Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

30.05.2014

Гребінківці відмовляються від лікування через подорожчання ліків


Зараз медичну освіту здобувають 16 студентів з Гребінківського району


Гребінківці відмовляються від лікування через подорожчання ліків

"Реформування галузі охорони здоров'я триває. На відміну від децентралізації влади в регіонах, якої вимагає нова влада, в медичній галузі, навпаки, пропонується централізація закладів охорони здоров'я, створення госпітальних округів, оптимізація ліжкового фонду.

Оскільки розмежували первинну та вторинну медичні допомоги у Гребінці, був створений ЦПМСД та Центр екстреної медичної допомоги. Такі пілотні проекти уже давно діють в Дніпропетровській. Вінницькій Донецькій областях та у місті Києві. Зараз аналізують надання медичної допомоги в цих областях, підводять підсумки нововведень.

На жаль, на мою думку, реформування розпочали, не маючи чіткої послідовної політики, програми дій. Недостатнє фінансування всіх закладів охорони здоров'я впливає на результат роботи. До цих пір не вирішено фінансування новостворених структур, не вистачає медичних кадрів: лікарів з сімейної медицини акушерів-гінекологів", - розповідає головний лікар Гребінківської районної лікарні Віктор Іванович Кривошея.

П'ять сімейних лікарів потрібно для сільських амбулаторій району та дев'ять вакансій лікарів для центральної районної лікарні.

Зараз медичну освіту здобувають 16 студентів з Гребінківського району. Цього року з 4 випускників медичних вузів лише двоє повернуться працювати у Гребінківську лікарню. Після інтернатури у ЦРЛ розпочнуть трудову діяльність молоді спеціалісти: хірург та невропатолог. Також у Майорщинській амбулаторії працюватиме стоматолог.

Але це скоріш виключення з правила, адже районні, а тим більше сільські медичні заклади не привабливі для випускників вузів. Законом призупинено пільги медичним працівникам, що працюють у сільській місцевості. Лікарі отримують мізерну заробітну плату, молодим спеціалістам не надається житло та ще й до всього не зник бюрократичний механізм звітності, що веде кожен лікар.

- Щороку ми надсилаємо у Департамент охорони здоров'я список вакансій, зустрічаємося та запрошуємо до нас на роботу випускників Національного медичного університету ім..0.0.Богомольця та Української медичної стоматологічної академії, - говорить Віктор Іванович.

На жаль, випускники вузів обирають лікувальні заклади Кременчука чи інших міст України, де діють різні державні програми доступного житла. Або ж вибір припадає на високооппачувані посади у приватних клініках чи у фармацевтичних компаніях. Така криза з кадрами не лише у Гребінківському районі, а й по всій Україні.

Що ж обумовлює закриття інфекційного та пологового відділення ЦРЛ? Чи у Гребінківському районі не потрібні иі відділення?

На це запитання головний лікар пояснив, що досвідчений та кваліфікований лікар інфекційного відділення вже на заслуженому відпочинку, тому відділення функціонує частково.

"Цього року ми чекали, що на роботу до Гребінки приїде випускниця Національного медичного університету ім..0.0.Богомольця, лікар - інфекціоніст.  Та вакансія і досі не заповнена, тому стоїть питання про закриття інфекційного відділення ЦРЛ, воно непотрібне у нашому районі. Така ж ситуація і з пологовим відділенням".

Зараз вузи не готують акушерів-гінекологів, це, в більшості, акушери госпітальних округів. Лікарі-гінекологи вже пенсійного віку, а молодих спеціалістів немає. Також зменшується кількість породіль. У сусідньому Пирятині теж є своє пологове відділення. При централізації закладів охорони здоров'я обов'язково зменшиться кількість таких відділень по області.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Полтавців навчають рятувати життя людей

Госпітальний округ буде у Лубнах, він обслуговуватиме не лише Гребінківський район, а й Пирятинський, Оржицький та Чорнухинський. Тож і Гребінківське пологове відділення чекає закриття до кінця року.

Через різкий стрибок вгору цін на ліки - порожні ліжка стаціонарного відділення. Кількість хворих значно зменшилася, і не тому, що не хворіють. В більшості, до лікарів звертаються лише в екстрених випадках, займаються самолікуванням.

За протоколом на кожну хворобу визначається термін лікування. Якщо це лікування планове, то і процес ремісії триває дуже довго. Хворим необхідно систематично лікуватися. Всі добре знають, що попередити захворювання дешевше, ніж потім його лікувати.

Але завжди на це не вистачає ні часу, ні коштів. Зросла ціна ліків з багатьох причин. Значно подорожчали енергоносії, уряд встановив ПДВ 7% на ліки. У державі немає централізованого регуляторного механізму ціноутворення на медпрепарати.

Хоч і встановлена 10% надбавка на ціну медикаментів іноземного виробництва, приватні фармацевтичні фірми накручують ціни на всі ліки, заробляють таким чином гроші. Без державної регуляції цін на фармацевтичному ринку ліки не подешевшають. І, взагалі, від ВВП на охорону здоров'я у країнах західної Європи виділяють 14-16 %, а у нашій країні 5-6%. Тож змінити цю ситуацію можливо лише за підтримки та контролю держави.

За матеріалом "Гребінчин край"



Схожі матеріали:
👁 1451
Категорія: Здоров'я
Теги: Гребінка, лікарня, Кривошея, црл




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ