Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

28.09.2012

У Гребінці пацієнти змушені платити за безкоштовну медицину



У Гребінці пацієнти змушені платити за безкоштовну медицину

Кілька місяців тому гребінківці були здивовані нововведенням: у районній лікарні за візит до лікаря в реєстратурі просили заплатити 40 грн.

Одні почали обурюватися, інші поставилися до цього з розумінням - мовляв, вітчизняна медицина і так перебуває на грані виживання.

- До нашого відділення звертаються люди похилого віку, інваліди та інші непрацездатні громадяни з усього району. Щоб обслуговуватися в терцентрі; вони повинні спочатку отримати медичний висновок.

Було таке, що ми привозили в поліклініку людей з того чи іншого села, а їм у реєстратурі не давали медичних карток — поки не сплатять благодійного внеску в розмірі 40 гривень, - говорить директор Гребінківського районного терцентру соцобслуговування Віталій Роспопов. - Дехто взагалі відмовлявся від обстеження, бо не могли заплатити. Ми їх приймали на обслуговування без медогляду.

Віталій Роспопов каже, що порушував це питання і в розмові з головним лікарем райлікарні, і на комісії райради. Нині підопічні терцентру отримують медичні висновки безплатно. Однак, за словами Віталія Васильовича, для більшості людей ця тема лишається важливою. Звертаються чорнобильці, афганці, інші категорії громадян, які не внесені до лікарняного списку  пільговиків.

Приміром, Анатолію Чернишенку, інваліду II групи, соціальному працівникові, який працює на півставки в терцентрі, за медобслуговування довелося заплатити. Розповідає, що звернувся в лікарню, коли сильно занедужав. Йому сказали, що не можуть видати медичної картки, поки не сплатить внеску.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нинішню реформу галузі охорони здоров'я реформою в інтересах людей назвати важко

- Є розпорядження голови облдержадміністрації про введення платних медичних послуг у всіх лікувальних установах Полтавської області, пояснює головний лікар Гребінківської ЦРЛ Віктор Кривошея. - Якщо людина поступає на лікування в стаціонар, то вона має пройти мінімум обстежень: зняти електрокардіограму, зробити аналіз крові, зокрема з визначенням рівня цукру тощо.

Цей перелік послуг, затверджений на обласному рівні, коштує 89,45 гривень. Люди, які звертаються з певними проблемами здоров'я в нашу поліклініку, також повинні пройти мінімальне обстеження: флюорографію, онкоогляд, зняти електрокардіограму... Це коштує трохи більше 60 гривень. Коли ми оприлюднили ці  «прейскуранти», дехто з пацієнтів почав обурюватися. Одні кажуть, що для них це дорого, інші посилаються на статтю 49 Конституції України, яка декларує,« безкоштовну медицину».

Проте в країні відбувається значне недофінансування галузі охорони здоров'я, і наша лікарня це також відчуває. Треба було знайти якусь «золоту середину». Ми зібрали медичних працівників, щоб вирішити, як максимально здешевити вартість медпослуг. Порахували й дійшли згоди, що благодійний внесок 40 гривень буде більш-менш прийнятним. Людина, яка раз у півроку-рік проходить медогляд, одноразово платить 40 гривень, а за аналізи додатково не сплачує.

Ті, хто лікується в стаціонарі, доплачують 20 гривень. Квитанція про оплату вклеюється в медичну картку пацієнта. Якщо він протягом року поступає в лікарню повторно, то внеску більше не сплачує.

Серед тих, хто повністю звільнений від сплати внеску -.інваліди дитинства, праці та інваліди І і II груп, учасники бойових дій, ветерани ВВв, Герої Радянського Союзу й Соціалістичної праці, медпрацівники тощо. 50 відсотків платять чорнобильці ІІ категорії, школярі, непрацюючі малозабезпечені, які перебувають на обліку у відділі соцзабезпечення... Цей перелік можна побачити в реєстратурі та приймальному відділенні стаціонару.

- Якщо люди обурюються, ми пропонуємо: це ваше право, можете не платити, - говорить Віктор Кривошея. - За три місяці невдоволення висловили лише кілька чоловік. Благодійні внески ідуть на незахищені статті лікарняного бюджету: на канцтовари, транспорт та інші нагальні потреби. Якщо не буде додаткових коштів, таких як за рахунок благодійних внесків, то це відчують і працівники медичних закладів, і самі пацієнти. А щодо відповідної статті в Конституції, скажу так: її виконання можна буде повністю забезпечити лише тоді, коли в державі потужно працюватиме економіка й будуть достатні вливання в держбюджет. А сьогодні, коли вони недостатні, ми намагаємося врятувати медичні заклади та колективи медпрацівників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медики попереджають про шкоду батутів

У статті 49 Конституції справді    записано: «Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена».

Однак ми бачимо, що мережа медзакладів скорочується, а перелік платних послуг дедалі розширюється. Від представників влади ми чуємо одну причину - Україна існує в полі ринкових відносин, де за все потрібно платити.

Це пояснення можна було б зрозуміти, якби високопосадовці жили значно скромніше й не витрачали мільйони гривень із держбюджету на дорогі іномарки, вертолітні майданчики, спецобслуговування, кортежі та інші забаганки. Бо для когось проблема в тому, що перла дрібненькі, а для когось - що супчик ріденький.

Події та коментарі


Схожі матеріали:
👁 1420
Категорія: Здоров'я
Теги: оплата, медичний заклад, Гребінка. лікарня. ЦРБ, Віктор Кривошея, Розпопов, соцзабезпечення, медицина, реєстратура




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ