Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

14.11.2011

14 листопада Всесвітній день діабету



Діабет справедливо називають "неінфекційною епідемією 21 століття"

В останні десятиліття в більшості країн світу спостерігається різке збільшення захворюваності на цукровий діабет. Діабет справедливо називають "неінфекційною епідемією 21 століття".

На Полтавщині зареєстровано близько 40 тис. захворювань на цукровий діабет, і з них 6,5тис - інсулінозалежного. Серед хворих більш як 5 тис дітей та підлітків.

Цукровий діабет - поліетіологічне порушення обміну речовин, що характеризується постійною гіперглікемією з розладами вуглеводного, жирового і білкового метаболізму внаслідок дефектів секреції інсуліну, дії інсуліну.

Цукровий діабет - це захворювання, основною ознакою якого є стійке підвищення рівня цукру в крові. Нормативний рівень цукру в крові - 3,5 - 5,5 ммоль на літр. При цукровому діабеті цукор в крові підвищується до -10-12-18 і вище в залежності від Ступеню тяжкості захворювання.

Цукровий діабет - тяжке прогресуюче захворювання, яке призводить до тяжких ускладнень, таких як діабетична нефропатія (ураження нирок), яке призводить до хронічної ниркової недостатності та смертності хворих, ураження судин нижніх кінцівок з переходом у гангрену та ампутацію, діабетична ретинопатія (ураження очей) з переходом у сліпоту.

Виділяють діабет І типу або інсулінзалежний цукровий діабет. Він виникає у дітей та підлітків. Та Діабет II типу - інсулінозалежний цукровий діабет. На нього хворіють люди після 40 років.

Характерні ознаки цукрового діабету - це спрага, сухістьу роті, схуднення, загальна слабкість, зниження працездатності, зуд шкіри, збільшення кількості сечі. Фактори ризику цукрового діабету: спадкова схильність, надмірне харчування, гіподинамія, гострі та тривалі нервові, психічні стресові ситуації, вагітність (діабет вагітних), захворювання печінки, хірургічні втручання, онкологічні захворювання, захворювання на туберкульоз, захворювання шкіри.

З метою раннього виявлення цукрового діабету, в першу чергу, повинні обстежуватися на вміст цукру в крові люди з групи підвищеного ризику: особи, батьки або близькі родичі яких хворіли на цукровий діабет, особи 3 надмірною масою тіла, жінки, які народили дітей вагою понад 4 кг та інші.

Діти, які хворіють на цукровий діабет, відстають у фізичному та сталевому розвитку. Чоловіки часто страждають на імпотенцію, у жінок ранній клімакс. Вагітність у жінок настає рідше, часто супроводжується викиднями.

Прикро те, що цукровий діабет невиліковний, але можна попередити його ускладнення та тим самим продовжити якість та тривалість життя. І перш за все необхідно знати правила харчуваннята лікування діабету. Проводити самоконтроль глюкози крові за допомогою глюкометрів.

Основні принципи лікування цукрового діабегу - дієтотерапія, фізичні навантаження, пероральні цукрознижуючі препарати, інсулінотерапія. Харчування повинно бути повноцінне і містити всі необхідні поживні речовини: білки, жири, вуглеводи, мінерали та вітаміни.
Існує багато лікарських рослин, які за рахунок вітамінів, мікроелементів сприяють покращенню обміну речовин та зниженню цукру в крові. Це стручки квасолі, листя та перетинки волоського горіха, листки гірчиці і суниці. Цибуля, часник, петрушка, топінамбур теж позитивно впливають на вуглеводний обмін.

Цукровий діабет - тяжке захворювання, але дотримання всіх правил, рекомендованих лікарями, допоможе вам зберегти ваше здоров'я, тому сама людина повинна усвідомлювати, що краще запобігти захворюванню, щоб реальною стала для вас можливість життя без діабету. Тому при перших ознаках захворювання негайно звертайтесь до лікаря.

Лікар-ендокринолог
«Гребінчин край»


Схожі матеріали:
👁 1217
Категорія: Суспільство
Теги: лікарня, цукровий діабет, діабет, епідемія, кров. глюкоза




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ