Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

28.03.2017

Чи вміють відвідувачі Гребінківських шкіл цивілізовано себе поводити в плані чистоти?


Акція "Гребінка - не смітник!", організована офіційним сайтом міста Гребінка, триває


начальник відділу освіти, молоді та спорту Гребінківської РДА Наталія НосоваШколи є місцем, де найбільше скупчення людей: уроки, тренування, змагання, концерти, освітні заходи.

Чи вміють відвідувачі Гребінківських шкіл цивілізовано себе поводити в плані чистоти? Чи багато залишають по собі сміття? На ці та інші запитання в ексклюзивному інтерв'ю спеціально для Grebenka.com розповіла начальник відділу освіти, молоді та спорту Гребінківської РДА Наталія Носова:

"Формування екологічної культури – це крок до формування майбутньої еліти України,  від екологічної культури та свідомості майбутніх поколінь залежатиме майбутнє покоління України і всієї планети загалом. Школа-осередок культури, високоорганізований механізм.

Території навчальних установ Гребінківського району - це приклад гарних садиб,в яких відображена повага всіх учасників навчально-виховного процесу до своїх освітніх закладів. Приємно, що на шкільних подвір'ях буяють квіти, ростуть кущі, дерева, обладнані спортивні та дитячі майданчики.

Як правило, всі,хто приходять до навчальних закладів поводять себе цивілізовано і відповідально, дотримуючись норм  поведінки."

Останнім часом в Гребінці набирає розмаху вуличний вандалізм: невідомі ламають дорожні знаки, б'ють ліхтарі, шкодять муніципальне майно. Чи є такі випадки вандалізму на територіях, які є пришкільними?

- Випадків вандалізму на територіях навчальних закладів, на щастя, зафіксовано не було. Чітко і злагоджено організована робота педагогічних працівників, технічного персоналу, батьківських комітетів.

Деякі прояви вандалізму  в місті лише здаються дрібничками, бо насправді псування культурних символів, лавочок, вуличного освітлення, сміттєвих урн, клумб, кладовищ,написи, що містять агресивні висловлювання, провокують соціальні конфлікти. Мотиви вандалів можуть бути теж абсолютно різними: від звичайного вихваляння і протестної поведінки підлітків, до цілеспрямованого і усвідомленого розпалювання заворушень.

На Вашу думку, що треба зробити, щоб привчити людей не смітити і не пошкоджувати майно, яке виготовлене для зручності всім жителям міста?

- Величезна армія прибиральників за всього бажання не може зробити місто чистим, бо нове сміття з’являється безперервно й практично всюди, де ступає нога нашого співвітчизника.

Лауреат Нобелівської премії з економіки Елінор Остром у книзі “Керування спільним” стверджував, що одним з необхідних елементів існування суспільства є покарання за порушення правил. Повинна  існувати система штрафів.

Дієвим засобом боротьби з таким явищем є виховання почуття причетності до потенційних об'єктів. Якщо людина відчуває свою країну, своє місто, свій двір, свій під'їзд дійсно своїми, навряд чи йому прийде в голову знищувати і засмічувати те, до чого він має безпосереднє відношення.

На даний період саме пришкільні території є найбільш охайними за рахунок планових прибирань і залучення учнів до робіт по благоустрою. Як Ви вважаєте, чи сприяє ця суспільно-корисна праця вихованню в учнях культури чистоти і поваги до міста чи села, в якому вони проживають?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бібліотекарі шкіл Гребінківщини зібрались на майстер-клас із ведення бібліотечної документації

- Задумуючись над екологічними проблемами світу, перш за все потрібно дбати про чистоту тієї території, на якій ти проживаєш.

Прибирання пришкільної території, створення бригад “зелених патрулів”, які слідкують за порядком на відведених територіях, проведення загальношкільних екологічних заходів - сприяють загальній екологічній культурі. Наразі  в  навчальних закладах  триває  весняний місячник благоустрою,озеленення  з метою наведення належного  порядку.

Такі проекти виховують в учнів дбайливе гуманне і духовне ставлення до природи, яке викликає яскраві і позитивні емоції, де кожний учень спроможний бачити і усвідомлювати себе частиною світу природи. Адже самостійно екологічна культура, мислення формуватись не може. Їх треба плекати.

Посильна праця  дітей  дає усвідомлення  відповідальності за утримання в належному стані місця  проживання, навчання, виховує у дітей, молоді усвідомлену причетність до корисних справ, якості господарів на рідній землі,формує екологічну культуру в учнів, сприяє формуванню етичних взаємовідносин людини з довкіллям.



 

Які саме труднощі по підтриманню чистоти виникають у освітніх закладах?

- Підтримання чистоти, вчасне знищення бур'янів, впорядкування клумб, обрізка сухих гілок дерев - це великий об'єм роботи до якого відповідально долучаються всі учасники навчально-виховного процесу. Доцільно  більше садити молодих дерев,кущів,як на територіях освітніх закладів,так і в мікрорайонах. Було б чудово,якби саджанці централізовано  закуплялись відповідними службами, існували схеми посадки. А ми,освітяни, завжди підтримаємо добру справу!

Проблемним для всіх є питання спалювання листя на пришкільних територіях. Як в цьому році планується вирішення цього питання, адже щороку саме цей момент викликає чималий резонанс?

- Дійсно, спалювання листя - проблема, це димова завіса, яка пливе містом, селами.

Керівники навчальних закладів, а це відповідальні люди з активною громадянською позицією, як ніхто розуміють шкідливість таких явищ, спланують роботу по благоустрою згідно санітарних норм.

Прибирання територій навчальних закладів не передбачає спалювання листя, так як організовується вивезення.

Ми всі дуже добре знаємо, як поводитись, щоб не нанести збитку природі, і багато говоримо про її захист. Але треба кожному почати з себе, душею відчути єдність з природою: бути обережним в лісі, щоб не зламати гілку, бо дереву боляче, воно живе; не залишати після себе сміття, бо землі боляче переносити таку неповагу до себе.


 

Нагадаємо, що починаючи з перших днів квітня учні та працівники навчальних закладів Гребінківського району активно взяли  участь у впорядкованні територій, прилеглих до навчальних закладів.

 

 

Так, учні 8-х класів Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 4 разом з класними керівниками прибрали території біля пам'ятника Г.С. Кагамлику та стели у Корніївському ярку. Учні молодших та середніх класів Почаївської ЗОШ І-ІІІ ст. привели до ладу шкільну центральну алею, а старшокласники вигребли листя у шкільному саду.

 

 

 

Grebenka.com


Схожі матеріали:
👁 1116
Категорія: Освіта
Теги: спалювання листя, школи, вуличний вандалізм, Наталія Носова, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ