Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

13.06.2014

Голови районних рад, сільські, селищні, міські голови Полтавщини обговорили питання розвитку територій


“Власний дім” для селян


Координаційна рада з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради

Голови районних рад, сільські, селищні, міські голови Полтавщини обговорили питання розвитку територій, отримали рекомендації – зокрема щодо роботи медичних установ, житлового будівництва на селі, сільського спорту – на розширеному засіданні Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради.

На зібранні відбулася презентація проекту Світового банку “Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей”. Представив проект директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак.

Суть полягає, зокрема, в необхідності переглянути умови для медиків і пацієнтів у ФАПах, амбулаторіях, лікарнях, зробити, де треба, ремонти, сертифікувати робочі місця, встановити комп’ютери з відповідними програмами, нове обладнання, в тому числі й лабораторне, влаштувати тренінгові навчання для персоналу, школи здоров’я для населення, запровадити електронні картки пацієнтів.

На Полтавщині планується реалізувати субпроект, що включає контроль над артеріальним тиском у віковій групі 40–60 років. Як підкреслив Віктор Лисак, така ініціатива отримала позитивні висновки експертів Світового банку.

Реалізація намірів залежить не лише від медичних працівників, а й від підтримки органів місцевого самоврядування, які, зокрема, мають активніше залучати молодих лікарів у сільську місцевість, пропонуючи випускникам медвузів житло, приділяючи більшу увагу цільовому набору абітурієнтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полтавські добровольці: «У Росії нас називають карателями Коломойського»

 Про роботу благодійної організації “Лікарняна каса Полтавщини” поінформував виконавчий директор Віталій Шевченко. Нині фундація об’єднує понад 26 тисяч людей (це менше 2 відсотків населення області), понад 360 різних підприємств і організацій. “Лікарняна каса Полтавщини” існує 10 років, за цей час надала допомогу на лікування, обстеження, забезпечення медикаментами хворих у стаціонарних і амбулаторних умовах у понад 157 тисячах звернень, передала лікувальним закладам медичне обладнання на понад 5,5 мільйона гривень. Також організація постійно інформує пацієнтів про державний проект з регулювання цін на ліки для хворих-гіпертоніків, коли пацієнти можуть отримати препарати за рецептами за зниженими цінами.

Навколо вдосконалення і перспективи роботи лікарняної каси виникла дискусія. Так, представник Громадської ради Олексій Шаманенко зауважив, що лікування членам організації виходить дешевше, але в супровідний лист хворого лікар може вписати ліки, які пацієнт насправді не використовував, і потім у лікарняній аптеці отримати за них компенсацію, тож працівникам каси потрібно бути уважнішими при прийманні таких документів.

На це Віталій Шевченко відповів, що листок супроводу має включати ті ж препарати, що й листок призначень, який зберігається в історії хвороби, тобто кожний випадок можна перевірити. На важливості цієї проблеми, відповідальності пацієнтів і медиків та загалом на позитиві такої форми, як лікарняна каса, при нинішніх умовах і цінах на ліки, коли людина, сплативши 20 гривень членських внесків, може отримати компенсацію на лікування залежно від тяжкості хвороби, наголосили голова обласної ради Петро Ворона та його перший заступник Володимир Марченко. Відзначалося, що поліпшити ефективність роботи “Лікарняної каси Полтавщини” мають дієва підтримка з боку органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, громадськості, медиків і ширше інформування населення про можливості цієї благодійної організації.

 Поліпшенням добробуту мешканців сільської місцевості займається й обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі за програмою “Власний дім”. Про діяльність цього фонду, який надає сільським забудовникам кредити під 3 відсотки річних на придбання, добудову, газифікацію житла, та про співпрацю з районними, сільськими радами розповіла його керівник Світлана Янко.

Вона наголосила на важливості прийняття подібних районних програм. Загалом за 15 років фондом надано 2,5 тисячі кредитів на загальну суму 51 мільйон гривень. Найбільш активні в співпраці з фондом і в фінансуванні мешканців Машівський, Миргородський, Новосанжарський, Полтавський райони, сільські ради: Терешківська, Супрунівська Полтавського, Руденківська – Новосанжарського, Ланнівська – Карлівського районів. Відстають у цьому плані Гребінківський, Кобеляцький, Лубенський райони. Представники районів і громад отримали завдання активніше роз’яснювати людям те, на яких умовах і кому може надаватися кредит, що потрібно для того, щоб узяти участь у програмі.

Досвідом спільних дій Семенівського району з обласним фондом підтримки індивідуального житлового будівництва на селі та програмою “Власний дім” поділилася голова Семенівської районної ради Ольга Мохун. Там пільговими кредитами скористалися загалом більше 400 сімей.

 Долучатися до співпраці з фізкультурно-спортивним товариством “Колос”, яке займається розвитком спортивної інфраструктури села, закликав виконуючий обов’язки начальника управління з питань фізичної культури і спорту ОДА Михайло Габор.

Завершуючи засідання, Петро Ворона поінформував присутніх про питання, які планується розглянути на черговій сесії обласної ради орієнтовно наприкінці червня, Володимир Марченко – про напрацювання робочої групи з питань нафтогазового комплексу та користування надрами на території Полтавської області.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”



Схожі матеріали:
👁 1399
Категорія: Полтавщина
Теги: Полтавська, Петро Ворона, Власний дім, Гребінківський, полтава




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ