Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

03.07.2017

Через Полтавщину пронесли факел миру і гармонії


Учасники естафети пропонують добру волю людям в усьому світі


Через Полтавщину пронесли факел миру і гармонії25-27 червня 25 бігунів з усієї України побували в містах і селах Пирятинського, Чорнухинського і Лохвицького районів. До них приєднувалися та долали частини дистанції з факелом у руках місцеві мешканці.

Мета естафети «Всесвітній біг заради гармонії» – поширення ідеалів толерантності, дружби, доброї волі та гармонійного співіснування народів у світі. Символом гармонії є палаючий факел, який бігуни передають один одному з рук у руки.

26 червня о 17 годині в Лохвиці, коли бігуни лишень перетнули межу міста, на площі Перемоги зібралися представники райдержадміністрації, спортивної школи, делегація з міської ради, ветерани спорту та журналісти.

Вдарив проливний дощ. Щойно він трохи послабився, спортсмени вже побігли гуртом центральною вулицею Шевченка. Команду на автотрасі супроводжують автобус і автомобілі, включно з поліцейським із «мигалками» та сиреною.

Лохвичани зустріли мокрих, але радісних і усміхнених бігунів овацією. Обіймали, знайомилися, фотографувалися, тримаючи факел у руці. Помітно, що серед учасників забігу немає людей випадкових, недостатньо тренованих. Хоча декому перевалило за 50 і навіть 60 років, після останніх кількох кілометрів дихали всі рівно.

Міський голова Віктор Радько вручив учасникам естафети пам’ятний кубок із написом «Біг заради гармонії. Лохвиця, 2017 р.», побажав їм добре відпочити та насолодитися культурними цінностями Лохвиці.

– У факелі горить лампадна олія, яку ми купуємо в церкві, – пояснює ексклюзивно для «Подій» капітан команди Євген Фурс. – Маємо на всяк випадок і гас, але він небезпечніший, можна себе попалити. Лампадну олію особливо добре використовувати, якщо до естафети долучаються діти. Естафету Всесвітнього бігу миру «Біг заради гармонії» ми розпочали 18 червня.

Цього року наш маршрут пролягає Запорізькою, Дніпропетровською, Миколаївською, Кіровоградською, Черкаською, Полтавською і Сумською областями. 28 червня, у День Конституції, фінішуємо в Сумах, подолавши за 11 днів 900 км. Цей рік для нас особливий, бо 30 років тому в Нью-Йорку біля штаб-квартири ООН уперше запалав такий же вогонь миру.

Одразу його понесли в 14 країнах світу, а зараз у цій естафеті беруть участь понад 100 країн. Нам дуже приємно, що естафета проходить в Україні щороку з моменту проголошення її незалежності. Я беру участь в естафеті з 2005 року. Біжать спортсмени та всі, хто приєднується по дорозі, по черзі. Тобто одночасно 1-3 учасники команди. Решта їдуть в автобусі.

Дуже рідко їдемо невеликий відрізок шляху всі, якщо десь нас чекають люди, а ми не встигаємо. Склад команди трохи змінюється, але 70% присутніх тут – від самого початку. Я – любитель бігу, а в звичайному житті працюю головним бухгалтером. Усі ми так проводимо свої відпустки, після чого здорові й окрилені на весь рік. Члени команди з різних міст практично всієї території України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Пирятині розпочато дослідження адміністративних та муніципальних послуг

Це нас об’єднує, 25 чоловік у команді символізують 24 області та Крим. Повсюди, де буваємо, люди добре нас приймають. Попри те, що бідні, гостинні та щедрі, знаходять можливість щось організувати. Сьогодні по обіді ми бігли Чорнухинським районом, до нас автобусом підвозили дітей і вони приєднувалися до естафети. Хто пробіг 100 м, хто 1000, вони провели нас усією територією району. Нас по дорозі знайомлять із місцевими культурними цінностями, ми намагаємося духовно збагатитися, усе запам’ятати. Адже виходить, що ми знаємо про все, що навколо в світі, а про своє рідне – ні. Щойно пробігли повз пам’ятник Сковороді роботи Кавалерідзе, про який багато розповідали в Чорнухинському музеї.

Учора були у Березовій Рудці на Пирятинщині, відвідали маєток Закревських, де в позаминулому столітті гостювали видатні митці, представники інтелігенції. У Кропивницькому ми відвідали музей Тобілевичів, яким опікується особисто праонука Івана Карпенка-Карого. Саме в Кропивницькому проходили театральні фестивалі, збиралися видатні діячі театру, письменники.

Через Полтавщину пронесли факел миру і гармонії

Кордон Полтавщини бігуни перетнули 25 червня на Пирятинщині, відвідали села Олексіївку, Березову Рудку, Крячківку. 26 червня відвідали Пирятин, села Заріччя, Високе, Прихідьки.

На Чорнухинщині – Чорнухи, Мокіївку, Галяве, Кизлівку, Пізники, Ковалі, Нову Діброву, Красне. Потім – Архипівку Лохвицького району й зупинилися в Лохвиці. 27 червня у Лохвицькому районі відвідали село Млини, місто Заводське, села Токарі й Долинку. Потім – місто Гадяч та села Степове, Новоселівку, Сергіївку, Осняги, Веприк, Бобрик, Педоричі.

В Україні естафета «Біг заради гармонії» відбувається за підтримки Кабінету Міністрів України, Міністерства молоді та спорту і мережі центрів фізичного здоров`я населення «Спорт для всіх».

Схожі матеріали:
👁 1266
Категорія: Полтавщина
Теги: факел, пирятин, Полтавщина, естафета




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ