Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

22.07.2012

Щороку 300 жінок із Гребінківщини змушені будуть народжувати в сусідніх районах?



Щороку 300 жінок із Гребінківщини змушені будуть народжувати в сусідніх районах?

У місті Гребінка в рамках реорганізації закладів охорони здоров'я нібито збираються закрити пологове відділення і перенести його в сусідній Пирятин.

У Гребінці щорічно з'являються на світ 320 - 340 дітей. Чи справді чутки можуть стати реальністю?

- Суть реорганізації полягає в тому, що малопотужні пологові відділення, такі, як в Оржиці, Гребінці, Машівці та інших населених пунктах, планують перевести до сусідніх районів, - пояснює головний лікар Гребінківської ЦРЛ Віктор Кривошея. - Наше пологове відділення можуть перенести в Пирятин, що за 15 кілометрів від Гребінки.

Рік тому Верховна Рада ухвалила два закони, які дали старт медичній реформі в Україні. З самого початку Полтавщина разом із Вінницькою, Дніпропетровською та Донецькою областями потрапила до так званого пілотного проекту, за яким мали відпрацьовувати нововведення.

Через деякий час наш регіон замінили на Київ, але процес «оптимізації закладів охорони здоров'я» на Полтавщині продовжився. З одного боку, реформи начебто потрібні, адже багато галузей досі працюють як «у радянські часи». З іншого - такі дії не завжди приносять бажані результати, викликаючи невдоволення людей.

Нещодавно закрили пологове відділення в Чорнухах. Щоправда, у лютому цього року відкрили сучасний заклад на двадцять ліжко-місць у Лохвиці, де тепер народжують і чорнухівчанки. А пологове відділення у Гребінці ще зовсім нове.

Воно працює при райлікарні з 2006-го, відколи залізниця передала його на баланс району. За лічені місяці з відділення зробили «лялечку», створивши комфортні умови для породіль. Тут є затишні кімнати для спільного перебування матері з дитиною, кімната для партнерських пологів. Серед сучасного обладнання е новісінький інкубатор для догляду за недоношеними дітьми.

- До нас їдуть народжувати з Оржицького, Лубенського районів і навіть Драбинівського, що на Черкащині, - розповідає головний лікар. - Кажуть, тут дуже гарні умови для народження дітей, хороше обслуговування. Не варто всіх скорочувати під один гребінець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медичні заклади Гребінківського району. Сьогодення і перспективи розвитку


Ще один вагомий аргумент не закривати пологове відділення у Гребінці - чим менше вагітна перебуває в дорозі, тим краще для неї. Адже шляхи на Гребінківщині та в інших північних районах Полтавщини здатні «витрусити» не лише дитину, а й душу. Зрештою, не треба забувати про кваліфікований медичний персонал, який із закриттям відділення залишиться без роботи.

Гребінківські медики не їздитимуть на роботу в Пирятин чи деінде. Нині взагалі в районах гостро стоїть проблема медичних кадрів. Молоді фахівці не поспішають туди, де платять мізерні зарплати і майже немає перспективи щодо отримання житла. Треба цінувати хоча б тих, які є, бо вони ще здатні працювати на ентузіазмі.

- А хто вам сказав, що відділення закриватимуть? - запитав начальник обласного управління охорони здоров'я Віктор Лисак, до якого ми звернулися по телефону. - Чуток багато. У Гребінці взагалі у свій час не було пологового стаціонару. Ніхто й нічого не закриває.

Життя покаже, як воно далі буде. Ми підтримували створення цього відділення, оперативно його створювали. Не плануємо закривати ні в найближчі місяці, ні в найближчі роки. Хай жінки народжують, а медики хай якісно надають послуги.

Хочеться вірити, що запевнення посадовця не порожні і що розмови про закриття пологового відділення у Гребінці - лише чутки. Подібні запевняння чиновників спочатку були і щодо Чорнухів, але пологове там все-таки закрили.

Леся Григоренко, «Фокус»,
події та коментарі


Схожі матеріали:
👁 2311
Категорія: Здоров'я
Теги: пологове відділення, охорона здоров'я, лікарня, Машівка, Гребінка, ЦРБ, реорганізація, Чорнухи, Оржиця




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ