Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

15.06.2015

Гребінківська «Берегиня» виступатиме у проекті «Фольк-Music»


Народний самодіяльний хоровий колектив «Берегиня» за 12 років вже став народним улюбленцем в області й поза нею


Гребінківська «Берегиня» виступатиме у проекті «Фольк-Music»Народний самодіяльний хоровий колектив «Берегиня» Гребінківського районного Будинку культури за 12 років вже став народним улюбленцем в області й поза нею. Цієї осені вони візьмуть участь у телевізійному проекті Першого національного каналу «Фольк-music»

Із двадцяти учасників колективу лише кілька мають музичну освіту, решта – аматори. Але самі себе означують інакше – фанатами справи. Якщо треба на репетицію, то кидають і сапи на городі, – жартують учасники. Вперше вони зібралися 2003 року, символічно на свято Благовіщення, а в 2006-му вже отримали звання Народного колективу, розповіла художній керівник хору Ніла Луценко.

– Співають під моїм крилом 14 жінок і 6 чоловіків. Усі вони великі ентузіасти. Мабуть, і справ важливіших ні в кого нема, всі уже на заслуженому відпочинку.  «Берегиня» – це наші будні і свята.

Сама Ніла Олександрівна за спеціальністю баяніст, 50 років пропрацювала у галузі культури. Але такого завзяття, як тут, мало де бачила, зізнається. За час свого існування колектив став впізнаваним не лише у своєму районі та області, а й за межами краю. «Берегиню» запрошують на різноманітні Всеукраїнські та Міжнародні фестивалі, які проходять в Україні. Але дуже далеко їздити вони не мають змоги, нерідко виступають у позичених костюмах, а дістаються чим доведеться.

 


Самодіяльний народний хоровий колектив Берегиня
Гребінківського Будинку культури


– Їздили якось на Київщину, добиралися потягом, електричками усі 20 чоловік. Інструмент тягли «кравчучками», то так уже насміялися, – згадують наперебій.

Хор «Берегиня» і шумовий оркестр влаштовують весільні обрядодійства

За свою співочу кар’єру колектив удостоєний чималою кількістю нагород

А тягнути останнім часом доводиться чимало. Кілька років тому в Будинку культури організували самодіяльний шумовий оркестр «Веселі музики».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ляльки-мотанки з Гребінки оберігають земляків на фронті

У травні колективи успішно виступили у Прилуках на Всеукраїнському фестивалі «Миколина ярмарка», яку щорічно влаштовують до дня народження видатного українського актора Миколи Яковченка. Окрім оплесків і захвату публіки отримали й нові відзнаки.

– Граємо на народному побутовому приладді, на тому, що всі люди викидають. Але супровід хору виходить неймовірно бадьорим. За кілька наших хвилин на сцені публіка вискакує танцювати. Усидіти мало кому вдається, – розповідає художній керівник «Веселих музик» Микола Скрипниченко.

 


За свою співочу кар’єру колектив удостоєний
чималою кількістю нагород


Сам він із родини музик, котрих свого часу запрошували на весілля. До Гребінки перебрався з Кіровоградщини і потрапив у свою стихію, адже «Берегиня» не просто знає, а й проводить повний традиційний полтавський обряд весілля.

– І наші гукають нас поспівати на весіллях, і кияни. На золоте весілля їздили з обрядом до людей у столицю. Останім часом це стає популярним в народі. Бували у нас такі випадки, що співали по п’ять годин без перерви. На дні села нас гукають по всьому району. Тож сумувати ніколи. Тому до великої сцени ми вже готові на 100 відсотків, – запевняє Ніла Луценко.

Схожі матеріали:
👁 1324
Категорія: Культура
Теги: хор, хоровий колектив, Гребінка, Берегиня, Будинок Культури




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою
На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка
На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали... На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ