчик На Полтавщині у Сулі втопився 9-річний хлопчик

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ