Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

22.08.2017

Гребінчанка в Австралії: побувати в цій країні мріяла після фільму «Ті, що співають у терні»


Людмила Бурдюжан народилася у Гребінці зараз її дім – Сідней


Гребінчанка в Австралії: побувати в цій країні мріяла після фільму «Ті, що співають у терні»Людмила Бурдюжан народилася у Гребінці. Волею долі їй довелося жити та працювати в Росії та Прибалтиці. А останні 11 років її дім – Сідней, столиця штату Новий Південний Уельс далекої Австралії.

Хоча, стверджує пані Людмила, пам’ять постійно повертає її до найщасливіших років дитинства, яке минуло в Гребінці

Вона часто згадує, як у саду тьохкав соловейко, як квітнуть українські сади навесні, як пахнуть чорнобривці та як бабуся співала їй українських пісень. Тому щороку влітку на кілька місяців прилітає з Австралії до України. Тут на Людмилу завжди чекають – на Полтавщині рідня по лінії мами, а в Чернівецькій області – по лінії батька.

– Я так люблю Україну, що відчуваю довгу розлуку з нею практично на фізичному рівні, – говорить Людмила. – Для мене батьківщина, то, мабуть, насамперед – земля. Вона в Гребінці навіть пахне по­іншому. І тут народилися і жили найдорожчі мені люди – мама та бабуся. Тому, хоч і дорого коштує переліт – від 2000$, все одно буду сюди прилітати.

Моя героїня згадує, як щороку, навіть будучи вже студенткою, приїздила на літні канікули в Гребінку. Говорить і щасливо усміхається. Бо згадує бабусю, друзів дитинства…

– Щовечора до нас на гостини приходили подружки моєї бабусі. Вони читали «Кобзаря». Саме тоді, мабуть, я і вподобала українську поезію. Намагалася не відставати від старших і вчила напам’ять вірші Тараса Шевченка. Це такі потужні слова! У них відчувається вся Україна! Мені якось у листі сестра надіслала вірш. Автора не знаю. Але я його вивчила і завжди цитую своїм друзям в Австралії. Хочете і вам прочитаю?

Україно моя
Ти моя неозора
Наче небо ясна,
І співуча, як море
Спілим колосом жита
Закосичена ти
І краси хоч край світу
Обійти, як твоя, не знайти.
Весела та вродлива
Як люблю тебе я.
Молода та щаслива
Україно моя!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Гребінці відбувся інформаційний семінар для внутрішньо переміщених осіб

А ще – бабуся мені розповідала про історію нашого роду і нашого міста. Я тоді говорила чистою українською мовою. Це зараз мимоволі можу перейти на російську чи англійську мови. (Сміється)


Людмила Бурдюжан народилася у Гребінці зараз її дім – Сідней
 

«За снігом не сумую»

– До Австралії я довго не хотіла переїжджати. Мені той континент здавався таким далеким, як інший світ. Кілька разів літала туди. Дивилася, яка там природа, люди... Сумнівалася: їхати чи не їхати? Але кохання зрештою перемогло, і я вирушила до Сіднея. Там вийшла заміж і так почалося моє австралійське життя. Що мені одразу сподобалося в Австралії, так це клімат. Я тривалий час жила в Латвії.

А там сонце дуже рідко нас балує, часто йдуть дощі, холодно. А в Австралії, навпаки, багато сонця. Щодо австралійського клімату, для європейців більше підходить Сідней. Бо якщо північніше, то там неймовірна спека. На півдні, наприклад, у Мельбурні, то там різко змінюється температура – по кілька разів на день – то спека, то холод. В Австралії немає морозів і снігу. Вони не розуміють – що таке сльота. Влітку там усе квітне, усе зелене. А оскільки я дуже люблю природу, то мені надзвичайно сподобалася Австралія. За снігом не сумую.


Людмила Бурдюжан народилася у Гребінці зараз її дім – Сідней
 

Ви не повірите, побувати в цій країні я мріяла ще з дитинства, коли подивилася фільм «Ті, що співають у терні». І мені більше подобається село – тиша, поля, дерева, півні співають вранці, курки квокчуть…

Австралійці – люди забезпечені. Якщо ти працюєш, то отримуєш гарну заробітну платню. Там мінімальна соціальна допомога для безробітних — 330 австралійських доларів на тиждень. Продавець у магазині, без спеціальної освіти, отримує від 20 доларів на годину. А якщо ми говоримо про людину з університетським дипломом — від 50 доларів і більше на годину. Найвищу зарплатню отримують у медицині. В Австралії, щоб вступити до медичного університету, треба набрати 99,9 балів зі 100 можливих. А потім ще довго навчатися. Там навчаються найрозумніші студенти. Наші дипломи там не визнають, треба вчитися заново.

– Наведу приклад моєї племінниці. Сабіна, коли приїхала в Австралію, добре говорила англійською мовою. Закінчила школу, набрала високі бали і вступила до хорошого університету – технологічний ЮТІЕС. Вона 5 років там навчається на інженера­будівельника. Ми 2,5 роки платили за навчання (по 9 тис. доларів на рік), поки вона не була громадянкою Австралії. А коли отримала громадянство, університет дав безвідсотковий кредит на освіту – вона працюватиме, оплату вираховуватимуть із зарплатні без відсотків.

Дуже багато вихідців з колишнього СРСР, які працюють сімейними лікарями. Вони підтвердили свої дипломи. Хоча вдома вони були професорами, докторами наук. А в Австралії можуть працювати тільки дільничними лікарями. Хочеш працювати вузькопрофільним фахівцем – закінчуй університет заново.


Людмила Бурдюжан народилася у Гребінці зараз її дім – Сідней
 

Коли у дітей канікули, батькам держава надає відпустку

Держава дбає, щоб усі володіли державною мовою. В Австралії – це англійська. Тому, коли людина приїздить на постійне проживання до країни, їй надають можливість 510 годин безкоштовно вивчати в школах англійську мову. А потім можна брати ще двічі по 700 безкоштовних годин.

– Корінне населення, яке живе в сільській місцевості, говорить на своєму діалекті. Емігранти – на класичній англійській мові. Усі один одного розуміють. Коли я приїхала до Австралії, то не знала навіть англійського алфавіту. Тому мені дуже важко було знайти роботу. Мова важко далася, адже серед мого оточення практично всі російськомовні. У нашій групі переважно були китайці, індуси.

Якщо ти не виїжджаєш за кордон, то можна навіть не оформлювати національний паспорт. Достатньо водійських прав і ID­картки. І таких, які жодного разу не бували за кордоном, дуже багато. Адже Австралія – величезна: 4500 тисячі кілометрів в довжину і 4000 – у ширину. Вони подорожують своєю країною. Відстані такі, що містечко, розташоване за 400­500 кілометрів, вважається близьким.

Вони не купують собі, як українці, дачі. Вихідні та відпустку вони проводять за містом, на природі. На канікулах усі готелі та кемпінги зайняті. Адже коли у дітей канікули, батькам держава надає відпустку. І вся родина вирушає на відпочинок. Якщо людина сповідує іслам, то йому надають вихідні для святкування Рамадану. А українцям – на Великдень.

До цього ставляться дуже уважно. Дні народження ми святкуємо в кафе. Додому там ніхто нікого не запрошує. Або в клубах зустрічаємося з подругами щотижня «на каву». Буває, що їздимо на гарячі джерела. Вважається, що 9 годин потягом – то поряд. Якщо йдеш на день народження у ресторан, ти повинен на людину покласти 100$, на родину – 200$. Ти ж листівку підписуєш, ти не можеш менше положити. Інакше потім ніхто не запросить.

Людмила Бурдюжан народилася у Гребінці зараз її дім – Сідней
 

Коли людина отримує в Австралії дозвіл на постійне проживання, одразу видають медичну страхову карту. Держава перераховує через неї лікарям кошти за послуги. Йдеться не тільки про базове амбулаторне лікування, а й про серйозні процедури, які надають у госпіталі.

– У нас є державна медицина і приватна. Заможні громадяни купують страхові поліси для лікування у секторі приватної медицини. Але я ніколи не купувала. Бо обслуговують там ті самі лікарі, що й в державній. Кожен лікар три дні на тиждень працює в державних медичних установах і два дні на себе.

Те, що практично все населення Австралії – це емігранти, сформувало в суспільстві певний стиль спілкування. Вони – усі рівні й із повагою ставляться до культури інших. За расистські висловлювання, образи на ґрунті ненависті через несприйняття інших національностей – кримінальна відповідальність.

– Перше, чим цікавляться у людини – звідки вона. У нас є українська діаспора, але я не скажу, що вона дуже активна. Для австралійців ми всі «вихідці з СРСР». І нас часто називають «росіяни». У нас у кожному районі є клуби, де збираються емігранти. Ми святкуємо разом Новий рік, Різдво, Масницю. Половина моїх подруг з України, Росії, Казахстану, Грузії… Загалом в Австралії живуть вихідці з 200 країн.

 
Людмила Бурдюжан народилася у Гребінці зараз її дім – Сідней
 

В Австралії немає житлової проблеми

Якщо людина отримує менше ніж 700 доларів на тиждень, їй надають квартиру. Хоча й доведеться постояти в черзі. Держава всім, хто не може собі дозволити придбати приватне житло, надає комунальне.

– Я стояла в черзі на квартиру 6 років і отримала в Сіднеї державну трикімнатну квартиру. Бо в Австралії прописано, що кожна людина повинна мати, крім вітальні, свою окрему спальню. Тобто для двох людей – дві спальні й вітальня. Квартири дають малозабезпеченим і пенсіонерам. На пенсію виходять однаково – і жінки, і чоловіки в 61,5­63 роки. І пенсія однакова: працював, не працював – 440 доларів на тиждень.

Але якщо людина отримувала високу зарплатню і компанія платила за неї в додатковий пенсійний фонд по 10%, то до пенсії виходить кругленька сума. Дехто отримує і до півмільйона. Держава допомагає і жінкам із дітьми – оплачує дитячий садочок та школу. Жінки незалежні від побуту. Усі мої знайомі (переважно наші євреї – з Одеси, з Бобруйська) понаймали прибиральниць, які приходять 2 рази на тиждень. У всіх дітей є нянечки, тому що до 15 років дитина не може бути сама удома. Тому жінки в основному працюють.

Австралія – соціальна держава. Пенсіонери, інваліди, малозабезпечені – усі вони отримують суттєву допомогу.
– Пенсіонери в Австралії щасливі. Туди можна їхати, щоб зістарітися. Тому що все зроблено для пенсіонерів. Їм видаються безкоштовні електричні візочки, якщо ти погано ходиш, весь транспорт до них адаптований, водій виходить і допомагає заїхати в автобус. У пенсіонерів є помічники, які їм допомагають у всьому щодня по 2 години.

Людмила Бурдюжан народилася у Гребінці зараз її дім – Сідней
 

Навіть мінімальна пенсія дає можливість подорожувати

– Пенсіонери збираються у клубах, грають у лото, спілкуються, на екскурсії їздять країною. Якщо забажаєш, то вигідніше літаком летіти, ніж потягом. А у них є знижки, або безкоштовно 2 рази на рік.

– Пані Людмило, для багатьох символ Сіднею – це будівля опери. Бували там?

– Мені соромно дуже, але я там ніколи не була. Це дуже дорого для пенсіонера. Квиток коштує 300$. Якщо в тебе пенсія 400$, то 300 віддати за оперу — занадто. Але це не виправдання, можна назбирати й піти. У мене подруги всі вже були, крім мене.

– Ким Ви більше почуваєтеся: австралійкою з українським серцем чи українкою світу?

– Напевно, українка з австралійським серцем. Я – українка, звичайно!

Події та коментарі


Схожі матеріали:
👁 1467
Категорія: Суспільство
Теги: Австралія, Сідней, Гребінка, Людмила Бурдюжан




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою
На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка
На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали... На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали...
ДТП на Полтавщині: водій збив пішохода (ФОТО) ДТП на Полтавщині: водій збив пішохода (ФОТО)
На Полтавщині у Сулі втопився 9-річний хлопчик На Полтавщині у Сулі втопився 9-річний хлопчик

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ