Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

24.09.2014

Гребінківці переймають досвід Польщі щодо підвищення інвестиційного потенціалу


Гребінка вже другий рік поспіль є учасником проекту “Малі міста – магніт для інвестора"


Гребінківці переймають досвід Польщі щодо підвищення інвестиційного потенціалу

Гребінка вже другий рік поспіль є учасником проекту “Малі міста – магніт для інвестора: підвищення інвестиційного потенціалу малих міст України”.

Головною метою проекту є залучення потенціальних інвесторів до вибору малих міст з України, як місця розміщення інвестицій; популяризація та просування українських малих міст, як зручного і привабливого місця для ведення бізнесу та інвестицій; формування та поширення позитивного іміджу малих міст України на міжнародній арені.

Цей проект започаткований Львівським центром науки, інновацій та інформатизації, а також Інститутом Східноєвропейських досліджень (Республіка Польща), за участю Асоціації малих міст України, який підтримано та профінансовано програмою "Допомога Польщі для розвитку 2013 - 2014" Міністерства закордонних справ Польщі.

Учасниками проекту були 50 малих міст України (10-50 тис, мешканців), в тому числі і Гребінка. Від Гребінківської міської ради участь в проекті взяла Людмила Василівна Цапенко, заступник міського голови.

У рамках проекту проводилися навчальні семінари, учасники проекту проходили дистанційний курс навчання в 2013 та 2014 році, складали тести, готували інформаційні буклети, інвестиційні описи та паспорти своїх міст.

За підсумками проведеної роботи та проходження навчання було відібрано представників 25 малих міст України, до навчальної поїздки до Польщі з участю в Інвестиційному (м. Тарнов) та Економічному форумах (м. Криниця). Людмила Василівна, як учасник даного проекту, у складі української делегації взяла участь в навчальному візиті до Польщі з участю у запланованих заходах, в тому числі, у VII Інвестиційному форумі в м. Тарнов (1-2 вересня 2014 року) та XXIV Економічному форумі в Криниці (2-4 вересня 2014 року). Вона поділилася своїми враженнями від поїздки до Польщі.

- Людмила Василівна, які інвестиційні пропозиції Ви підготували для участі у проекті? Чи брали участь в ньому представники інших міст Полтавщини?

- З Полтавщини брали участь у проекті міста Червонозаводське, Миргород й Гребінка. Від Гребінки ми представили привабливі для інвесторів три земельні ділянки з комунікаціями, зручними під'їзними шляхами: залізничними коліями і автодорогами, які знаходяться у межах міста і неподалік від залізничної станції. Сподіваюсь, що вони зацікавлять людей, які хочуть вкладати кошти в Україну.

- І ось як наслідок Вашої роботи над інвестиційними проектами - поїздка до Польщі.

- Поїздку до Польщі не можна назвати наслідком роботи, це один із етапів проекту. Цю поїздку для нас організував Львівський центр науки, інновацій та інформатизації, інститут Східноєвропейських досліджень Республіки Польща, за участю Асоціації малих міст України, а профінансовано нашу поїздку програмою "Допомога Польщі для розвитку 2013-2014" Міністерства закордонних справ Польщі.

Поїздка була дуже насиченою. Наша делегація відвідала міста Войніч, Тарнов, Криниця, Бохня, Краків, що розташовані у Малопольському воєводстві.

Програмою заходу було передбачено: переймання кращих практик інвестиційного успіху, розвитку малих міст Польщі, зокрема візити до міських рад міст Войніч та Бохня, зустріч з мерами міст; ознайомлення з роботою підприємств, які побудовані та працюють за рахунок інвесторів; презентація інвестиційних пропозицій малих міст України під час проведення Інвестиційного та Економічного Форуму; візит до Державної Вищої Професійної Школи (м. Тарнов), що об’єднує 6 університетів, серед них політехнічний, адміністративно-правовий, гуманітарний.

Під час зустрічі з ректором було повідомлено про можливість та умови навчання випускників наших шкіл у цьому навчальному закладі, роздано інформаційні буклети, які буде передано школам району. Відзначу також, що під часзустрічей ректору Державної Вищої Професійної школи, мерам міст Войніч, Бохня, було подаровано книги, що розповідають про наш край: О. І. Припутня "Євген Павлович Гребінка і Гребінківщина" та "Гребінчин край пам'ятає героїв-визволителів", а також інформаційні буклети.

Зі способами та прикладами залучення інвесторів, а також так званого його супроводу і підтримки, учасники делегації мали можливість ознайомитися на прикладах розвитку інвестиційних територій, індустріальних парків, економічних зон в Малопольській Агенції Регіонального Розвитку та Інвестицій (Краків).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині у ДТП травмовано п'ятеро осіб

- Інвестиційні проекти української делегації були представлені на 7-му Інвестиційному в Тарнові та 24-му Економічному форумі у Криниці.

- Так. протягом інвестиційного форуму у Тарнові була представлена мультимедійна презентація потенціалу малих українських міст, представив її член української делегації Валерій Логвінов, начальник центру технологій електронного урядування Одеського національного політехнічного університету, експерт проекту, також з питання залучення інвестицій в аграрний сектор виступав Іван Іванович Кульчицький, заступник директора Львівського центру науково-технічної і економічної інформації, Президент Агенства Європейських інновацій, один із координаторів проекту.

А перлиною 24-го Економнного форуму в Криниці стала виставка фотографій малих міст, які найкраще відображають специфіку територій. Виставка була розміщена в Головному Домі Форуму, були представлені фото 15 малих міст України, і серед них фото нашого міста. Приємно, що після закінчення роботи Економічного фотруму в Криниці виставка буде постійно розміщена в Консульстві України в м. Гданськ (РП).

На Економічному форумі була презентована карта малих міст України, з їхнім коротким описом: площа, кількість населення, інвестиційні пропозиції міста.

Протягом Економічного форуму у Криниці-Здруй, на якому були присутні представники місцевого самоврядування, ділових кіл та третього сектора, відбулися дві важливі панелі.

І панель: Мале мудре місто - як підтримувати розвиток малих міст та залучати до них інвесторів. Серед учасників панелі: представники малих міст, спеціалісти, інвестори

II панель: Україна - варто інвестувати - інвестиційні можливості в Україні, з особливим виокремленням малих міст та вигоди від інвестування в них Серед учасників панелі: представники торгових палат, бізнесмени, політики, представники органів влади з України.

- Які враження від поїздки, що запам'яталося, які теми обговорювали при спілкуванні з учасниками форумів?

- Учасниками цих форумів було більше тисячі осіб. Делегації прибули з різних регіонів світу. Цікаво було поспілкуватися з представниками різних країн, дізнатися їхню думку про Україну, про перспективи її економічного розвитку. Багато спілкувалися з поляками, білорусами, грузинами.

Важливим був і обмін досвідом з приводу залучення інвесторів, іміджового просування малих міст, розвитку міст з учасниками нашої делегації, адже вони представляють різні регіони України. А взагалі вільного часу у нас не залишалося. Адже велика увага в ході проведення тематичних блоків Інвестиційного та Економічного форумів була присвячена Українським питанням, зокрема, значенню та можливості використання економічного, суспільного та людського потенціалу України для об'єднання всієї Європи.

Ми відвідали конференції різних тематик, фотовиставку малих міст України, презентацію карти малих міст України, де є і наша Гребінка. Організатори влаштували для нас оглядові екскурсії з ознайомлення з історичними місцями Польщі.

- Яке значення для Гребінки, на Вашу думку, має участь її проектів для інвестицій у цих форумах?

- Участь у заходах Економічного форуму у Криниці та представлення на ньому інвестиційного потенціалу міста Гребінки є надзвичайно важливою подією в житті нашого міста, певним кроком в просуванні міста, пошуку та можливістю залучення інвесторів. Інвестиційні паспорти малих міст України, в т.ч. м. Гребінки, в перекладі на англійську мову планується розмістити в довіднику інвестиційних пропозицій, який буде видано за підсумками робота Форуму.

Наша делегація щиро вдячна представникам Польщі, кординаторам та організаторам проекту за приязне, уважне до нас ставлення, бажання допомогти, роз'яснити, підказати. Сподіваємось на тісну співпрацю з бізнесовими структурами, покращення інвестиційного клімату та економічний розвиток нашого міста і всієї нашої держави.

Гребінчин край



Схожі матеріали:
👁 1179
Категорія: Новини Гребінки
Теги: криниці, Польща, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ