Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

05.10.2012

Чому такі важливі вибори в мажоритарних округах?



Чому такі важливі вибори в мажоритарних округах?

Україні повернули мажоритарні вибори. Люди нарешті отримали шанс реально вплинути на ситуацію.

Десять років Україна обирала Верховну Раду виключно за пропорційною системою. Партії, які прагнули бути обраними до парламенту, пропонували людям список кандидатів, за яких народ і голосував.

Причому за усіх одразу. Не особливо розбираючи, хто з них хороший політик, а хто прийшов виключно за депутатською недоторканністю.

Процедура голосування при цьому була дуже проста: виборцю видавали один бюлетень і пропонували зробити свій вибір із перерахованих у ньому партій. Депутатські мандати між ними ділились пропорційно отриманому на виборах результату.

Сьогодні виборча система змінилася - половина парламенту обирається за мажоритарним принципом без прив'язки до партій і партійних списків. Тим самим, у людей з'явилася можливість голосувати не за партію, а за конкретні справи, вибирати і безпартійного кандидата, якщо він заслужив довіру людей. Це означає, що українці, окрім партії, якій довіряють, зможуть вибрати собі депутата від своєї територіальної громади. Він представлятиме їхні інтереси в парламенті напряму і буде змушений звітувати перед своїм округом про виконану роботу.

У зв'язку зі зміною системи виборів зміниться і процедура голосування. На дільницях у день голосування кожному виборцеві видаватимуть два бюлетені. Перший, як і раніше, міститиме перелік партій. Він буде світло-жовтого кольору і однаковий для всієї України. В ньому, як і раніше, необхідно буде відмітити одну партію, якій ви віддаєте свій голос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В школах осінні канікули перенесуть через вибори

А от другий бюлетень у різних районах і областях матиме певні відмінності. В документі світло-зеленого кольору виборці знайдуть перелік кандидатів у своєму мажоритарному окрузі. їхня кількість всюди буде різна.

Наприклад, у 151-му окрузі, станом на початок вересня, балотувались 11 кандидатів у народні депутати: семеро від різних політичних партій і четверо шляхом самовисування. З-поміж них також необхідно буде вибрати одного кандидата. Того, який викликає найбільшу довіру. Фактично, обрана людина безпосередньо захищатиме інтереси своїх виборців перед державою.

Кандидат у депутати від 151-го округу (Гадяцький, Гребінківський, Лохвицький, Пирятинський, Чорнухинський райони, частина Лубенського району) Людмила Овчаренко вважає, що бюлетень із переліком мажоритарних кандидатів на майбутніх виборах буде навіть важливішим за «партійний».

- Люди отримали шанс обрати собі гідного представника в парламенті. Тепер є шанс зробити щось для своєї рідної землі, провести до Верховної Ради свою людину, - упевнена Людмила Миколаївна. - Вважаю, що обирати кандидата-мажоритарника треба дуже уважно.

Нагадаємо, вибори до Верховної Ради України відбудуться у неділю, 28 жовтня.

Просто РАЙОНКА


Схожі матеріали:
👁 1744
Категорія: Суспільство
Теги: вибори, Людмила Овчаренко, партія, 151 округ, Гребінківський, виборці




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ