Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

12.01.2014

19 січня на Водохреща гребінчани купатимуться в Оржиці


У цей день, біля зихисної дамби,всі бажаючі зможуть скупатися у воді


19 січня на Водохреща гребінчани купатимуться в Оржиці

У Гребінці 19 січня 2014 року вже традиційно відбудуться святкові заходи з нагоди відзначення християнського свята Водохреща.  

У цей день, біля зихисної дамби (споруди шлюза-регулятора) на річці Оржиця, всі бажаючі зможуть скупатися у воді.

Група здоров'я запрошує всіх гребінчан долучитися до святкування Водохреща та взяти участь у зимовому купанні на території пляжу.

РАДИ БУВАЛОГО МОРЖА НОВАЧКАМ

1. Спочатку - до лікаря. Чи упевнені ви, що у вас немає протипоказань до моржування? Наприклад, хронічного запалення нирок? Якщо так, то ласкаво просимо в ополонку, якщо немає - спочатку до лікаря.

2. Правильно одягніться. Взуття і одяг мають бути такими, щоб їх можна було швидко розстебнути і застебнути. Тобто, застібки мають бути типу "блискавка" або взагалі ніяких; а ось гудзики (на одязі) і шнурки (на взутті) - украй небажані. Крім того, візьміть килимок. На нім ви стоятимете, поки витиратиметеся і переодягатиметеся. До речі, ходити по льоду небезпечно тим, що мокрі ступні можуть примерзнути до льоду. Відриватися будуть з кров'ю. Не забудьте і шапку - покриєте нею мокру голову, коли вискочите з води.

3. Подивіться на градусник. Якщо на нім мінус 10 і нижче, новачкам купатися небажано: можуть перемерзнути. Краща погода для занурення - легкий сухий мороз, температура від мінус 2 до мінус 5. Досвідченим моржам можна поринати до мінус 25.

4. Не йдіть голодним. Прийнята вами їжа піде на обігрів тіла і дасть енергію перенести холодовий стрес. Але робити це треба не прямо перед купанням, а за годину до нього - тоді їжа встигне перетворитися на внутрішнє тепло.

5. Якщо ви новачок, то заходити краще голим - так ви потім швидше одягнетеся в сухе, якщо ж занурюєтеся не вперше, то краще це робити в купальнику - потім в нім же, за традицією моржів, і побігаєте по пляжу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Полтаві пройде кастинг на шоу «Танцюють всі»

6. Заходьте у воду розігрітим і поступово. Так легше переносити холод. Для розігрівання перед процедурою можна декілька хвилин побігати, поприседать, поробити активні рухи. Входьте у воду неспішно, в середньому темпі: якщо повільно, можна встигнути замерзнути, а якщо швидко, то може виникнути переляк, сильний стрес (але не у бувалого "моржа"), може "підстрибнути" тиск. Якщо від води перехоплює дух, то, зайшовши по коліна, обполосніть водою особу, вмивайтеся - це підготує організм до повного занурення.

7. Не сидіть в крижаному "вирі" до мурашок. Озноб - це ознака того, що організм почав переохолоджуватися. Як тільки ви це відчули, відразу ж вискакуйте з води. В середньому досить перебувати у воді 10 секунд - якраз встигнете тричі поринути, як годиться за традицією. Якщо сидіти довше, організм вже може не винести переохолодження і захворіти в "слабкому" місці. Вискочивши, швидко розітріться, одягайтеся і - в тепло! Але якщо ви не новачок, і хочете, щоб гартування пройшло "по повній", то ще 10 хвилин побігайте.

8. Спиртне - тільки після. Не вживайте спиртні напої до купання, інакше замерзання після виходу буде набагато сильніше. А ось після пірнання - трішки можна. Але не обов'язково зігріватися алкоголем - це можна успішно зробити і чаєм.

РАДИ ФАХІВЦІВ

Священик Стефан: Головне - вірити

"Дійсно, на Хрещення уся вода стає цілющою, але допомагає вона тільки тим, хто в це вірить: без цього процедура занурення перетворюється на звичайне гартування.

І якщо у вас немає можливості поринути в ополонке, якщо ви повинні залишитися удома, не зневіряйтеся: віра ж надає цілющий ефект будь-якій процедурі з водою цього дня, будь то виливання відра на голову або звичайне питво води із склянки. Головне - тричі перед цим перехреститися".

Лікар-терапевт Гребінківської лікарні: Цілюща вода - круглий рік

"Занурюватися у крижану воду, за медичними показаннями, можна з самого раннього віку. Виняток становлять діти, схильні до захворювань серцево-судинної системи.

Надати воді цілющі властивості можна не лише на Хрещення: з її допомогою ви можете "лікуватися і омолоджуватися" круглий рік. Зробити воду чарівною і зарядити її здоров'ям може кожен. Для цього купіть красивий глек (чи отдекоруйте його самостійно) і невелике відерце.

Налийте увечері в глек чисту воду, візьміть його в руки і скажіть: " Вода, я дякую і люблю тебе за те, що ти насичуєш кожну клітинку мого організму здоров'ям і силою, робиш мою шкіру гладкою і молодою, змиваєш щоденну втому і "нехорошу" дію оточення і т. д".

Якщо ви хворієте на конкретне захворювання, опишіть якого ефекту ви чекаєте від води, наприклад: дякую тобі за те, що ти вимиваєш пісок і камені з моїх бруньок, змиваєш запалення з сечовивідних шляхів і лікуєш пошкоджені клітини.

Можна дякувати воді за те, що вона дає вам не лише здоров'я, а також, наприклад, внутрішню гармонію або щастя. Головне, вимовляти ці слова щиро. Потім поставте глек в недоступне для інших членів сім'ї місце. За ніч вода вбере в себе усі ваші "побажання".

Уранці візьміть улюблену чашку, налийте трохи вашої цілющої води і випийте її натщесерце. Потім наберіть у відро звичайну воду, додайте туди трохи "заговореної", облийтеся нею або просто вмивайтеся, а в глек долийте чистої води.

Цю "чарівну воду" можна також додавати в їжу і в напої".

Grebenka.com


Схожі матеріали:
👁 1942
Категорія: Здоров'я
Теги: Оржиця, Водохреща, 19 січня, купання, Гребінка, річка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ