Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

27.10.2012

Що треба знати виборцю в день голосування?


Якщо Ви вирішили проголосувати, то не забудьте взяти з собою на дільницю свій паспорт


Що варто знати виборцю, який прийде голосувати на дільницю?

У неділю, 28 жовтня 2012 року, відбуватимуться вибори народних депутатів України. Що ж потрібно знати виборцю, який прийде на свою виборчу дільницю в день голосування?

З якої години працюватиме виборча дільниця в день голосування?

28 жовтня виборча дільниця починає працювати не раніше 08:00 ранку. Голосування закінчується о 20:00. Не забувайте, що в ніч з 27 на 28 жовтня Україна переходить на зимовий час. Тобто, стрілки годинників треба буде перевести на одну годину назад.

Який документ дозволить Вам проголосувати?


Якщо Ви вирішили проголосувати, то не забудьте взяти з собою на дільницю свій паспорт. Ані студентський квиток, ані пенсійне, водійське чи якесь службове посвідчення не дадуть Вам права отримати виборчі бюлетені.

Особам, які були недавно прийняті до громадянства України, проголосувати можна буде за тимчасовим посвідченням громадянина України.

На закордонних дільницях голосуватимуть за закордонним паспортом чи паспортом громадянина України, якщо в’їзд до відповідної країни дозволено за паспортом громадянина України. А на спецдільницях, утворених на суднах, полярній станції – службовому чи дипломатичному паспорті.

Особи, які перебувають в установах виконання покарань або слідчих ізоляторах зможуть проголосувати за карткою (довідкою) установи виконання покарань або слідчого ізолятора, в якій повинно бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, а також повинні містити фотокартку особи, підпис керівника та печатку установи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Регіональне управління Нацбанку просить телефонувати на «лінію довіри»

Який порядок отримання бюлетенів?


З’явившись на дільницю, потрібно підійти до столу, де видають виборчі бюлетені. Для орієнтування виборця, зазвичай, на столах стоять таблички із зазначенням вулиці (номерів будинку), які обслуговують два члени виборчої комісії.

Для того, щоб Вам видали бюлетені (їх має бути два різного кольору), один член ДВК встановлює Вашу особу (лише за Вашим паспортом) та знаходить Вас у списку виборців. Інший член комісії повинен на контрольному талоні кожного бюлетеня вписати своє прізвище та ініціали, поставити свій підпис та порядковий номер, за яким Вас внесено до списку виборців.

Ви повинні так само поставити свій підпис у списку виборців навпроти свого імені та адреси, а також на контрольному талоні бюлетенів у визначеному для цього місці.

Після цього, член ДВК відокремлює від бюлетеня контрольний талон, а Вам видає бюлетені.

Що повинен написати член ДВК на виборчому бюлетені?


На самому бюлетені члену комісії заборонено робити будь-які позначки чи написи! Йому це треба робити лише в контрольну талоні.

Що робити виборцю з виборчими бюлетенями, які він отримав від члена ДВК?
З отриманими бюлетенями слід направитися до кабінки для таємного голосування. Виборець має право заповнювати бюлетені лише в кабінці. При цьому, пам’ятайте, що перебувати іншим особам у кабінці заборонено.

Що робити виборцю, який не може самостійно заповнити свої бюлетені внаслідок своїх фізичних вад?


Виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити виборчий бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім члена виборчої комісії, кандидата в депутати, його довіреної особи, уповноваженої особи партії, офіційного спостерігача.

Як правильно ставити позначку в бюлетені?


В бюлетені можна робити лише одну позначку в квадраті прямо навпроти партії чи кандидата, яким Ви віддаєте свій голос. Якщо зробити більше однієї позначки або не робити жодної, то такий бюлетень вважатиметься недійсним.
Зверніть увагу, графи «Не підтримую жодного кандидата» на цих виборах немає. Тому не дописуйте її власноруч, бо такий бюлетень також буде визнаний недійсним.

Що робити виборцю, який зіпсував бюлетень чи неправильно поставив позначку у бюлетені?

Якщо Ви випадково поставили позначку не за ту партію чи кандидата, за якого хотіли проголосувати, то маєте право невідкладно написати заяву з проханням видати інший виборчий бюлетень та подати її тому члену ДВК, який видавав бюлетені. Зіпсований Вами бюлетень слід разом із заявою повернути члену комісії в обмін на новий.

Що робити із заповненими бюлетенями?


Заповнені бюлетені слід кинути безпосередньо до виборчої скриньки одразу після їх заповнення. Виносити їх за межі дільниці заборонено і за такі дії виборець може бути притягнутий до кримінальної відповідальності.

Скільки часу можна перебувати виборцю на виборчій дільниці?

В приміщенні для голосування виборець може бути лише впродовж часу, необхідного йому для того, щоб проголосувати: отримати бюлетень, заповнити його і кинути до скриньки. Тому, якщо Ви виконали всі перераховані вище дії, то після цього варто залишити виборчу дільницю.

Чи можна проголосувати на дільниці після 20:00?


Дільниця 28 жовтня працюватиме для виборців лише до 20:00. Після цього часу виборців до дільниці не пускатимуть. Тому, якщо Ви потрапили в приміщення для голосування, наприклад, о 19:59, то Вам буде надана можливість проголосувати і лише після цього мусите залишити приміщення дільниці.

Чи можна буде простежити на відеокамерах, як голосує виборець?

Ні, волевиявлення виборця буде таємним у кабінках для голосування. Відеокамери, встановлені на дільницях, не будуть фіксувати процес голосування, а показуватимуть процес видачі бюлетенів і їх вкидання в урни

Схожі матеріали:
👁 1801
Категорія: Суспільство
Теги: документ, Бюлетень, Веб-камера, члени виборчої комісії, паспорт. дільниця, голосування. вибори




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ