Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

17.06.2013

«Гребінчиному краю» виповнилося 80 років


До урочистих привітань приєдналися працівники редакцій сусідніх районів м. Пирятин та смт Оржиця


Газеті Гребінчин край – 80 років

14 червня в районному будинку культури відбулися урочистості з нагоди святкування 80-річного ювілею газети «Гребінчин край».

Працівників газети щиро привітали голова районної державної адміністрації Василь Пісня, голова районної ради Валерій Зінченко, заступник голови міської ради Володимир Зінченко.

До урочистих привітань приєдналися працівники редакцій сусідніх районів м. Пирятин та смт Оржиця, представники засобів масової інформації міста Гребінка та інші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Районній газеті «Гребінчин край» виповнюється 80 років

Разом з привітаннями редакції газети «Гребінчин край» були вручені цінні подарунки, зокрема від Партії Регіонів редакція отримала сучасний комп’ютер, від Тараса Кутового (Партії "Удар") теж комп’ютер та ін . Після привітань відбувся урочистий концерт за участю майстрів художньої самодіяльності міста Гребінка.

Гребінка – місто залізничників, виросло воно навколо залізничної станції з такою ж назвою. Тож і не дивно, що перша гребінківська газета, що почала виходити ще у грудні 1933 року, мала назву «Сталевий шлях» і була органом Політвідділу 9-го експлуатаційного відділку станції Гребінка. У 1935 році був утворений Гребінківський район, і газета стала районної. Вона розповідала і про роботу залізничників, і про створення колгоспів, тричі на місяць виходила комсомольська сторінка «Молодий ленінець».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медіаогляд видання «Гребінчин край»

Продовжували змінюватися назви газет: «Сталевий шлях», «За більшовицькі колгоспи», «Сталінський шлях». Перші відомості про редакторів районної газети знайшли в архіві. Андрій Михайлович Деркач, 1911 року народження, житель села Ворошилівка (нині Жовтневе), працював коректором Пирятинської райгазети «Колетивізоване село», потім редактором Гребінківської райгазети «Сталінський шлях». Був залишений в роки Великої Вітчизняної війни для підпільної роботи на окупованій фашистами території. Разом з односельцями чинили збройний опір фашистам. Розстріляний зі своїми побратимами у 1942 році. Посмертно нагороджений медаллю «За відвагу».







Після звільнення Гребінківщини від німецько-фашистських загарбників редакція газети відновила свою роботу. Першим післявоєнним редактором був Євген Трутень. Тираж у 1945 році становив 1500 примірників. У 1959 році газета мала назву «Прапор комунізму», редактор був Іван Курган, тираж газети постійно зростав. Наприклад, у 1960 році він становив 2630 примірників, у 1962 -3311. Редактором став Григорій Куліш. Був у газети період, коли під час реорганізації районів, Гребінківський район приєднали до Пирятинського, і газети були об'єднані в одну – «Шляхом Ілліча». Редактором залишився Григорій Куліш, а тираж зріс у рази і став 12 660 примірників.

Після відновлення Гребінківського району відновила свою діяльність і газета, що мала тепер назву «Серп і молот». Її беззмінним редактором з 1968 року був Василь Москаленко, учасник Великої Вітчизняної війни, нагороджений орденами і медалями, вдумливий і серйозний журналіст. Тираж у 1968 році становив 6760, у 1979 – 8236, у 1985 – 8382. Такий тираж «районки» тримався до 90 –х років. З листопада 1980 року редакцію очолив Микола Качура, партійний діяч, журналіст.







Він організував роботу колективу по – новому, покращив матеріально – технічну базу редакції, провів капітальний ремонт приміщення. Хочеться назвати і журналістів, що працювали в редакції весь цей час, наповнювали газету змістом, робили її цікавою для читачів. Це Галина Ковтун, Микола Зінченко, Іван Хоменко, Віктор Дворник, Андрій Сердечний, Микола Нетеса, Петро Волошин, Ніна Артеменко, Андрій Денисенко, Любов Пономаренко, Іван Бондаренко. Когось уже немає в живих, хтось на заслуженому відпочинку, але їх пам'ятають вдячні читачі.

У важкі 90 – і роки, роки становлення незалежності України газету очолила Катерина Інюточкіна, журналіст з 20 –річним досвідом газетяра. Саме на цей період і припадають найбільші труднощі і найважливіші зміни. Газета змінила власника і відповідно назву. Співзасновниками газети стали Гребінківська райдержадміністрація, Гребінківська районна рада і колектив редакції, газета отримала назву «Гребінчин край», стала тижневиком, перейшла на комп'ютерну верстку і почала друкуватися у видавництві «Лубни» на офсеті.





А також колектив по півроку не отримував зарплати і працював у неопалюваному взимку приміщенні, тираж упав до 2000 примірників. Йдучи з посади редактора Катерина Інюточкіна побажала творчому колективу газети: «Щоб ніхто не стояв перед труднощами на колінах».

З листопада 2002 року редактором районної газети працює Наталія Лакуша, колишній вчитель, постійний дописувач районної газети. Невеличкий колектив газети: журналісти Світлана Педоряка, Наталія Стеценко, фотокореспондент Анатолій Кисіль, що має біль ніж 40 – річний досвід роботи, оператор комп'ютерної верстки Світлана Катруш, готують до виходу в світ наш тижневик, що налічує 8 шпальт. На жаль, творчі задуми через брак коштів не завжди втілюються в життя.







Сьогодні газета «Гребінчин край» - комунальна газета. Співзасновниками її є районна рада і трудовий колектив редакції. Тираж газети 1600 примірників. В газеті створена редколегія, куди входять представники співзасновників. Мета газети – забезпечення потреб району в об'єктивній інформації. З 2004 року газета працює за районною Програмою економічної підтримки та розвитку районної газети «Гребінчин край». Кошти виділяє під програму районна рада.

У 2011 році редакції виділено 90 тисяч грн.. за 8 місяців 2012 року – 67 тис. грн.. редакція газети працює над виконанням основних завдань: забезпечення широкого висвітлення подій у районі, позитивних зрушень в економіці, місцевому самоврядуванні, соціальному захисті населення, інформування населення про діяльність посадових осіб, депутатів, висвітлення людських доль, позитивних прикладів з життя гребінківців з метою виховного впливу на молоде покоління, сприяння творчому розвитку жителів району, розповіді про історичні, національні, культурні особливості нашого краю.






Газета постійно друкувала і продовжує друкувати матеріали під рубрикою «Люби і знай свій рідний край». У 2012 році до 200-річчя з дня народження нашого земляка Євгена Гребінки, ім'я якого носить наше місто, редакція зібрала ці матеріали краєзнавця земляка Олексія Припутня і підготувала до друку книгу «Євген Павлович Гребінка і Гребінківщина», яка й була видана за сприяння міської ради та спонсорів.

Письменниця та журналіст Любов Пономаренко, працюючи в нашій газеті, започаткувала сторінку «Євгенова світлиця», де друкувалися твори місцевих поетів і письменників, багато оповідань і самої письменниці теж побачили світ на сторінках нашої газети. Вона працювала з юними талантами, пізніше її справу продовжила вчителька Гребінківської гімназії Тетяна Устіловська. Члени її гуртка «Ліра» - дописувачі нашої газети. Гребінчин край пронизаний поезією, він дарує талант в дорослим в малим, і юним.







На сторінках нашої газети друкували свої твори члени Національної спілки письменників України Петро Линовицький, Любов Пономаренко, Микола Чорновус, Ніна Ткаченко, Олеся Білоцвіт, член спілки письменників Росії Петро Кириченко, але Полтавської Спілки літераторів Микола Нетеса, автори поетичних та прозових збірок Микола Катруш, Микола Линовицький, Андрій Денисенко (лауреат районної премії імені Євгена Гребінки), Ніна Третяк та інші.

Тож редакція працює, не здається, шукає нові шляхи до серця читача, адже читач потребує не лише об'єктивної інформації, а і позитивного прикладу, дотику до струн душі, щоб не загубити людину в людині.





































































У важкі 90 – і роки, роки становлення незалежності України газету очолила Катерина Інюточкіна,
журналіст з 20 –річним досвідом газетяра






Андрій Денисенко - з 1968 року працював у редакції районної газети.
Журналістській праці віддав 35 років.






Grebenka.com


Схожі матеріали:
👁 1854
Категорія: Новини Гребінки
Теги: Лакуша Наталія, пирятин, редактор, Кисіль, Гребінка, газета, Гребінчин край, 80 років, Оржиця




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ