Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

09.09.2012

Молокопродукти з присмаком хімії



Кожен третій із 107 перевірених зразків молока не відповідає стандартам якості

Молочні продукти - одні з найважливіших у нашому раціоні. Особливо цінні вони для дітей. На жаль, сьогодні важко купити в магазині молоко, масло чи згущівку, у якості й безпечності яких будеш впевнений. Парадокс, але у молочних продуктах все менше стає самого молока. А придбати натуральний молочний продукт стає все важче.

У молочній продукції виявляють рослинні жири, антибіотики і миючі засоби

Державним підприємством і «Полтавастандартметрологія » торік було досліджено 316 зразків молочної продукції різних виробників нашої області. Експертиза показала, що 11 зразків вершкового масла і кожен третій із 107 ' перевірених зразків молока не відповідає стандартам якості, є фальсифікованими.

- Фальсифікація означає, що у продукт додали рослинні жири, хоча їх там не повинно бути, і приховали це від споживача. Наприклад, справжній сир має бути зварений тільки з молока й містити жири тваринного походження, а сирний продукт виготовляється з додаванням рослинних жирів.

Фальсифікат - це коли на сирному продукті вказано «сир», або на спреді (продукт, більшу частку якого складають рослинні жири) - «масло», - пояснює начальник відділу оцінки відповідності харчової продукції ДП «Полтавастандартметрологія» Оксана Гньотова.

- У чому причина такої ситуації? Іноді виробники навмисно фальсифікують продукт, щоб здешевити його. Бувають і такі випадки, коли причиною стає якість самого молока, яке закуповується підприємством. Найчастіше зустрічаються фальсифікації молокопродукції рослинними жирами (пальмове масло, кокосова олія), консервантами, антибіотиками. Виявляють навіть добавки миючих засобів!

Але нам потрібно розуміти, що повністю відмовитися від харчових добавок сьогодні неможливо. Ми не можемо доставляти свіже молоко з-під корови на прилавки магазинів. Необхідні особливі умови зберігання та транспортування. Тому кожному споживачеві потрібно вміти обирати найбільш якісні та безпечні продукти.

За законом, виробники зобов'язані вказувати весь склад продукту. Тож завжди уважно вивчайте його: чим менше у складі вказано інгредієнтів, тим впевненіше можна говорити про натуральність продукту. Обирайте більш прості харчові вироби, із найменшою кількістю компонентів.

- Якщо у складі - купа інгредієнтів, а тим більше серед них присутні Е-шки, таких товарів краще уникати. Не варто довіряти виробникам, які пишуть склад продукту дуже дрібним шрифтом, всіляко «маскують» його на етикетці, щоб споживач не помітив І не прочитав. Також звертайте увагу на забарвлення продукту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Білоруське молоко» не краще за українське

Якщо воно дуже яскраве, можна говорити про те, що продукт містить певні домішки і не є натуральним, - говорить Оксана Гньотова.

«Відбілення» лакофарбовою продукцією

Як показують дослідження київського Інституту споживчих експертиз (незалежна громадська організація, що проводить дослідження різноманітних товарів і послуг «українського виробництва» та оприлюднює отримані результати для споживачів), найчастіше фальсифікації піддаються сметана, сир, згущене молоко і масло. У більшості випадків обман відбувається при додаванні у продукти рослинних жирів.

- Найпопулярнішим серед українських виробників є пальмове масло. Воно усюди - у молочних продуктах, у кондитерських виробах, стравах швидкого приготування, - розповідає директор Інституту Юрій Чорнобривець. -

Ця речовина дуже небезпечна для здоров'я людини. Її температура плавлення складає близько 54°С. Нормальна температура нашого організму - Зб,б°С. При потраплянні до нього пальмове масло не розчиняється, а «осідає» на судинах. Крім того, це дуже небезпечний канцероген. Він викликає багато захворювань: тромбоз судин, атеросклероз, різні серцево-су-динні та шлунково-кишкові хвороби.

Цікавий момент: пальмове масло дуже важко розчиняється навіть у бензині! В Україні, окрім молокопереробних підприємств, його купують підприємства металургійного комплексу. Адже це дуже хороша змазка для різних механізмів.

Задумайтесь: ми їмо те, чим змазують промислове обладнання! Ще одна небезпечна особливість пальмового масла - воно викликає звикання. На жаль, використання цієї речовини для виготовлення харчових продуктів абсолютно законне у нашій країні. У Європі це заборонено повністю або дуже обмежено.

Не менш небезпечна добавка, яка широко застосовується у молочному виробництві - діоксид титану (Е171). В основному він використовується у лакофарбовій промисловості. Це барвник, який допомагає добитися білосніжного, блискучого кольору.

- Продукти харчування, які ми споживаємо, у прямому сенсі «відбілюються», - зазначає фахівець.

Головна зброя споживача - це інформація. Тільки так ми можемо відрізнити якісний товар від неякісного, зрозуміти, де є небезпечний продукт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полтавщина виробляє найбільше молока в сільгосппідприємствах по державі

- Для цього потрібно читати етикетки та маркування товарів, вивчати їх склад, обов'язково дивитися на термін придатності. Бажано обирати молокопродукти без консервантів (позначаються як Е), барвників, рослинних жирів або ж із мінімальною їх кількістю. Дуже багато вам зможе розказати і назва продукту.

«Згущеночка», «сметанка», «спред» - продукти, що містять рослинні жири, а «згущене молоко», «сметана», «масло» - виготовлені на натуральній сировині, містять тваринні жири. Так само і з іншою продукцією. Крім того, я раджу слід кувати за різними дослідженнями якості харчових продуктів, які оприлюднюють громадські організації, державні установи, - зазначає Юрій Чорнобривець.

Ціна не показник

Існує думка, що чим дешевше продукт, тим імовірніше він неякісний і виготовлений із ненатуральної сировини. Це дійсно може бути так. Але не варто враховувати тільки ціну продукту при його виборі.

- Виробники часто хитрують. Вони знають, на що звертають увагу споживачі, і можуть спеціально ставити ту ж саму ціну, що й інші підприємства, щоб не викликати сумніви у якості своєї продукції занадто низькою вартістю.

Тому раджу орієнтуватися на конкретних виробників, що вже багато років на ринку, продукцію яких ви вже не раз купували і в якості яких упевнені. Базуючись на власному досвіді, можу сказати, що в Україні є як недобросовісні, так і достойні виробники, які створюють дійсно якісний безпечний продукт, - запевнив Юрій Чорнобривець.

Висока якість білоруської «молочки» - лише стереотип?

Останнім часом великою популярністю в українських споживачів користується білоруська молочна продукція. Мовляв, і сировина у них найвищої якості, і ще радянські, за ГОСТом, стандарти у них збереглися. У фахівців же білоруська «молочка» не викликає такого захвату.

-Я ні в якому разі не закликаю не купувати білоруські продукти. Просто є певні нюанси, на які варто звернути увагу, - наголошує Юрій Чорнобривець.

- По-перше, ця продукція виготовляється у найбільш радіаційно забруднених районах країни. Це міста Рогачів, Гомель і Брест. Чи здійснюється радіологічний контроль цих продуктів, ми не знаємо. Якщо він і є, то таких даних ніхто не бачив. По-друге, у більшості цих молочних продуктів дуже короткий термін зберігання - до п'яти діб.

Виникає логічне питання: як за такий час можна доставити у наші магазини продукцію з Білорусі? Бувало у моїй практиці, коли у магазині я беру білоруський товар і бачу, що на ньому стоїть сьогоднішня дата виготовлення: як таке може бути?

По-третє, не на пустому ж місці виникали конфлікти, коли і Україна, і Росія неодноразово забороняли ввезення білоруських молокопродуктів через те, що у них виявляли антибіотики. Це всього лиш моя думка як спеціаліста, а свій вибір кожен споживач робить самостійно.

Як можна самостійно визначити, чи су продукті пальмове масло

Якісна сметана з натуральним білковим компонентом у холодильнику стає густішою, а в теплі - рідкою (молочний жир плавиться). Якщо ж вона постояла поза холодильником годину і залишилася такою ж густою, значить, тут є пальмове масло.

Охолоджене масло з натуральної сировини повинне кришитися при нарізанні. Якщо ж холодним воно так само добре намазується, як і розм'якшеним, значить, у його складі є пальмове масло.

Найчастіше отруюються зіпсованим молоком і солодкими сирками

Чи не найкраще про те, чим може загрожувати вживання неякісних молочних продуктів, знають медики.

-  Сьогодні у Полтавській області на обліку в гастроентеролога стоїть близько 210 тисяч осіб. Серед них - 40 тисяч тих, чиє захворювання викликане систематичним вживанням неякісних молочних продуктів, - повідомляє обласний гастроентеролог Валентина Петренко.

- Найпоширеніші наслідки такого харчування - отруєння і різні захворювання шлунково-кишкового тракту. Це може стимулювати захворювання підшлункової залози, загострення хронічних панкреатитів, гастритів, холециститів. Найчастіше отруюються простроченими молоком і солодкими пресованими сирками, які мають невеликий термін зберігання та швидко псуються.

-  Як лікар я рекомендую при купівлі молочних продуктів завжди дивитися на строк придатності. Але не на кінцеву дату, а на дату виготовлення. Чим менше часу пройшло відтоді, тим краще, -пояснює гастроентеролог.

- Крім того, ні в якому разі не потрібно купувати молочні продукти у невідомих людей на стихійних ринках. А тим більше молоко у пластмасових пляшках з-під газованих напоїв. Молоко не можна зберігати у такій тарі. У пластмасових пляшках воно швидко втрачає всі свої властивості й фактично стає отрутою, адже у нього виділяються небезпечні хімічні речовини з пластику.

Молочні продукти, куплені на стихійних ринках, можуть бути «розсадником» небезпечних бактерій. Краще вже купувати пастеризоване молоко у магазині, воно обробляється при певній температурі, проходитьусі необхідні перевірки. Інша справа, якщо у вас є власна корова або ви постійно берете молоко в одного господаря і впевнені у якості його продукці.

Алла Летик,
Просто районка


Схожі матеріали:
👁 2036
Категорія: Здоров'я
Теги: молокопродукти, сир, сметана, молоко, пальмове масло, фальсифікат, кокосова олія, Відбілення




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ