Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

11.07.2012

Купуючи морозиво, звертайте увагу на маркуваня



Купуючи морозиво, звертайте увагу на маркуваня

Багато десятиліть морозиво є невід'ємним атрибутом літа. Нині вибір холодних ласощів чималий.

Та при купівлі морозива слід звертати увагу не на його яскраву обгортку, а на те, що маленькими буквами описує його склад.

Згідно з Держстандартом

Якщо раніше саме морозиво було дефіцитом, то на сьогоднішній день дефіцитом є якісна продукція з натуральної сировини.

Сучасний асортимент морозива регламентується трьома національними стандартами України: ДСТУ 4733:2007 «Морозиво молочне, вершкове, пломбір. Загальні технічні умови», який передбачає виготовлення, морозива винятково з молочної сировини з додаванням натуральних смакових наповнювачів (ягід кави, варення, прянощів тощо) чи без них.

3 ароматизаторами або без них ДСТУ 47342007 «Морозиво плодово-ягідне ароматичне, щербет, лід. Загальні технічні умови», який поширюється на загартоване морозиво ароматичне, щербет та лід які виготовляють на основі плодово-ягідної сировини або на основі цукрового сиропу, та ДСТУ 4735:2007 «Морозиво з комбінованим складом сировини.

Загальні технічні умови», який розповсюджується на морозиво, що виготовляють з частковою заміною молочної сировини, із застосуванням компонентів немолочного походження (рослинних жирів) з додаванням або без свіжих чи сушених плодів та ягід, соків, сиропів з ароматизаторами або без них.

Тож якщо ви шукаєте справжнє морозиво без рослинних жирів, яке виготовляють тільки з молока й продуктів його переробки, то перш за все зверніть увагу на упаковку. Позначка ДСТУ: 4733 означає, що в складі продукту міститься виключно молочна сировина, а не рослинна чи комбінована.

Хороше морозиво... Яке воно?

Аби придбане морозиво не стало причиною печінкової інтоксикації і гастроентериту та не призвело до інших проблем у майбутньому, рекомендуємо дотримуватися наступних рекомендацій: не купувати підталі вироби з нещільною консистенцією, не вживати деформовану продукцію зі слідами кристалізації і шматочками льоду, що свідчить про те, що морозиво неодноразово заморожували й розморожували.

Обирати лише той товар, що зберігається в морозильній камері, а не на відкритому повітрі. Уникати занадто яскравої продукції, особливо жовтого та рожевого кольорів. Звертати увагу на маркування, яке має бути нанесене чітким чи табельним шрифтом.

Вважається, що хороше морозиво швидко тане, адже натуральне молоко не може просто так миттєво висохнути і перетворитися на клейкоподібну піну, як це можна спостерігати у деяких видах продукції, виготовлених із штучних компонентів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продукт родом з дитинства

За зовнішніми ознаками якісний продукт визначити неможливо, але слід уважно ознайомитися з інформацією про його склад та термін придатності.

Придбати морозиво зовсім без стабілізаторів неможливо. Вони потрібні для формування дрібних кристаликів льоду, без яких холодна смакота дуже швидко перетвориться на солодку рідину. Та все ж таки краще віддавати перевагу натуральним добавкам, таким, як: желатин чи агар-агар.

З насіння рослин отримують і стабілізатори Е-410 (камідь рожкового дерева) та Е 412 (гуарова камідь), тому при вживанні у невеликій кількості ці речовини вважаються безпечнішими від стабілізаторів синтетичного походження. 

Хоча, безперечно ж, «ешок» у морозиві має бути якомога менше, масло - лише вершковим, а молоко - справжнім цільним, в крайньому разі сухим, але не соєвим, чи підміненим на гідрогенізований рослинний жир.

Лише тоді прохолодний продукт буде не лише смачним, а й дійсно корисним для організму.

Як же бути споживачам, які є шанувальниками морозива? По-перше, не зловживати. По-друге, цікавитись інформацією (адже не все небезпечне, що має позначку «Е»). А найкраще — готувати улюблені ласощі самому, благо, і кулінарних книг, і рецептів-порад в Інтернеті нині широченний вибір.

На що давитися в складі

НА СТАНДАРТ

ГОСТ47333007
«Морозиво молочне, вершкове, пломбір. Загальні технічні умови» - в ньому не повинно бути рослинних жирів.

ГОСТ4735-2007

«Морозиво з комбінованим складом сировини. Загальні технічні умови». Морозиво з цього стандарту може містити як молочні, так і рослинні жири.

ГОСТ47342007

кМоразиво плодово-ягідне, ароматичне, шербет, лід. Загальні технічні умови». Цей вид морозива взагалі не містить молока.

НА ЖИРНІСТЬ


Норми:
0,5 - 7,5% - у молочному морозиві;
8 - 11,5% - у вершковому;
12 - 20% - у пломбірі
НА ПОСЛІДОВНІСТЬ ІНГРЕДІЄНТІВ

На першому місці в складі стоять ті інгредієнти, яких найбільше в продукті.

НА ДОБАВКИ
Е407, карагенам - стабілізатор, загусник, маже викликати розлади шлунково-кишкового тракту.

Е410, камедь ріжкового дерева, природний стабілізатор, загусник, безпечний.

Е412, гуарова камедь-стабілізатор і загусник, уповільнює кристалізацію льоду, безпечний.

Е415, ксантанова камедь - природний стабілізатор і загусник, безпечний.

Е433, полісорбат80 (поліоксіетіленсорбітан моноолеат) - стабілізатор штучного походження даних про шкоду для здоров'я на даний момент немає.

Е459, мальтодекстрин - емульгатор на основі крахмалю, безпечний.

Е466, карбоксиметилцелюлоза натрієва сіль - у великій кількості призведе до розладу шлунка.

Е471, моно-ідіглеціріди жирних кислот - стабілізатор, нешкідливий.

Е476, соєвий лецитин і ефіри полігліцерина взаємоетерифіцированих рацінолових кислот - емульгатор, нешкідливий у невеликих кількостях, але при надлишку може викликати алергічні реакції, крім того, його виробляють з потенційно небезпечної сої.
Джерело: «Просто районка»


Схожі матеріали:
👁 1816
Категорія: Здоров'я
Теги: Щербет, ароматичне, морозиво, лід, гуарова камідь, плодово-ягідне




Всього коментарів: 1

0
1 Вікторія   (11.07.2012)
Купуючи в магазині морозиво дитині, зверни увагу на термін придатності! Часто у магазинах зберігають залишки старого (навіть торішнього) морозива, які колись не встигли продати. Аби не викидати, продавці змішують його з продуктами з нової партії та намагаються видати за свіже.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ