Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

23.06.2012

Вижити у спеку допоможуть вода капелюх і... обідня сієста



Вижити у спеку допоможуть вода капелюх і... обідня сієста

Стовпчик термометра вже досяг позначки у 30 градусів за Цельсієм і продовжує невпинно підніматися. Для організму людини цей період є справжнім випробуванням, стресом.

Він може дуже несподівано реагувати на високі температури. Але ми здатні допомогти йому справитися з перегрівом, дотримуючись рекомендацій лікарів та деяких хитрощів.

Висока температура навколишнього середовища є великим навантаженням на організм людини. При цьому відмічається коливання артеріального тиску, прискорюється серцева діяльність, дихання, з'являється головний біль, роздратованість, втрата апетиту.

Гірше за всіх спеку переносять маленькі діти (особливо до року, так як у них центр терморегуляції, що знаходиться у головному мозку, недосконалий), люди похилого віку та вагітні жінки. Особливо обережними необхідно бути людям із захворюваннями серця і судин, шлунково-кишкового тракту, гіпертонікам, хворим на цукровий діабет, онкохворим, особам з надмірною вагою, а також тим, хто зловживає алкоголем..

При сонячному ударі потрібні тінь і вода

У спеку, внаслідок перегріву поверхні тіла, з'являється небезпека сонячного удару.

Найчастіше цей синдром виникає у неакліматизованих осіб або в осіб із вродженим порушенням функції потових залоз. Появі сонячного удару можуть сприяти і погана вентиляція та невідповідний одяг. При цьому припиняється потовиділення, температура тіла підвищується до сорока градусів за Цельсієм.

Відбуваються зміни в центральній нервовій системі. Різко погіршується самопочуття, людина втрачає свідомість. Шкіра суха на дотик, гаряча. Розвивається гостра серцева, печінкова, ниркова недостатність.

ЧИТАЙТК ТАКОЖ: Солнечный удар: от перегрева можно и погибнуть, если не оказать вовремя помощь

При сонячному ударі необхідно якнайшвидше знизити температуру тіла людини. Пацієнта помістити у затінок, зняти одяг, зволожити шкіру водою, забезпечити доступ прохолодного повітря, викликати бригаду швидкої допомоги.

Поради, як уберегтися від спеки
• Приймайте ранковий та вечірній прохолодний душ.

• Необхідна корекція фізичного навантаження. Бажано тимчасово не відвідувати тренажерної зали. Краще робіть прогулянки на свіжому повітрі у вечірній час. Влаштовуйте собі пообідню сієсту. Намагайтеся більше відпочивати та уникайте тривалого перебування на сонці.

• Регулюйте своє харчування: небажано приймати жирну, смажену, гостру м'ясну їжу, особливо у великій кількості: Корисно їсти багато овочів, фруктів, пити соки зі свіжих фруктів (фреші). Не варто вживати алкоголь; кольорові синтетичні газовані напої, каву. Найкращий напій для втамування спраги - звичайний чай з льодом.

Чай містить флавоніди, що захищають від серцево-судинних захворювань, допомагають зберегти молодість, знижують рівень холестерину у крові. Заваріть міцний чай, охолодіть в холодильнику протягом 20 хвилин. У велику чашку покладіть шматочки льоду та залийте їх приготованим чаєм. Якщо додати лимон чи м'яту - буде ще краще!

• Одяг у спеку має бути просторим, з натуральних тканин (бавовна, льон), переважно білого кольору. Обирайте зручне взуття, так як у спеку часто з'являються набряки стоп і гомілок, і головне - не забувайте про головний убір! Жінкам краще не зловживати косметикою. Макіяж має бути легким, делікатним.

• Спека, як правило, супроводжується підвищеним потовиділенням у людини, а це елемент теплорегуляції організму. З потом виводяться «зайві градуси». Тому не користуйтеся дезодорантами, що блокують функцію потових залоз. Краще зайвий раз прийняти прохолодний душ.
Головне правило - пити багато води

«Сердечникам» потрібно бути особливо обережними у спеку та уважними до свого самопочуття. їм варто якомога менше знаходитися на сонці, більше відпочивати, не забувати приймати медикаменти, призначені лікарем.

Будь-які підвищені температури є екстремальними для людини. Спека на кожного впливає по-різному. У групі ризику, для кого спека може бути особливо небезпечною, у першу чергу, знаходяться люди із захворюваннями серцево-судинної системи.

Статистика свідчить, що при високих температурах у європейців у кілька разів збільшується ризик серцево-судинних ускладнень, у тому числі інфаркту та інсульту. Найголовніша порада у спеку - пити якомога більше рідини. Це стосується кожного. Під дією високих температур йде посилене випаровування води через шкіру, відбувається зневоднення організму, і в цьому головна небезпека.

При плюс тридцяти градусах за Цельсієм, без активних фізичних навантажень, людина втрачає від півтора до трьох літрів рідини на добу. Якщо ж вона активно працює, має значні фізичні навантаження, через шкіру може випаровуватися від двох до шести літрів. Протягом дня потрібно цей об'єм води поповнити.

Якщо людина не вживатиме достатньо рідини, це може призвести до порушення роботи всіх органів і систем організму. Потрібно пити від двох-трьох літрів рідини у день і більше. Це може бути не лише вода, а й чай, компот, сік та інше.

Найкращі напої у спеку - зелений чай та звичайна негазована вода. Зелений чай має тонізуючий ефект, містить багато вітамінів і мікроелементів, регулює теплообмін в організмі. Не варто пити у великих кількостях лікувальну мінеральну воду, адже це може зашкодити здоров'ю.

Не зловживайте алкоголем і кавою. Алкоголь збільшує тепловіддачу організму, посилюючи його перегрів. А напої із вмістом кофеїну прискорюють зневоднення організму. Зрозуміло, що влітку дуже хочеться випити чогось холодного. Але краще ковтнути напою кімнатної температури. Холодне часто провокує ангіну.

Хитрощі від спеки
• Поставте біля себе велику ємність із водою, наприклад, акваріум. Окрім того, що випаровуватиметься волога, це дозволить охолодити повітря в приміщенні.

• Можна за допомогою пульверизатора час від часу розбризкувати навколо себе холодну воду.

• Покладіть на плечі хустку, змочену холодною водою.

• Добре мати біля себе кімнатні рослини з великим листям, їх можна облити водою. Листя довго залишатиметься вологим і даруватиме прохолоду.
Алла Летик,
газ. «Просто районка»


Схожі матеріали:
👁 2190
Категорія: Здоров'я
Теги: капелюх, чай, жара, вода, спека. сонячний удар, літо




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ