Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

25.11.2010

Єдиний внесок: продовжуємо виконувати свої функції



Єдиний внесок: продовжуємо виконувати свої функції

Про деякі питання щодо запровадження в Україні єдиного соціального внеску розповідає директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Юрій Мельников:        

   «8 липня 2010 року Верховною Радою України було ухвалено Закон України №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», який набирає чинності з 1 січня 2011 року. Хочу роз’яснити деякі положення цього Закону, які викликають найбільше запитань.

       На початку хочу зазначити, що з прийняттям цього закону фонди соціального страхування продовжать виконувати свої функції в рамках відповідних законів, але з урахуванням деяких змін.

      Перереєстрація платників страхових внесків і застрахованих осіб здійснюватися не буде, замість цього буде проведена звірка платників Пенсійним фондом разом з фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування й податковою адміністрацією.

       Ми сьогодні намагаємось вжити всіх заходів, аби максимально адаптувати систему Фонду, в першу чергу нормативно-правову базу, до роботи в умовах дії вищезазначеного закону. У зв’язку з цим видано наказ виконавчої дирекції Фонду №611 від 05.08.2010 р., яким затверджено конкретні заходи, які необхідно здійснити виконавчій дирекції та її робочим органам    до кінця цього року.

        Хотілося б звернути увагу роботодавців, що відповідно до цього Закону сума внесків, нарахованих на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, підлягають сплаті в порядку, що діяв до 1 січня 2011 року, тобто на рахунки відповідних робочих органів виконавчої дирекції Фонду.

         Стягнення заборгованості із сплати страхових внесків та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється Фондом відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється. При цьому, за Фондом зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими він був наділений до набрання чинності Закону №2464.

         Хочу наголосити, що у разі погашення страхувальниками до 1 січня 2011 року заборгованості із сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, (включаючи заборгованість, строк сплати якої не настав, у тому числі через заборгованість по заробітній платі), що виникла до 1 липня 2010 року, заборгованість із сплати фінансових санкцій (пені та штрафів) підлягає списанню. Тому, шановні роботодавці, не втратьте свій шанс зекономити власні гроші, які можна було б витратити на створення безпечних умов праці та виплату заробітної плати працівникам.

        Крім того, згідно зі статтею 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» зі змінами, внесеними Законом №2464, Фонд, як і раніше, буде відносити страхувальника до класу професійного ризику виробництва з урахуванням виду його економічної діяльності та проводити перевірки достовірності поданих страхувальниками до Фонду відомостей про види економічної діяльності підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання для віднесення страхувальника до класу професійного ризику виробництва.

      Фонд робить все можливе, аби надавати своєчасно страхові виплати потерпілим на виробництві, членам їх сімей та забезпечити умови для повернення потерпілих до нормальної життєдіяльності, профілактику ускладнень та рецидивів захворювання, повернення до активного життя.

       Тому хочеться звернутися до роботодавців з проханням усвідомлювати власну відповідальність за найманих працівників та добросовісно виконувати свої обов’язки перед Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України».

Схожі матеріали:
👁 1314
Категорія: Суспільство




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ