Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

22.06.2016

Голова Гребінківської РДА: “Я переконаний, що наша сила в єдності громади”


Які плани у райдержадміністрації надалі?


Голова Гребінківської РДА, Віталій РоспоповЖурналісти зустрілися з головою Гребінківської районної державної адміністрації, депутатом районної ради Віталієм Васильовичем Роспоповим напередодні Дня Конституції України.

А українська Конституція, на думку європейців, з точки зору декларування прав і свобод громадян є однією з кращих у світі. Тож перше питання саме про наш Основний закон.

- Віталію Васильовичу, яке Ваше особисте сприйняття Конституції України?

- Шановні гребінківці! Сьогодні у житті України - період становлення нового суспільства, глибокого усвідомлення значення державності і приналежності до свого народу. Я вважаю, що сучасна Конституція стала тим правовим підгрунтям, на якому поступово формується і впроваджується в життя система суспільних відносин, в центрі якої - проста людина з її проблемами, інтересами і сподіваннями. Наша держава йде шляхом реформ, у складних обставинах зміцнює свою державність, змінюється. Тож, можливо, потребує змін і Конституція. Але головне має залишитися незмінним: у центрі системи - вирішення проблем конкретної людини.

- Як же у нас в районі вирішуються соціально-економічні проблеми?

- Значна увага райдержадміністрації, органів місцевого самоврядування, підприємств та організацій приділялась поліпшенню життєвого рівня населення. Передумовою суттєвого поліпшення життя населення, збільшення соціальних виплат є подальше економічне зростання.

У 2015 році порівняно з 2014 роком в районі зросли обсяги сільськогосподарського виробництва, перевезень вантажів, роздрібної торгівлі, забезпечено ріст реальної заробітної плати.

Райдержадміністрація продовжувала концентрувати зусилля на сприянні розвитку і зростанню обсягів аграрного виробництва, перетворенні агропромислового комплексу у високоефективний сектор економіки.

Виробництво валової продукції сільського господарства в підприємствах агропромислового комплексу в 2015 році зросло на 20,8 %.

Агроформування району досягли значних успіхів в галузі рослинництва. В минулому році зібрані рекордні за останній час врожаї зернових культур. Намолочено 94,1 тис. тонн зерна при урожайності 55,7 ц/га, що більше проти минулого року на 14,5 тис. тонн.

Найвагомішу частку всього валового збору становить кукурудза - 82,3%.

В галузі тваринництва стабілізувалось поголів'я ВРХ. Зросла чисельність худоби до минулого року на 628 голів та до початку року на 249 голів.

Виробництво продукції тваринництва зросло до відповідного періоду минулого року - молока на 440 тонн, м'яса вирощено в живій вазі на 178 тонн більше за І квартал 2016 року. Також зросла продуктивність худоби: надій на корову становить 1660 кг, що більше на 123 кг до минулого року, зросли середньодобові привіси ВРХ та свиней.

Найбільшою проблемою в тваринництві є зменшення ціни на молоко: - ціна одного кілограма молока від підприємств становить до 5,60 грн., від населення 3,00 грн. В порівнянні з минулим роком ціни зменшились. На даний час ціни на молоко встановлюють переробники.

Одним з напрямків вирішення цього питання є створення в районі робочої групи з питань виконання вимог законодавства при заготівлі молока. Постійно проводиться моніторинг закупівельних цін. Розроблені меморандуми про узгодження дій між районною державною адміністрацією та виробниками молочних продуктів.

- Як покращити незадовільну ситуацію з станом наших водогонів, доріг?

- Протягом року виконувалися завдання з реалізації районної програми "Питна вода України" на 2006 - 2020 роки". Побудовано вуличний водопровід довжиною 9,1 км в населених пунктах Ульяновської (Почаївської) сільської ради в с. Жовтневе, с. Новоселівка, с. Скочак. В 2015 році водопровід введено в експлуатацію, освоєно майже 1038 тис. грн., забезпечено водопостачанням 47 домоволодінь , в 2016 році продовжиться підключення споживачів. Проведено реконструкцію мереж водопостачання в с. Мар'янівка кошторисною вартістю 95,0 тис. грн. протяжністю 1,0 км. Проблемним питанням залишається будівництво водопроводів в м. Гребінці по причині обмежень коштів в міському бюджеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День молоді на Гребінківщині відсвяткують спортивними змаганнями

За кошти обласного бюджету в 2015 році проведені капітальні ремонти доріг комунальної власності в с. Короваї протяжністю 50 п. м на суму 50,0 тис. грн. та с. Сербинівка протяжністю 50 п. м на суму 50,0 тис. грн. Рудківською сільською радою проведено капітальний ремонт вул. Загребелля та вул. Леніна в с. Рудка , освоєно на ремонти комунальних доріг 810 тис. грн. За кошти ТОВ СП "НІБУЛОН" проведені роботи з відновлення дорожнього покриття автодороги Гребінка - Кулажинці та Олексіївка - Наталівка - Мар'янівка.

В м. Гребінці за кошти міського бюджету проведено другу чергу капітального ремонту вул. Ульянова довжиною 0,75 км, площею 5250 м² кошторисною вартістю 346,6 тис. грн.

В 2015 році виконано поточний ремонт міських вулиць Магістральної, Незалежності, Миру, та капітальні ремонтні роботи по вул. Городищенська, Локомотивна, Шевченка, довжиною 2,3 км, площею 16100 м² освоєно

778,0 тис. грн. Виготовлено проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт вул. Магістральної в м. Гребінці в 2016 році. В І кварталі 2016 року розпочато поточні ремонти вул. Миру, Магістральної, Чернишевського, Городищенської, Пушкіна в м. Гребінці, освоєно 330 тис. грн. Проте коштів на проведення капітальних ремонтів вул. Городищенської та вул. Магістральної в міському бюджеті недостатньо.

- Питання енергоефективності сьогодні одне з найважливіших.

В серпні 2015 року проведені організаційні заходи по підготовці в районі семінару-наради з питань енергоефективності та зменшення використання природного газу населенням та бюджетними установами. В 2015 році згідно районної програми енергозбереження, Локомотивним депо Гребінка закінчено будівництво модульної котельні потужністю 1000 кВт для теплозабезпечення п'яти багатоквартирних житлових будинків по вул. Локомотивній, встановлено 10 лічильників тепла в багатоквартирних житлових будинках кошторисною вартістю 228 тис. грн. Гребінківським відділенням "Ощадбанку" в 2015 році надані 53 кредити громадянам для проведення заходів по утепленню житлових будинків, в І кварталі 2016 року -13 кредитів.

Проведені роботи по утепленню фасадів приміщення Гребінківського відділення "Ощадбанку".

- Наповнення бюджету - запорука стабільного розвитку району.

- Одним із важливих і гострих питань є наповнення і виконання бюджету.

Вжито ряд заходів, спрямованих на забезпечення виконання бюджетів всіх рівнів, результатом яких стало збільшення надходжень до зведеного бюджету на 35.9% в 2015 році. За підсумками І кварталу 2016 року до бюджетів усіх рівнів надійшло податків і платежів на загальну суму 15827,1 тис. грн., що на 5593,3 тис. грн. більше відповідного періоду 2015 року. Планові показники виконано на 141%.

За 2015 рік до бюджету Гребінківського району надійшло доходів без врахування трансфертів 52080,0 тис. грн., виконання становить 128,0%. В порівнянні з відповідним періодом 2014 року надходження збільшились на 13754.5 тис. грн. По районному бюджету в порівнянні з відповідним періодом 2014 року надходження збільшились на 9052,1 тис. грн.

Але, для повноцінного функціонування бюджетних установ, надання якісних послуг, оновлення матеріально-технічної бази, розвитку інфраструктури району даних надходжень не вистачає.

- Соціальне забезпечення жителів району зараз стабільне?

- Одним із головних соціально-економічних завдань, спрямованих на зростання добробуту населення району, є підвищення рівня заробітної плати та погашення заборгованості із виплати заробітної плати.

Заборгованість з виплати заробітної плати на підприємствах району протягом звітного періоду відсутня. Належна робота в районі спрямовується на забезпечення сталого фінансування та виплати пенсій і грошової допомоги, фінансової збалансованості та стабільності пенсійної системи.

Протягом 2015 року було призначено соціальні допомоги 1867 сім'ям в сумі 23329,3 тис. грн.. Протягом І кварталу 2016 року вже призначено соціальні допомоги 1523 сім'ям на суму 6273,5 тис. грн..

Всі громадяни, які звернулися і мають право на отримання державної соціальної допомоги, отримали її в повному обсязі.

Одним з важливих напрямків адресної допомоги є субсидія.

Протягом 2015 року нараховано з житлово-комунальних послуг субсидій на суму ЗО 034,1 тис. грн.. В цьому році вже нараховано - 32 300 тис. грн..

Середній розмір субсидій станом на 1 січня 2016 року в районі склав 5756 грн.

- Що робиться в районі для покрашення клімату підприємницької діяльності?

- Малий бізнес та підприємництво займає важливе місце у соціально-економічному розвитку як держави в цілому, так і певної адміністративно-територіальної одиниці. Перевагою малого бізнесу та підприємництва є мобільність, швидка адаптація, використання інновацій та новітніх технологій, що надає певні переваги в умовах ринкової економіки.

Пріоритетними напрямками реформ, спрямованих на поліпшення бізнес-клімату в нашій державі, слід вважати насамперед забезпечення виконання заходів, спрямованих на дерегуляцію та дебюрократизацію підприємницької діяльності, скорочення кількості дозвільних документів, спрощення процедури їх отримання; скорочення кількості видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню.

- Пріоритетний напрямок розвитку -освітня галузь району.

- В галузі освіти вжито цілий ряд заходів, направлених на зміцнення і збереження навчально-матеріальної бази закладів.

Одним із пріоритетних напрямів освітньої галузі району протягом 2015-2016 років була дошкільна освіта.

На території Гребінківського району налічується 1389 дітей віком від 2-х місяців до 6 років.

Право дітей на здобуття дошкільної освіти реалізують 15 дошкільних навчальних закладів {у місті - 2. у сільській місцевості -13). У 2016 році дошкільні навчальні заклади відвідують 627 дітей
віком від 2- 6(7) років, що складає 84 %. У 2014 році цей показник складав 64%, у 2015 - 82%. Охоплення дітей всіма формами дошкільної освіти становить 94 %.

Покращено матеріально-технічне забезпечення дошкільних навчальних закладів району.

Постійно проводиться робота по покращенню матеріально-технічного забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів та енергозбереженню.

Було проведено капітальний ремонт покрівлі Гребінківської школи №4 ЗОШ І-ІІІ ст. на суму 474088,70 грн., проведено ремонт санвузла Ульяновської ЗОШ І-ІІІ ст. на суму 51 801,60 грн. В 2015 році для Гребінківської гімназії було придбано лабораторний комплект для кабінету фізики на суму 30050,00 грн. та обладнання на суму 89828,00 грн. В школах району встановлюються енергозберігаючі вікна.

Створено умови для рівного доступу до якісної освіти дітей сільської місцевості, організовано підвіз для 291 дітей та 18 педпрацівників 6 шкільними автобусами відділу освіти, молоді та спорту. На підвезення учнів та вихованців за кошти районного та сільських бюджетів за 2015 року використано 729 тис. грн. та за і квартал 2016 року - 175,8 тис. грн.

- Важливим також є і збереження національних традицій та відродження духовності.

- Не залишається поза увагою місцевих органів влади і відродження духовності нашого народу, яка єднає людей , збагачує національні, культурні традиції.

Проведено більше 87 заходів такого типу. Загальна кількість відвідувачів культурно -масових заходів протягом року склала близько 35 500 осіб. Найбільш масовими були відзначення святкування Дня Незалежності України, Дня міста, Дня молоді.

Одним із пріоритетних напрямків роботи є патріотичне виховання населення. З метою привернення уваги населення до проблем української' армії проведено 8 благодійних концертів для земляків - учасників АТО, проведено вечори-зустрічі, круглі-столи та мистецькі програми за участю земляків -учасників АТО.

Розвитку початкової мистецької освіти сприяє колектив працівників Гребінківської дитячої музичної школи, в якій навчається 262 учня.

- Які плани у райдержадміністрації надалі?

- Закріплюючи позитивні напрацювання в 2015 році та в І кварталі поточного року і враховуючи існуючі недоліки, райдержадміністрація сконцентрує всі зусилля на подальшій реалізації завдань Президента України, Кабінету Міністрів України, обласної державної адміністрації.

Звичайно, хотілося б у своїй роботі досягти вагомих показників, але все впирається в обмеженість районного бюджету. Тож основне завдання, над яким буде працювати райдержадміністрація, це виконання планових завдань та показників бюджету району.

В соціальній сфері робота буде спрямована на оптимізацію та збереження закладів охорони здоров'я, освіти, культури та соціального захисту населення, покращення матеріально-технічного забезпечення. Продовжуватиметься робота по підвищенню соціальних гарантій сім'ям з дітьми, малозахищеним верствам населення та по вирішенню інших проблемних питань.

Про свою роботу я звітував на сесії районної ради. Депутати задали багато конкретних запитань, поставили перед владою нові завдання, які будемо виконувати разом усією громадою. Адже наша сила в єдності.
 
Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1316
Категорія: Новини Гребінки
Теги: РДА, Гребінка, райдержадміністрація, Віталій Роспопов




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ