Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

28.07.2016

Цьогоріч пологовому відділенню Гребінківської ЦРЛ виповниться 10 років


1 серпня десять років тому при центральній районній лікарні відкрилося пологове відділення


Пологове віддіелення Гребінківської ЦРЛ1 серпня десять років тому при центральній районній лікарні відкрилося пологове відділення. Більшість жінок старшого покоління народжували в пологовому, що діяло при вузловій залізничній лікарні.

Головний лікар ЦРЛ В.І.Кривошея розповідає, що, починаючи з 2003 року, надходили до нашого міста листи від адміністрації Південної І залізниці про закриття пологового відділення.

Всі відомчі установи: дошкільні та лікувальні заклади, житловий фонд пропонувалося утримувати місцевим бюджетам.
На початку літа 2016 року рішення було прийняте - пологове відділення і вузлової залізничної лікарні станції Гребінка припинило свою роботу. Віктор Іванович пригадує той складний період. Відправляти породіль народжувати в Пирятин чи Лубни - це не вихід для великого міста. Кваліфікований медичний персонал пологового, необхідне обладнання давали змогу приймати пологи в Гребінці.

Не раз довелося головному лікарю ЦРЛ їздити в Департамент охорони здоров'я, щоб вирішити питання відкриття пологового відділення при ЦРЛ. Багато проблем було і на місці, адже річний бюджет уже давно затверджений, відшукати немалі кошти посеред року навіть на фонд заробітної плати медичного персоналу було складно.

Та Віктор Іванович з вдячністю згадує і депутатів, і голову районної ради та райдержадміністрації, які підтримали ідею збереження пологового відділення в Гребінці. Обласне керівництво оглянуло приміщення райлікарні і далодо звіл на відкриття пологового відділення на базі неврологічного відділення. І закипіла робота на другому поверсі ЦРЛ, власними силами колектив відремонтував палати та коридори.

У новому пологовому відділенні з'явилися передпологові і родильні приміщення, дитяча кімната, мала операційна, санвузол, душ. За два місяці було проведено великий об'єм робіт. Медичне обладнання було перевезено із залізничної лікарніта установлено в пологовому вщдіпенні ЦРЛ. Всі медики цього відділення перейшли працювати до рай лікарні. І вже 1 серпня відділення відчинило двері для породіль! Завідувачем пологового стала лікар акушер-гінеколог Наталія Валеріївна Овчіннікова.

За десять років роботи пологового відділення на світ з'явилося 2755 дітей, з них - 1397 хлопчиків та 1358 дівчаток.

Лікарі з радістю прийняли в свої руки 13 двійнят. Були за цей час і богатирі: одне дитя народилося з вагою 5 кг 300 гр, одне - трішки більше 5 кг, з вагою 4 кг 500 гр - 27 дітей. Колектив щороку покращував умови для перебування мам та немовлят у відділенні. Для більшого комфорту жінки в такий інтимний момент життя облаштували індивідуальні палати сумісного перебування матері і дитини, в яких жінка проводить ранній післяродовий період.

Там є функціональне ліжко для мами, дитяче ліжечко, пеленальний столик, тумбочка, стілець.

У пологовому відділенні є приміщення для зберігання медикаментів, наборів із стерильними інструментами, биксами з перев'язувальними матеріалами, стерильною і чистою білизною, приміщення для обробки використаних інструментів, для заготівлі наборів інструментів, перев'язувального матеріалу, інші службові та санітарні приміщення. Нещодавно у пологовому відділенні знову були здійсненні ремонтні роботи та закуплене нове обладнання та сучасна техніка

Обладнання, яке дуже необхідне для виходжування недоношених малят, з'явилося у нашому пологовому. Був придбаний кювес - інкубатор для новонароджених малюків з малою вагою (400-500 гр.). З'явився у відділенні і пульсоксиметр - медично-діагностачний прилад для вимірювання рівня сатурації кисню в капілярній крові.

Існує чимало патологій у немовлят, що супроводжуються нестачею кисню у крові. У таких випадках слідкувати за станом дитини потрібно постійно. Також був придбаний для відділення стіл неонатальний з автоматичною підтримкою температури обігріву. Він призначений для створення умов ефективного проведення заходів щодо відновлення життєво важливих функцій у немовлят і догляду за ними, також забезпечує автоматичний регульований обігрів дитини.

З'явилася у пологовому і фотолампа, яка використовується для лікування новонароджених, та багато іншого необхідного для малят та породіль обладнання.

Та найбільша цінність пологового відділення - медичний персонал, наголошує Віктор Іванович. Лікарі мають великий досвід роботи, люблять свою професію.

Результат пологів для матері і дитини залежить від течіі і правильного ведення пологів. Цим багато десятків років опікується досвідчений лікар акушер-гінеколог Валентина Іванівна Стеценко. Валентина Іванівна проводить лекції для вагітних, веде школу відповідального батьківства. Останнім часом все більше чоловіків долучається до пологів дружин. Спільних пологів з батьками - 30% від загальної кількості.

А ось півстоліття допомагає малюкам побачити вперше світ привітна та доброзичлива Ганна Михайлівна Чуб. Ганна Михайлівна п'ятдесят два роки працює акушеркою при пологових відділеннях. Акушерка першою приймає жінку до пологового відділення, влаштовує її в палату і проводить опитування і огляд, вона вивчає обмінну карту вагітної (дані обстеження, результати консультацій фахівців, УЗД).

Також акушерка повинна виявити алергічну схильність породіллі, дізнатися, які лікарські засоби не переносить жінка. При огляді акушер визначає характер пологової діяльності і можливі відхилення в перебігу пологів, звертає увагу протягом усього першого періоду пологів на інтенсивність, тривалість переймів і час появи їх. Ганна Михайлівна на всьому цьому знається,вміє до кожної породіллі знайти підхід, заспокоїти жінку перед пологами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З професійним святом вітали медичних працівників Гребінківщини в народному краєзнавчому музеї

Справляються зі своїми обов'язками всі акушерки пологового відділення: Алла Петрівна Карабань, Неля Степанівна Кімлач, Світлана Юріївна Ласкава, Мирослава Іванівна Ічанська, Оксана Сергіївна Гончарова, Олена Олександрівна Коломієць.

Медперсонал впроваджує сучасні методики ведення пологів та післяпологового періоду, діагностики та лікування ускладнень вагітності, пологів та післяпологового періоду. У відділенні працюють п'ять медсестер, сім - молодших медсестер. Організовує та контролює їхню роботу старша медична сестра пологового відділення Людмила Володимирівна Бесчаснова.
 


А скільки малюків вперше вдихнули повітря та посміхнулися лікарю в білому халаті - Дмитру Арсенійовичу Ткачуку!

Тепер вже й вони звертаються за допомогою до Дмитра Арсенійовича при народжені власних дітей. Зараз лікар акушер-гінеколог - завідувач пологового відділення ЦРЛ. Не лише великий досвід роботи, а й чуйне серце, доброзичливий та врівноважений характер Дмитра Арсенійовича зробили його улюбленим лікарем жіночого населення Гребінківщини та сусідніх районів.

Мріють народжувати у Гребінківському пологовому відділенні і пирятинські, і оржицькі, і лубенські породіллі. Раніше за ріку нашому пологовому відділенні з'являлося більше 300 малюків, у 2014 році - 236 дітей, у 2015 - 245 дітей, за півроку 2016 - 109 малюків. Оскільки, лікар акушер-гінеколог Наталія Валеріївна Овчіннікова виїхала з родиною з нашого міста, пологове відділення потребувало нового спеціаліста. Клопотаннями головного лікаря ЦРЛ та підтримкою депутатів районної ради на сесії були виділені кошти на придбання житла новому лікарю акушер-гінекологу Юлії Валеріївні Смєлій. Юлія Валеріївна розпочала роботу у пологовому відділенні цього року.

Лікарі Гребінківського пологового відділення дотримуються тієї думки, що найкращими для матері і дитини є природні пологи. Тому пріоритет для лікарів-акушерів - саме природні пологи. Але у випадку патологій плоду або вагітної, та для уникнення ускладнень у немовляти, або матері під час пологів та у майбутньому доводиться надавати перевагу кесаревому розтину.

В порівнянні з попередніми роками збільшився відсоток кесаревих розтинів при пологах, адже збільшилася кількість ускладнень та захворювань породіль. При передчасних пологах з'являються на світ недоношені діти. Якщо дозволяє стан дитини, для надання більш кваліфікованої допомоги при виходжуванні малюків з малою вагою, мама з дитиною направляється у Полтавський Обласний Перинатальний центр.

Також до перинатального центру направляються вагітні жінки, у яких є проблеми зі здоров'ям, коли різні патології ускладнюють перебіг вагітності та загрожують здоровому розвитку плоду та майбутньої матері.

А малечею у пологовому відділенні опікується лікар - неонатолог Катерина Миколаївна Літвякова, допомагає їй лікар-педіатр Валентина Павлівна Нікітіна.

Головний лікар ЦРЛ В.І.Кривошея напередодні маленького ювілею пологового відділення бажає всім медикам успіхів у роботі та процвітання! Незважаючи на реформування у галузі медицини та закриття малопотужних пологових відділень по Україні, Віктор Іванович сподівається, що Гребінківське пологове відділення функціонуватиме ще багато десятків років! Ми приєднуємося до привітань і бажаємо всім молодим матусям народжувати в рідному місті здорових, красивих, розумних дітей!
Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1811
Категорія: Здоров'я
Теги: црл, Ткачуть Дмитрій, пологове відділення, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ