Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

11.05.2012

Як навчитися варити смачну каву


Міцність кави залежить від міри обжарювання і помелу.


Готуємо смачну каву в домашніх умовах.

Міцність кави залежить від міри обжарювання і помелу.

Більше 800 мільярдів чашок цього напою споживається щорічно.

Кава - напій, без якого багатьом з нас важко навіть представити свій ранок. Міцний, гарячий, ароматний, гіркий, чорний і такий, що бадьорить. кава.

Більшість з нас готують своя уранішня кава, знаходячись в стані сомнамбулізму. Тому процес приготування цього смачного і ароматного напою має бути максимально простим, не вимагаючим особливо складних операцій. Звичайно, можна обзавестися добротною і недешевою кавою-машиною, але!

Хороша кава-машина займає багато дорогоцінного простору на робочій поверхні столу, і якщо ти вариш каву тільки один раз в день, з ранку, то ця інвестиція ще не скоро себе окупить.

Із споживаних видів кави найбільш відомі два: арабіка і робуста. Арабіка, з точки зору смаку і аромату, вишуканіша кава, тоді як робуста містить більше кофеїну. Можна виділити три основні регіони, де вирощують каву:
1. Центральна і Південна Америка
2. Йемен і Східна Африка
3. Індонезія
У кожній з країн, де вирощується кава, різний грунт і різні природні і кліматичні умови. Тому один і той же сорт кави відрізнятиметься по своєму хімічному складу, а значить - за смаком і аромату. Саме тому у світі кави прижилися географічні назви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість справжньої кави - сурогат

Обжарювання кави

Складно назвати обжарювання просто процесом, оскільки це більше схоже на мистецтво. Навчити обжарюванню з нуля просто неможливо, для цього потрібно досвід і багаторічну практику.

Навіть у компаній-виробників кави, де процес обжарювання максимально автоматизований, обсмажувальник стежить не лише за показниками датчиків, але і самим зерном: кожному сорту і регіону потрібний індивідуальний підхід.

Виділяють три основні міри обжарювання : легка, середня і сильна. Проте між ними існують всілякі переходи. Чим сильніше обжарювання, тим менше змісту кофеїну в зернах. Найлегша міра обжарювання - корична, скандинавська або новолондонская, а найсильніша - еспрессо.

Між ними, по міри збільшення часу обжарювання - американську, віденську, кубинську, французьку і італійську. Складно сказати, яка міра обжарювання має оптимальний смаковий баланс, оскільки це повністю залежить від твоїх переваг.

Якщо ти все ще хочеш самостійно приготувати дуже смачну каву, купуй обсмажені зерна, і тільки зерна! Не вдаючись до деталей зберігання вибраних тобою обсмажених зерен, можна сказати, що купувати їх слід у вакуумних упаковках, а після зберігати в герметичній банці, в темному сухому місці, при кімнатній температурі, але не більше пари тижнів.

Приготування кави

Все, що треба для приготування каві - це кавові зерна і вода. Краще варити каву з фільтрованою водою, щоб уникнути смакових домішок хлорованої і фторованої води. Ну а якщо вода занадто жорстка або занадто м'яка, то краще використати бутильовану воду.

Отже, ти володієш усіма необхідними інгредієнтами. Залишилося навчитися управляти чотирма основними функціями: температура води, величина помелу, пропорції кави і води і час приготування кави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно збирати і готувати гриби

Розпочнемо з помелу. Молоти зерна треба прямо перед приготуванням каві. Найважливіше в помелі - це отримання крупинок однакової величини. Тому краще купити хорошу конічну жорнову кофемолку - і потужність вища, і служить довше, а головне, стабільна рівномірність помелу.

Чому це так важливо? Якщо крупинки різного розміру, то в процесі заварювання дрібні крупинки будуть перезавариваться, а великі - недозавариваться. У результаті кава може гірчити і в теж час бути недостатньо насиченим.

Пропорції кави і води можуть варіюватися, залежно від напою, який ти хочеш приготувати. Але в цілому, дотримуйся головного правила: чим більше кави, тим краще. Заварену каву можна завжди розбавити окропом, а ось недозаваренный вже нічим не виправиш.

Крім того, якщо ти готуєш каву найбільш поширеним у нас способом фільтрації, то чим менше кави ти використовуватимеш, тим більше гірким буде його смак, оскільки гаряча вода, проходячи через меншу кількість кави, витягне з нього не лише кращі смакові і ароматичні речовини, але і гіркоту. Стандартне співвідношення кави і води для такого способу приготування 2 ст. ложки кави на 180 мл води.

 85-93°С - ідеальна температура води для заварювання кави будь-яким з методів. Для простоти - закип'яти чайник, злічи до 20 і можеш заварювати каву. Якщо температура води занадто висока, кава знову ж таки гірчитиме.

Час заварювання кави залежатиме від помелу. Чим менше помелу, тим менше часу заварки. Розчинність ароматичних речовин в каві мілкого помолу - 1-4 хвилини, середнього - 4-6 хвилин, грубого - 6-8 хвилин.

Отже, споруджуємо саморобну кавоварку. Нам знадобиться термос, електричний чайник, воронка і паперовий фільтр. Встановлюємо воронку в термос, застилаємо паперовим фільтром, засипаємо каву (краще за тонкий помел, але не змеленого в пил), злегка збризкуємо його холодною водою і заливаємо водою з чайника (не забудь долічити до 20 після кипіння).

Чекаємо, коли вода повністю пройде через воронку (це якраз займе 4-5 хвилин) і насолоджуємося своїм творінням.
 
Жіночий журнал IVONA


Схожі матеріали:
👁 2910
Категорія: Здоров'я
Теги: Східна Африка, Робуста, кофеїн, кава, Індонезія, арабіка, Йемен




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ