Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

26.07.2018

Епізоотична ситуація зі сказу тварин в Полтавській області на протязі останніх років залишається складною але контрольованою


В Гребінківському районі за 6 міс. 2018 р. зареєстровано 9 звернень антирабічною допомогою


Ситуація зі сказу у Полтавській областіЗ початку 2018 року на території Полтавської області зареєстровано 15 неблагополучних пунктів по сказу, де захворіло та загинуло 18 тварин: 5 лисиць (3 з них в раніше неблагополучних пунктах Пирятинського, Решетилівського та Глобинського районів), 5 собак, 7 котів, 1 єнотовидна собака.

В с.Олександрівка Гребінківського району захворів та загинув собака. Карантинні обмеження були встановлені з 04.01.2018, обмеження знято 05.03.2018.

Востаннє у Полтавській області випадок захворювання людини на сказ зареєстрований у 2003 р. у Лохвицькому районі (постраждала від скаженого домашнього собаки за меддопомогою звернулася з появою клініки хвороби).

За повідомленнями Держпродсложивслужби області, за 6 місяців 2018 року у 15 неблагополучних пунктах зареєстровані 18 вил. сказу серед тварин, проти 14 у 2017 р.

За 6 місяців 2018 р. з приводу нападів тварин за медичною допомогою у лікувальні заклади області звернулись 1311 осіб - 92,39 на 100 тис. нас., що суттєво не відрізняється від минулорічного показника (у 2017 р. - 94,27 при кількості звернень 1349). Дітей звернулось 352 (у 2017 р.-365).

Від домашніх тварин, постраждали 1269 осіб (96,8%) у т.ч.: від хазяйських собак і котів -934; від бездоглядних - 316; від сільгосптварин - 6; від інших -13 (по 3 від нутрій і хом'яків, 2 - від щурів, 1 - від шиншили та - 3 від інших гризунів).

Собаки, які мають хазяїв, заздалегідь щепленими проти сказу були лише у 38,49% випадків нападів на людей, коти - у 48,75%.

24,1% звернень за антирабічною допомогою (316) пов'язані з нападами бездоглядних собак та котів (у 2017 р. - 324 - 24,0%).

Від диких тварин постраждали 42 особи (3,2%; у 2017 відповідно 37 та 2,7%); 16 - від лисиць: 2 - від єнотовидних собак; по 5-від кажанів і їжаків; 3 - від бобрів; по 1 - від мавпи, від білок, від крота і від куниці; 7 від щурів та від мишей.

За звітними даними всього від хворих на сказ тварин постраждали особи (у 2017 р. - 23), у т.ч. від диких - 4: від лисиць - 3 та від єновидної собаки -1. Від хворих на сказ хазяйських собак та котів страждали відповідно, - 9 та 10, від бездоглядних котів -1 людина.

В Гребінківському районі за 6 міс. 2018 р. зареєстровано 9 звернень антирабічною допомогою, показник 40,1 на 100 тис. населення, що 55,5 % більше за аналогічний період минулого року.

Як і в минулі роки, основна кількість пошкоджень та ослинень людей спричинена собаками та котами. Зокрема собаками - 7 чол., з них безпритульними - 4 чол., котами - 2 чол.

Одна людина постраждала від собаки, який був хворий на сказ (с. Олександрівка). Антирабічне лікування призначено 5 особам - 55,6% ї звернень за допомогою.

По області антирабічне лікування призначене 407 особам - 34,6% від кількості звернень. Станом на 01.07.2018 завершили лікування 280 осіб, 73 знаходились в стадії антирабічного лікування.

Через відсутність антирабічних препаратів 9 пацієнтам антирабічне лікування розпочате із запізненням (не у день звернення); у 51 випадку із 102 не введений призначений антирабічний імуноглобулін (АІГ).

Повідомлено про сумарну по області кількість антирабічних вакцин на залишку станом на 01.07.2018 -1109 доз, антирабічного імуноглобуліну (АІГ) - 699,0 мл (лише на 9 територіях області).

Нагадуємо, що сказ - це гостра інфекційна хвороба, що вражає центральну нервову систему. Джерелом вірусу сказу є різні хижі та домашні тварини. Вірус передається від хворих тварин через укус або ослинення шкіри чи слизових оболонок, особливо якщо на них є мікротравми.

Тому антирабічну вакцину застосовують для первинної імунізаціі людей, які були в контакті або були вкушені скаженими, підозрілими на сказ або невідомими тваринами. Подальша ревакцинація проводиться згідно зі схемою лікувально-профілактичної імунізації.

Також антирабічною вакциною проводять профілактичну імунізацію людям, робота яких пов'язана з ризиком зараження: співробітникам лабораторій, які працюють з вуличним вірусом сказу, ветеринарам, мисливцям, лісникам та ін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тільки в трьох РДА Полтавщини робота з виконання антикорупційних заходів проводиться в повному обсязі, - Аліна Діденко

Щоб не заразитися сказом, слід виконувати такі правила:
 
1. Утримуватись від контактів з дикими та безпритульними тваринами.

2. Виконувати правила утримання домашніх тварин та поводження з ними.

3. Доставляти фахівцям ветеринарної медицини хворих власних тварин або їх трупи у разі, якщо тварина загинула, для проведення лабораторного дослідження.

4. Не вбивати здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликати ветеринарного лікаря.

5. Не знімати шкуру з трупів диких тварин при їх знаходженні.

6. В разі покусу твариною слід з'ясувати ім'я, адресу, контактний телефон її господаря. Це допоможе уникнути щеплень проти сказу, оскільки за твариною можна встановити ветеринарний нагляд (протягом 15 днів).

7. Рани від укусів, подряпини, місця ослинення потрібно негайно ретельно промити під проточною водою з господарським милом, об робити краї пошкоджень 70-градусним спиртом або 5% йодом, накласти асептичну пов'язку.

8. В цей же день слід звернутися до травматологічного пункту, який працює цілодобово, або до лікувального закладу.

9. Щорічно щеплювати проти сказу домашніх тварин.

Пам'ятайте, що єдиною гарантією запобігання виникненню цієї смертельної хвороби при контакті з хворою твариною на сказ є своєчасне звернення за медичною допомогою і в повному обсязі проходження курсу антирабічного лікування.
Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1128
Категорія: Полтавщина
Теги: шиншили, меддопомога, гризуни, сказ, собаки, хвороба, Щури




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ