Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

14.06.2019

День донора: як на Полтавщині здають кров (ФОТО)


14 червня відзначається Всесвітній день донора. Цьогоріч воно проходить під гаслом “Безпечна кров для всіх”


День донора: як на Полтавщині здають кров14 червня відзначається Всесвітній день донора. Цьогоріч воно проходить під гаслом “Безпечна кров для всіх”

“У цей день світ дякує всім донорам, хто безкоштовно ділиться своєю кров’ю, адже кожна дача крові допомагає врятувати три людських життя.

Здача крові — це дорогоціний дар збереження здоров’я та врятовані життя”, – зазначив директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак.

У системі служби крові Полтавської області функціонує 3 станції переливання крові: у Полтаві, Кременчуці та Лубнах, а також 5 лікарень та 12 відділень, де заготовляється кров. За кожною станцією закріплені райони.
 
Протягом останніх років збільшилась кількість донорів. Зараз в області налічується 3203 людини, які мають звання “Почесний донор України. Полтавщина забезпечена донорською кров’ю”, – додав Віктор Лисак.

У Полтавській обласній станції переливання крові Почесний донор України Сергій Ткаченко, прийшовши здавати кров 68 раз, показав маршрут пацієнта.
 
“Я розпочав здавати кров у 2008 році. Донорство — це не лише врятовані життя, це ще й користь для мого здоров’я. Почавши здавати кров у 37 років мені вдалося переконати чимало знайомих стати донором. Перед здачею крові я готуюсь: менше їм жирної та солодкої їжі, ну звісно не вживаю алкоголь. Після здачі крові мають краще самопочуття. Сама процедура проходить безболісно і це зовсім не страшно. Головне розуміти, що ти приносить користь іншим”, – поділився Сергій Ткаченко.

Донор приходить до станції переливання крові маючи з собою паспорт та ідентифікаційний код підходить до реєстратури, де його реєструють на направляють на прийом до терапевта.


День донора: як на Полтавщині здають кров
 

Лікар спілкується з ним щодо захворювань, вимірює артеріальний тиск, вагу, зріст, при нормальних показниках йде вимірювати рівень гемоглобіну та визначати групу крові.


Лікар спілкується з ним щодо захворювань
 

Далі донор п’є чай з печивом і йде у донорську залу здавати кров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині затримано злочинну групу, яка спеціалізувалася крадіжками з помешкань громадян

Здавши кров повертається до реєстратури, де йому відмічають здачу крові й відшкодовують кошти за харчування. На цьому місія донора закінчується.


донор п’є чай з печивом і йде у донорську залу
 

Далі відбувається цілий виробничий процес: забір крові, переробка шляхом центрифугування, тестування та інші процеси.
 
Протягом тижня лише з Полтавської станції видається близько 50 літрів еритроцитів на лікувальні заходи. Взагалі в області за рік заготовляється 9,5 тисяч літрів крові та 20 тисяч донацій. Потреба у крові є постійно, адже компоненти крові мають різний термін придатності: еритроцити — зберігання 35 — 42 дні, свіжозаморожена плазма — 2 роки”, – повідомив головний лікар Полтавської обласної станції переливання крові Володимир Рудіков.

Протягом 11 — 14 червня у Полтаві “Обласний молодіжний центр” проводить “Тижневик здачі крові” у форматі челленджу (elood_donation_challenge).

День донора: як на Полтавщині здають кров

 
Так як ми працюємо з молоддю й придумали формат челленджу, адже це модно та цікаво. Людина здає кров, робить фото із сердечком та наклеює його на дошку, а у соцмережі викладає фото та передає, так звану естафету двом друзям. Або підприємство здає кров та передає двом підприємствам. Таким чином за три дні кров здали більше 50 людей. Більшість бажаючих приходить саме у День донора”, – розповів фахівець відділу центру патріотичного виховання громадських ініціатив Обласного молодіжного центру Віталій Михайлик.
 
Нагадаємо, що донором може бути здорова людина віком 18 — 60 років та вагою не менше 55 кг. Кожна здорова людина без будь-якої шкоди для здоров’я може здавати кров 3 — 4 рази на рік у дозі 400 — 450 мл.


np.pl.ua


Схожі матеріали:
👁 1058
Категорія: Полтавщина
Теги: день донора, Полтавщина, кров, здача крові




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ