Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

08.05.2012

До ювілею ветерана, який пережив окупацію рідної Полтавщини та захищав кордони нашої держави



До ювілею ветерана, який пережив окупацію рідної Полтавщини та захищав кордони нашої держави

Завжди до Дня Перемоги квітують міста і села, стоїть п'янкий яблуневий аромат. Так земля зустрічає переможців. Але на урочистостях 9 травня щороку зменшується кількість іменинників, колона ветеранів вже зовсім маленька.

Як важливо нам, молодим, серед буяння весняних квітів та радості пробудження природи не забувати про мир, дарований світу цими дідусями. Зараз, в більшості, залишилися живими ті солдати, яким наприкінці Великої Вітчизняної війни лише виповнилося 18 років.

Вони були схожими на сучасну молодь, і мріяли, і кохали, і сподівалися на краще. Та їх мріям не судилося справдитись. Замість навчання хлопчаків чекала окупація та відправлення на роботи до Німеччини, а повнолітні взялися не за підручники, а за зброю, щоб відвоювати рідну землю у загарбників. їхня юність - то трудовий та військовий подвиг!

Кожного із земляків - ветеранів нам потрібно згадувати не лише з нагоди свят, а щодня. Ми їм завдячуємо життям і майбутнім наших дітей.

Сьогодні наша розповідь про Йосипа Дмитровича Реву -  ветерана Великої Вітчизняної війни, який пережив окупацію рідної Полтавщини та захищав кордони нашої держави.

На початок війни Йосипу Дмитровичу було лише 14 років. Він тоді мешкав у селі Чутівка, Оржицького району. У родині Дмитра Сильвестровичата Пелагеї Рев було троє синів: Андрій, Іван, Йосип та доньки Марія, Женя та Галина.

Батько був кравцем, добре шив одяг, обшивав все село. До війни родина обробляла землю, були одноосібниками. Але голод 33 року їх не оминув. Брата Андрія ледь відвоювали у голодної смерті. Коли німці ввійшли в село, почалося нове життя для людей, а діти враз втратили дитинство.

З першого дня односельців почали відправляти в Німеччину, зганяли всіх до сільради. Йосипа з братами теж не раз забирали, але юнакам вдавалося тікати. Потім доводилося переховуватися на городах, в кукурудзі. Йосип восени ходив у зимовому пальто, адже холодні ночі проводив не в хаті, а на вулиці.

Поліцаї вистежували і знову приганяли, потім везли в район на підводі. Коли радянські літаки почали обстріл, Йосипу вдалося зістрибнути з підводи у канаву при дорозі і відповзти. Вночі селами пробрався додому. А Івана до Києва довезли, звідти він втік. Коли окупантів вигнали з Полтавщини, вся робота на селі лягла на плечі юнаків, жінок та дітей.

Чоловіки всі були на фронті. Йосип Дмитрович згадує, що всю важку роботу виконував залюбки, прагнув не відставати від старших. Адже сподіватися не було на кого, тому і косив на полі, і на молотарці працював. Ці дитячі спогади найбільше закарбувалися в пам'яті Йосипа Дмитровича, переживання і страхи досі турбують дідуся у снах.

А в 1944 році Йосипу Дмитровичу виповнилося 17 років і він пішов на фронт. Юнак зазнав лихоліття війни, але й дочекався святої перемоги. Та демобілізувався із війська Йосип Дмитрович лише в 1951 році.

Після війни він працював у Гребінківському райвідділі міліції. 28 років трудового стажу у ветерана. Ще за часів Радянського Союзу Йосип Дмитрович зустрічався з своїм фронтовим товаришем Петром Лябахом, який мешкав у Ростовській області. Вже друга немає серед живих.

Втратив ветеран і дружину Любов Гаврилівну, з якою прожив майже 50 років. Довелося за життя хоронити і сина Володимира. Біль втрат, страхіття війни та непросте життя посріблили голову ветерана та вплинули на здоров'я.

Сумні спогади бентежать дідуся...

А цієї весни Йосипу Дмитровичу Реві виповнюється 85 років. Він мріє про велике сімейне свято, де зберуться рідні і друзі, з Гребінки, Черкас, Чутівки, Оржиці, Старого Іржавця. Чоловік сподівається, щодо ювілею розквітнуть тюльпани біля хати, які посадила колись дружина.

І там, серед червоних тюльпанів за святковим столом вони пригадають радісні моменти життя.

За матеріалами газ. «Гребінчин край»


Схожі матеріали:
👁 1355
Категорія: Новини Гребінки
Теги: День Перемоги, рева, Велика Вітчизняна війна, Ветеран




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ