Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

11.09.2012

«Шкільні» хвороби: як вивчитися й залишитися здоровим



«Шкільні» хвороби: як вивчитися й залишитися здоровим

І маленькі, і доросліші школярі вже сіли за парти, щоб отримувати нові знання. Але навчальний процес - це навантаження на організм дитини.

Під час шкільних років учні нерідко здобувають собі хронічні хвороби. Які з них найчастіше зустрічаються, показав щорічний профілактичний огляд школярів.

У 2012 році вже практично закінчилися профілактичні медичні огляди школярів. Обстежено 99 відсотків учнів з усієї Полтавської області. Згідно з новою нормативною документацією, огляд школярів зараз проводиться відповідно до графіка, який школа складає конкретно для кожного класу та надає лікувальному закладу.

Цьогорічне нововведення - учням потрібно приходити на обстеження разом зі своїми батьками. Адже в першу чергу батькам потрібно знати, який стан здоров'я їхніх дітей.

Захворювання школярів, які виявили під час профілактичних оглядів у цьому році:
1 місце. Порушення опорно-рухового апарату (16%).
2 місце. Захворювання шлунково-кишкового тракту (14,9%).
3 місце. Захворювання органів зору (11,7%).
Така картина залишається незмінною вже кілька років. І не лише на території Полтавської області, а й по всій Україні. Порушення опорно-рухового апарату - це в основному сколіози. Серед найпоширеніших патологій шлунково-кишкового тракту - гастрити, дискенезії жовчовивідних шляхів та інші порушення. Основною причиною цих захворювань є малорухливий спосіб життя. А шлункові проблеми пов'язані ще й з неправильним харчуванням дітей, недостатнім надходженням до їх організму кальцію.

На сколіоз вказує несиметричність фігури

Які тривожні сигнали можуть розказати про те, що у дитини є проблеми зі здоров'ям і її потрібно показати лікарю?

При сколіозі дуже часто одне плече нижче за інше, учень не може повністю розправити грудну клітку, відчуває значний дискомфорт, біль у спині. Якщо вчасно не помітити цю проблему, сколіоз буде розвиватися, погіршуючи стан здоров'я та самопочуття.

Хвороба може призвести до викривлення хребта, грудної клітки, ребер. При появі дефектів постави змінюється зовнішній вигляд дитини і виникають порушення діяльності внутрішніх органів. Важливо якнайраніше почати лікування сколіозу. Для профілактики можуть призначити спеціальний медичний корсет, що допомагатиме школяреві тримати спину прямо.

Також необхідна увага батьків, які слідкуватимуть за поставою дитини, вчасно робитимуть зауваження.

Рухливість, заняття фізичними вправами дозволяють розвинути гнучкість спини, зміцнити м'язи дитини, таким чином попереджаючи сколіоз. Щоб у школяра формувалася гарна постава, вибирайте ранець з ортопедичною спинкою, яка повторює природний вигин хребта.

Радимо носити портфелі з двома лямками, а не сумки через плече, що можуть призвести до викривлення хребта.

      ВАЖЛИВО     Яка допустима вага ранця?
1-2 клас-1,5 -2 кг
2-4 клас -2,5 кг
5-6 клас -Зкг
7-8 клас-3,7 кг
9-11 клас-4-4,5 кг

Найкраща профілактика гастритів - гарячі обіди

При проблемах зі шлунком, зокрема при гастриті, дитина буде скаржитися на болі в животі, гіркоту в роті, печію, у неї буде неприємний запах з рота. При дискенезії з'являться сильні болі у правому підребер'ї.

Закрепи або розлади шлунку, різке схуднення або набір ваги також є тривожними сигналами. Вони означають, що школяра необхідно відвести до лікаря на обстеження. Найкращою профілактикою захворювань шлунково-кишкового тракту є правильне харчування дитини.

Необхідно щодня з'їдати ситний сніданок. Це найважливіший прийом їжі, його не можна пропускати. Радимо давати на сніданок молочні каші, різні кисломолочні продукти, додатково солодкий чай чи какао - це глюкоза для кращої роботи мозку. Якщо робити вранці бутерброд, то не з ковбасою, а з твердим сиром. 100 грамів сиру - це добова потреба дитини в кальції.

Обов'язково в раціоні школяра має бути гаряче, бажано на обід. Це найкраща профілактика гастритів. Дуже важливо слідкувати, щоб дитина харчувалася мінімум три рази на день і не порушувала цього режиму. Для перекусів у школі також бажано давати не бутерброди, а свіжі фрукти, сухофрукти.

Для відпочинку очей потрібні невеликі перерви

Про те, що у школяра проблеми із зором, можна зрозуміти, якщо він щуриться, коли читає або дивиться телевізор, якщо' дуже близько нахиляється над зошитом чи книжкою, придивляється. У такому випадку відразу ж звертайтеся до лікаря-окуліста.

Потрібно давати і очам, і мозку школяра відпочивати. Дитина може фокусувати свою увагу тільки 20 хвилин. У цей час вона найкраще сприймає всю інформацію, добре зосереджується. Потім треба робити перерву - ще на 15-20 хвилин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікар-офтальмолог кабінету охорони зору радить як зберегти зір вашої дитини

Але відпочинок не мас бути біля телевізора чи комп'ютера. Це додаткове навантаження на мозок та очі дитини. Нехай вона побігає, пограється, зробить зарядку для очей, для рук, піде погуляє у дворі, поспілкується з друзями чи прогуляється зі своїми батьками по парку. Приділяйте більше уваги фізичній підготовці своїх діток, слідкуйте, щоб вони як можна більше дихали свіжим повітрям - це основи їхнього здоров'я.

Світло має падати зліва

Відповідно до державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу (ДСанПіН 5.5.2.008-01), діють такі гігієнічні вимоги до шкільних меблів та природного освітлення:
•    Меблі слід добирати відповідно до зросту дітей. Заборонено використовувати замість стільців лави і табурети.

•    Учні з пониженою гостротою зору мають сидіти за першими партами в першому ряду (від св'гг-лонесучої стіни). Учні, які часто хворіють простудними захворюваннями, ревматизмом, ангінами, розміщуються у третьому ряду парт (біля внутрішньої стіни).

•    Для профілактики порушень постави не менше двох разів на рік школярів потрібно пересаджувати з першого ряду в третій і навпаки, не порушуючи відповідності групи меблів зросту дітей, а також із урахуванням їх зору і слуху.

•    Усі навчальні приміщення загальноосвітніх навчальних закладів повинні мати природне освітлення. Незалежно від розміщення вікон (збоку, зверху), світло має падати на робочі місця зліва. Якщо глибина приміщення становить більше шести-шести з половиною метрів, то необхідне двобічне освітлення.

•    Колір поверхні стелі, стін, меблів має бути жовтим, зеленим або бежевим (матових пастельних тонів).
ДОВІДКА

Раціон для здорових очей


Для гарного зору школяреві необхідні вітаміни А В2, С, а також кальцій. Вітамін А - для підтримання нормальної роботи сітківки та для нічного зору, міститься у моркві. Рибофлавін (вітамін В2) допомагає при дистрофії рогівки, міститься в молоці, яйцях, печінці, м'ясі, сирі, рибі, зелених листових овочах, кисломолочних продуктах.

Вітамін С підвищує витривалість очей, попереджає розвиток катаракти та розрив очних капілярів. На нього багаті шипшина, квашена капуста, цитрусові. Кальцій попереджає розвиток короткозорості. Найбільше його у сирі, м'ясі, яйцях, капусті, зеленому салаті.

«Просто РАЙОНКА»


Схожі матеріали:
👁 4327
Категорія: Здоров'я
Теги: Зір, здоров'я, хвороби, Захворювання органів зору, школа




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ