Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

18.12.2011

19 грудня православні і греко-католики відмітять день пам'яті святителя Миколая



День святого Миколая: подарунки для дітей, чудеса для дорослих

Святкуванню дня пам'яті одного з найулюбленіших і шанованих в народі святих - святителя Миколая, архієпископа міста Міри в Лікії, чудотворця - церква присвятила два дні в році: навесні, в день перенесення його мощів, і взимку, в день його смерті.

Миколай Чудотворець народився в другій половині III століття в місті Патари в Малій Азії в знатній сім'ї, що сповідує християнство. Подорослішавши, він прийняв чернечий чин і усе життя присвятив служінню Богові. Був захисником православ'я і багато сил віддавав будівництву храмів, завжди допомагав людям, що потрапили у біду.

Доживши до похилого віку, Микола Чудотворець помер 6 грудня 345 року в місті Світи. Існує безліч легенд і переказів про те, що чудеса, які Микола почав творити ще з раннього дитинства, не припинилися і після його смерті.

До нього продовжують звертатися віряни, що потребують допомоги. Особливим покровителем його вважають мореплавці, рибалки, мандрівники, землероби і скотарі.

У народі з цим святом було пов'язано багато звичаїв. Наприклад, хазяїну доводилося вставати цього дня дуже рано, щоб першим пройти через подвір'я - вважалося, що це принесе удачу. Але якщо його хтось випередить, добра не чекай. Після Миколая хазяї починали продавати надлишки хліба, а молодь приступала до виготовлення святочних масок і костюмів для ряджених.

З цього ж дня починалися і зимові сватання. А у наш час став дуже популярний звичай робити до цього свята дітям подарунки від святого Миколая - "миколайчики".

Традиційно в Гребінці пройдуть заходи для дітей у школах, дитячих садках та навіть на підприємствах міста.

Чудеса святого Миколая

За легендами, святий Миколай зробив багато добрих справ для людей, які, незважаючи на негаразди та біди, усім серцем вірили в диво. Святий Миколай таємно приносив у будинки бідних людей одяг, їжу, іграшки для дітей, ліки для хворих.

За допомогою до святого Миколая люди звертаються за найважчих обставин у житті. Поросят допомоги та захисту. Якщо вірити у святого Миколая – чудеса обов'язково збуваються.

День святого Миколая: свято добра й солодощів

Найсмачніше й найприємніше на День святого Миколая – подарунки. За традицією, добрий дідусь Святий Миколай приносить подарунки у ніч із 18 на 19 грудня – кладе дари під дитячі подушки або в чобітки, щоб на ранок малюки могли зрадіти довгоочікуваним подаруночкам.

Подарунки від святого Миколая отримують тільки слухняні дітлахи. Згідно з повір'ям, святий Миколай спостерігає за дитиною протягом року, записуючи хороші й погані вчинки у свою чарівну книжечку.

У переддень свята святий Миколай приходить у дім малечі в супроводі своєї свити – двох ангелів і двох чортиків, що нагадують святому про хороші й погані вчинки малюка.

Також розповідають, що напередодні свята святий Миколай випікає зірочки на дарунок дітям. Потрапляючи в мішок святого Миколая, зірочки стають схожими на свого майстра – тому подарунки, які діти знаходять уранці, називають миколайчиками.




За матеріалами: lady.tochka.net


Схожі матеріали:
👁 1668
Категорія: Культура
Теги: миколайчики, подарунки, Святий миколай. день пам'яті, Новий рік, діти, розваги




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ