Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

05.05.2016

Для боротьби з браконьєрством на Гребінківщині створено рейдові групи


На Гребінківщині проводяться рейдові перевірки по боротьбі з браконьєрством


Для боротьби з браконьєрством на Гребінківщині створено рейдові групиДля боротьби з браконьєрством під час проведення операції «Нерест-2016» створено рейдові групи до яких залучилися місцеві представники громадськості

Традиційно навесні по всій Україні поводиться масштабна природоохоронна акція «Нерест», яка пов’язана з періодом розмноження риб. І від того, як пройде цей процес, залежить збереження рибних запасів у річках і озерах, а іноді й навіть існування деяких видів. Саме під час нересту активізується браконьєрський вилов риби.

Гребінківський відділ поліції з метою ефективного проведення операції «Нерест-2016» та для боротьби із браконьєрством, спільно з Гребінківською районною організацією українського товариства мисливців і рибалок, а також з представниками громадськості проводять рейдові перевірки на водоймах Гребінківщини. Перевіряються також ринки та інші місця торгівлі.

Гребінківський ВП ГУНП в Полтавській області попереджає: за порушення правил рибальства передбачена як адміністративна так і кримінальна відповідальність!

Згідно ст. 85 ч.3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП), за вчинення порушень правил рибальства передбачена відповідальність від попередження до накладення штрафу: на громадян від двох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 - 170 грн.) і попередження або накладення штрафу на посадових осіб від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 - 510 грн.).

Згідно ст. 85 ч.4 за грубе порушення правил рибальства (рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел, вилов водних живих ресурсів у розмірах, що перевищують встановлені ліміти або встановлену правилами любительського і спортивного рибальства добову норму вилову) - тягне за собою накладення штрафів: на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 - 680 грн.) з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої і на посадових осіб – від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 - 850 грн.) з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої.

Порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу відповідно до ч.1 ст.88-1 КУпАП тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 255 грн.) з конфіскацією об’єктів тваринного світу чи без такої.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція Полтавщини закликає громадян дотримуватись правил дорожнього руху

ЗАБОРОНЕНІ ЗНАРЯДДЯ ВИЛОВУ РИБИ:

Сітка

Під час нересту сітка – найпоширеніше знаряддя незаконного вилову риби як у досвідчених браконьєрів, так і в любителів випити на березі й посипати невеличку сіточку. Риба, яка потрапить до сітки, вже не виживе, якщо її відпустити назад в річку. А та, яку зловили під час нересту – не залишить потомства.

Електровудка

Це заборонене знаряддя вилову впевнено займає перше місце за масштабами руйнування екосистеми водойм. Залежно від потужності вона може знищити все – від риби й ікри до планктону і найменший мікроорганізмів в радіусі від 5 до 20 метрів. Після «роботи» любителів таких вудок ділянка водойми стає нежиттєздатною, а дрібна риба та мікроорганізми, які починають гнити, перетворюють водойму в мертву зону впродовж багатьох років. Найбільше дивує те, що спочатку електровудка, яку винайшли закордоном, використовувалась з науковою метою, а потім наші люди перетворили її в зброю масового знищення всього живого.

Драк

Кажуть, що браконьєрські способи вилову заборонені, бо калічать і вбивають набагато більше риби, ніж виловлюють. Таку думку цілком підтверджує «драк». Більша частина риби, яка потрапила на «драк», зривається і потім все рівно помирає, покалічена. Згідно статистики лише 10% риби дістається браконьєрам, решта від отриманих ран помирає.

Острога

Одне із найстаріших знарядь вилову. Наприклад, у Фінляндії ловити рибу острогою вважається спортом, але в Україні острога – заборонене знаряддя вилову. Риба під час нересту втрачає обережність і піддається варварському знущанню острогою, особливо вночі.

Павук

Заборонене знаряддя-пастка, яке складається зі шматка сітки з приманкою, що кріпиться до дуг, і стовпа-стойки з мотузкою. Принцип вилову – раптовий підйом полотна.

Перемет

Браконьєрське знаряддя у вигляді донки з десятками і сотнями гачків. Вперше заборонена для вилову риби ще Петром І.


Поліція Гребінківщини закликає не залишатися байдужими до фактів порушення природоохоронного законодавства, дотримуватися правил рибальства та не допускати ловлі в період нересту. Адже метою операції «Нерест-2016» є не тільки збереження, а й примноження рибних запасів водойм нашої держави!
 
Гребінківський Відділ Поліції


Схожі матеріали:
👁 1149
Категорія: Суспільство
Теги: 2016, Гребінківщина, рейдові групи, Браконьєрство, нерест




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ