Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

07.07.2012

Івана Купали - давнє свято бога одруження пов'язане з водою, веселощами та гулянням (ФОТО)



Івана Купали - давнє свято бога одруження пов'язане з водою, веселощами та гулянням

Свято Івана Купали з прадідівських часів, оповитих тисячолітньою містикою, належав до числа найважливіших і шанованих. При цьому на печі не відлежишся: участь в нім традиційно активна.

Хоча активність не має на увазі вседозволеність, оскільки над усім цим панує її величність - Традиція. Саме вона чітко обумовлює обряди, правила, заборони, звичаї на Івана Купали.

Звичайно, головні обряди і повір'я в Іванів день пов'язані з водою.

Уранці в Іванів день купатися - звичай всенародний. За древнім повір'ям, Іван Купала втілює розквіт сил природи. У основі обрядів лежить шанування води і сонця. Спрадавна було прийнято в ніч на Івана Купалу на берегах річок і озер розпалювати обрядові вогнища. Через них кидали вінки, стрибали.

В день Івана Купали купалися в росі і воді. Вважалося, що Іванова роса допомагає від вугрів і прищів, якщо їй окропити стіни будинку і ліжка, то перестануть водитися клопи і таргани. За народними уявленнями, цього дня сонце діє з особливою живильною і збудливою силою.

За повір'ям, Івановська ніч (це можна назвати другим днем) вважалася часом розгулу нечисті : на болотах влаштовувалися зборища чаклунів і відьом. У старий час в ніч на Івана Купалу дівчата плели вінки і кидали їх у воду.

Також в ніч на Івана Купали всюди палять вогнища. Їх зазвичай розкладали на височинах в житньому полі, на березі водойми або на місці традиційних гулянь молоді. Палили бочки, пні, надіті згори на жердини колеса і пуки соломи.




Свято Івана Купали в Гребінці, 6 липня 2012 року


У деяких місцях з пуком соломи, що горить, ходили по полях. Біля вогнищ веселилася молодь: співала пісні, танцювала, гойдалася на гойдалках, встановлених поблизу. Улюбленою розвагою молоді було перестрибування через вогнище, самостійно або парами.




Фольклорний колектив Гребінківського районного Будинку культури "Берегиня"



У Івановську ніч, як і у Святках, молодь не дотримувалася звичайних норм поведінки. Дівчата і хлопці виряджалися, тобто надівали шуби, що вивернули навиворіт. Заганяли в жито Іванів і Марій; пустували в селі: закладали пічні труби або підпирали ворота і двері хат; каталися і боролися в житі.




Старовинний обряд спалювання опудала Купали





Старовинний обряд спалювання опудала Купали


Оскільки раніше день Івана Купала був вдень на честь бога одруження Ладу, то довгий час свято несло в собі енергетику сексуальності.

Важко уявити сексуальне роздолля в його честь, якщо згадати, що писали православні ченці про "пристойне" свято Івана Купала в XVII столітті: «Тут же есть мужам и отрокам великое падение на женское и девичье шатание. Тако же и женам мужатым беззаконное осквернение тут же».




м. Гребінка, свято Івана Купали





м. Гребінка, свято Івана Купали





м. Гребінка, свято Івана Купали


"Фірмовим" же знаком давньослов'янських інтимних стосунків була відсутність традицій скотолозтва і гомосексуалізму.

Крім того, чоловіки категорично не бажали виносити свої перемоги над пані на загальне обговорення, як це практикували давньоіндійські герої і західноєвропейські лицарі.




м. Гребінка, свято Івана Купали




Фонтан з кольоровою підсвіткою біля районного Будинку культури, м. Гребінка




Фонтан з кольоровою підсвіткою біля районного Будинку культури, м. Гребінка




Фонтан з кольоровою підсвіткою біля районного Будинку культури, м. Гребінка


Grebenka.com


Схожі матеріали:
👁 2709
Категорія: Культура
Теги: свято, молодь, Івана Купала, вогнище, Гребінка




Всього коментарів: 1

0
1 Натусик   (07.07.2012)
СВЯТО ВДАЛОСЯ=)

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ