Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

07.09.2012

Половина колодязної води на Полтавщині має підвищений вміст нітратів



Половина колодязної води на Полтавщині має підвищений вміст нітратів

Половина колодязної води на Полтавщині має підвищений вміст нітратів. Найнебезпечніша вона для вагітних і немовлят.

Вплив нітратів у воді на здоровий, дорослий організм незначний. Страждають від них переважно діти віком до року та вагітні жінки.

Українці отримують питну воду не тільки з систем централізованого водопостачання. Приблизно третина населення країни користується водою з підземних джерел. Це, як правило, сільські колодязі. Часто можна почути, що колодязна вода - найчистіша. Проте люди при цьому забувають, що ґрунтові і підземні води накопичують токсини.

Згідно з даними Полтавської обласної СЕС, половина колодязної води в області має підвищений вміст нітратів.

Нітрати - це солі азотної кислоти. Самі по собі вони не шкідливі, але в організмі людини перетворюються на отруйні речовини - нітрити, які взаємодіють з гемоглобіном і утворюють метгемоглобін. Через це настає кисневий голод, від якого організм ніби задихається.

У людини послаблюється серцебиття, знижується кров'яний тиск, зрештою організм виснажується та настає непритомність.

Нітрати потрапляють у ґрунт разом з добривами, різними хімікатами. Найбільше їх у поверхневих шарах землі, до 10 метрів глибиною.

Люди дуже часто поводять себе халатно по відношенню до самих себе. Для того щоб вирити колодязь, потрібно отримати від санітарної станції дозвіл. Багато хто нехтує цим правилом і намагається обійти закон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вода, яку ми п'ємо

Часто викопують колодязь поряд зі смітником або вигрібною ямою. Через певний час приходять і скаржаться, що з водою щось не так. А фахівці санстанції про існування колодязя в тому місці навіть не здогадувались. Звичайно, в такій воді будуть і нітрати, і багато інших забруднювачів.

Не можна копати колодязь біля сміттєвих, компостних і гнойових куп, а також в районі зливу стічних вод. Колодязь, розташований на ухилі, завжди повинен розташовуватися вище наявного джерела забруднення. Якщо не знаєте, де краще та на якій глибині розташувати колодязь, то краще запросити спеціаліста з санстанції, який вибере найбезпечніше місце.

Вплив нітратів на здоровий, дорослий організм незначний. Страждають від них переважно діти віком до року та вагітні жінки. Зустрічаються і смертельні випадки.

Летальні випадки були торік і в Полтавській області. Хоч наша область є однією з небагатьох в Україні, в якій ще з 1990- х років введена обов'язкова експертиза колодязної води для вагітних жінок. Її проводять двічі - під час вагітності та після народження немовляти. У цьому випадку експертиза безкоштовна. За бажанням протестувати воду може будь-хто, коштує це 17 грн 42 коп.

Вікторія Дорошенко,
«Районка»


Схожі матеріали:
👁 1514
Категорія: Полтавщина
Теги: сес, нітрати, криниця, Полтавщина, вода, централізованого водопостачання, колодязь




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ