Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

05.07.2012

Боротьба із злочинністю має об'єднати зусилля усіх



Боротьба із злочинністю має об'єднати зусилля усіх

Прокуратура Гребінківського району провела координаційну нараду з питання стану злочинності у районі та її профілактики.

На жаль, слід констатувати, що питання боротьби із злочинністю та її досить високий рівень є гострим та важливим і для Гребінківського району, про що беззаперечно свідчить статистика з даного питання.

Так, за підсумками роботи за 5 місяців 2012 року прокуратурою Гребінківського району проведено узагальнення стану боротьби із злочинністю та корупцією, захисту громадян від злочинних посягань, передусім крадіжок, шахрайств, умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також злочинів, вчинених у громадських місцях, групою осіб, неповнолітніми та проблематики рецидивної злочинності.

Встановлено, що криміногенна ситуація в районі характеризується наступним чином.

За 5 місяців 2012 року зареєстровано 111 злочинів, що на 42,3% більше відповідного періоду 2011 року (по області -2,1%).

При цьому відбувся ріст на 42,4 % тяжких злочинів при зменшенні по області на 6,0%.

Водночас унаслідок вжитих заходів відмічається стабільно позитивна тенденція щодо відсутності таких злочинів як вбивств, зґвалтувань, навмисних підпалів, незаконних заволодінь транспортними засобами, вимагань.

Але, відмічається негативна тенденція по росту наступних злочинних проявів, а і саме:
• шахрайств на 700 % (з 2 до 16 проявів)
• крадіжок на 30,6 % (з 49 до 64 проявів)
• тяжких тілесних ушкодеень 2(проти 0), в тому числі, що потягли смерть 1.
• розбоїв 1 (0)
На рівні минулого року залишилась кількість вчинених грабежів - 3 прояви.

Вивченням даного питання встановлено, що предметами посягань при вчиненні корисливих злочинів (крадіжок, шахрайств) залишаються в переважній більшості, як і раніше, мобільні телефони, вироби з металу, велосипеди, кошти.

Не дивлячись на ріст зареєстрованих злочинів, ще залишається невикорінена проблематика укриття від обліку злочинів. Так прокуратурою Гребінківського району при проведенні перевірок відповідно до вимог наказу Генерального прокурора України № 4гн від 19.09.2005 року "Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які проводять дізнання та досудове слідство" в Гребінківському РВ УМВС України в Полтавській області повноти реєстрації, законності розгляду заяв і повідомлень про злочини виявлено 2 факти приховування злочинів шляхом безпідставного винесення постанови про відмову в порушенні кримінальної справи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боротьба із злочинністю - пріоритет роботи правоохоронних органів

Ці постанови скасовані з одночасним порушенням кримінальної справи. В подальшому при розслідуванні даних кримінальних справ встановлена винна у вчиненні злочинів особа, та кримінальні справи скеровані до суду в порядку ст. 232 КПК України з обвинувальним висновком.

Прокуратурою району внесено начальнику гребінківського РВ УМВС України в Полтавській області подання про усунення порушень кримінально-процесуального законодавства при прийнятії, реєстрації і вирішенні заяв та повідомлень про злочини, а також обліку злочинів, за результатами розгляду якого винні особи притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

Невжиття належних заходів щодо профілактики злочинності також призвело до збільшення кількості злочинів, скоєних раніше судимими з 12 до 49 (408,3%), у громадських місцях з 4 до 7 проявів (175%), скоєних у групі з 10 до 15 проявів (150 %).

Так, зокрема, вивченням проблематики злочинів, вчинених у громадських місцях, встановлено, що за період 5 місяців 2012 року згідно статисличних даних вчинено 7 злочинів у громадських місцях, або 6,3 % від загальної кількості вчинених злочинів.

Предметами злочинних посягань, вчинених у громадських місцях, в переважній більшості є мобільні телефони, а тяжкі злочини вчиняються в нічний час доби.

Правоохоронцями інших районів інтенсивно запроваджується застосування відеоспостереження, автомобільного патрулювання, залучення помічників дільничних та представників громадських формувань з охорони громадського порядку.

Водночас, на території міста Гребінки та району дані позитивні напрацювання належно не запроваджуються. Так зокрема, для здійснення контролю за ситуацією на вулицях міста застосовується лише патрулювання працівниками міліції в кількості 2-3 чоловік

Згідно чинного законодавства, органи місцевої влади та місцевого самоврядування також повинні брати активну участь у профілактичній діяльності. Однак нерідко дієві заходи, які б сприяли зменшенню ризиків громадянину стати жертвою злочину на вулиці, не вживаються.

Аналіз злочинів, скоєних у групі, показав, що згідно статистичних даних таких злочинів скоєно 15, що складає майже 14 % від загальної кількості злочинів, серед яких 12 тяжких злочинів (ст. 185 ч. З КК України - крадіжка поєднана з проникненням та 3 злочини середньої тяжкості, а саме крадіжки. Тобто, 100% злочинів, скоєних у групі, були спрямовані проти власності.

Проблемним для міста та району залишається збільшення кількості злочинів, скоєних раніше судимими особами. Цьогоріч їх зареєстровано 49 (за аналогічний період минулого року 12). Тобто 44 % злочинів від загальної кількості зареєстрованих злочинів, вчинено особами, котрі вже притягувалися до кримінальної відловідальності.

Профілактична робота з боку працівників органів внутрішніх справ проводиться на неналежному рівні, нерідко носить формальний характер, що часто стає причиною скоєння тяжких злочинів.

Вивчення матеріалів конкретних кримінальних справ свідчить про те, що скоєнню насильницьких злочинів нерідко передували різноманітні побутові негаразди у сім'ях та психологічно напружені стосунки між сусідами та іншими знайомими між собою особами. Як правило, під час вчинення цих злочинів обвинувачені, а не рідко потерпілі особи, перебували у нетверезому стані.

Однак належні профілактичні заході щодо потенційних правопорушників своєчасно не вживалися або носили формальний характер, що значною мірою сприяло вчиненню ними у подальшому кримінально-карних діянь. У тому числі, тяжких та особливо тяжких злочинів.

Причинами високого рівня рецидивної злочинності є як недостатньо дієвий профілактичний вплив на раніше судимих осіб, так і соціальні чинники: низький рівень життя, труднощі з працевлаштуванням тощо.

Перевірки показали, що основною причиною скоєння засудженими повторних злочинів є те, що індивідуально-профілактична робота з ними працівників служб дільничних інспекторів міліції проводиться формально.

Так, за результатами виявлених порушень з даного напрямку роботи 19.06.12 прокуратурою Гребінківсьсого району начальнику Гребінківського РВ УМВС України в Полтавській області внесено подання.

Крім цього, досить гостро на теренах Гребінківського району стоїть питання злочинів, вчинених неповнолітніми, а саме таких злочинних проявів за період 5 місяців 2012 року, відбулося 6 проти 5 за минулий рік. На перший погляд здавалося б, незначний ріст, але це злочини вчинені неповнолітніми можна сказати, дітьми, які вже у юному віці оступилися і стали на злочинну дорогу, а тому першочергове завдання є витягнути їх з даного болота та не допустити потрапляння туди інших.

Вивченням матеріалів кримінальних справ, порушених стосовно неповнолітніх, встановлено, що всі злочини вчинені неповнолітнімиу віці 16-17 років та відносяться до категорії тяжких, а саме: крадіжки проникненням в житло чи інше сховище, передбачені ч. З ст. 185 КК України. Крім цього встановлено, що всі неповнолітні особи, які вчинили злочини, на обліку у КМСД Гребінківського РВ УМВС України в Полтавській області не перебували.

Вивченням матеріалів кримінальних справ, порушених за фактами злочинів, вчинених неповнолітніми, встановлено, що основним об'єктом злочинних посягань стали скутери, домашня живність та навіть дизельне паливо.

Досить актуальним залишається стан протидії корупції, адже за період 5 місяців 2012 року адміністративні матеріали з корупційним забарвленням до суду направлялися органами УБОЗ та СБУ, що вказує на необхідність активізації роботи на даному напрямку правоохоронних органів м. Гребінки.

Таким чином, із наведеного вбачається, що в напрямку боротьби із злсниннісгю ще існує велика кількість проблемних питань, які потребують спільних зусиль для вирішення.

За матеріалами газ. «Гребінчин край»


Схожі матеріали:
👁 1864
Категорія: Події
Теги: розбій, Гребінка, вбивство, Крадіжка, грабіж, шахрайство, прокуратура




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ