Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

22.05.2012

Інтернет-покупки: переваги та недоліки



Інтернет-покупки: переваги та недоліки

Інтернет-магазини сьогодні пропонують нам усе, чого тільки побажає душа: від косметики, одягу, господарчих товарів до великої побутової техніки.

Очевидна перевага інтернет-покупок в тому, що можна суттєво заощадити час, замовивши потрібні речі вдома, а також зекономити гроші.

При цьому завжди існує ризик купити «кота у мішку», адже товар на екрані комп'ютера може виглядати дещо по-іншому, ніж у реальності. Або ж про деякі його недоліки може замовчувати сам продавець.

Інтернет-покупець, як і будь-який інший споживач, має право на одержання якісних послуг і товарів. Його забезпечує Закон України «Про захист прав споживачів». Тож які «підводні камені» мають бути відомі користувачу інтернет-магазину?

Обміняти не можна повернути


У випадку, коли надісланий товар виявився з браком, не того розміру чи низької якості, кожен має право обміняти чи повернути його.

Згідно із Законом України «Про захист прав споживачів», покупець може повернути або обміняти товар, який йому не підійшов за певними критеріями, протягом 14 днів із дати отримання. Кошти повинні бути повернені удень розірвання договору або в інший термін, але не більше семи днів. Якщо товар підлягає обміну, звернення покупця має бути задоволене негайно.

Якщо товар на даний момент відсутній, вимога підлягає задоволенню у двохмісячний термін за поданням відповідної заяви покупця.

Зверніть увагу! Перш ніж підписувати документи про отримання товару, його необхідно оглянути, і лише впевнившись у його комплектності, непошкодженості, ставити свій підпис під актами прийому-передачі тощо.

Зафіксовано на папері

Будь-який правочин необхідно оформляти письмово. Якщо товар не доставлено у визначені терміни, необхідно звернутися до продавця з письмовою заявою із вимогою або надати роз'яснення з приводу причин затримки доставки товару, або із вимогою повернути кошти (якщо термін розірвання договору купівлі-продажу не вичерпано).

Заяву до продавця необхідно надсилати рекомендованим листом з повідомленням. Обов'язково потрібно зберегти квитанції про відправлення. Відповідно до Закону України «Про звернення громадян», продавець має розглянути і вирішити заяву в термін не більше одного місяця від дня її надходження.

Заява, яка не потребує додаткового вивчення, розглядається невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня її отримання. Якщо в місячний термін вирішити питання неможливо, керівник відповідного підприємства або його заступник встановлюють необхідний термін для розгляду заяви. Про це повідомляється особі, яка її надіслала.

Якщо ж продавець не відповідає на письмове звернення в установлений термін, можна сміливо звертатись до Інспекції з питань захисту прав споживачів з письмовою скаргою на дії продавця. При цьому потрібно надати підтверджуючі документи звернення до продавця.

Бережіть чек!

Це золоте правило діє для кожного покупця і в реальному, і у віртуальному магазині. Без чеку буде важко довести і сам факт покупки товару, і своє право на якісний продукт чи послуги в Інспекції з питань захисту прав споживачів.

Для того, щоб при потребі можна було сподіватися на допомогу інспекції, покупцю необхідно мати документи, які б підтверджували факт покупки: чек або договір. Для знаного та надійного інтернет-магазину підписання договору на покупку і доставку товару є обов'язковим.

У ньому має вказуватися назва та місцезнаходження фірми, характеристики самого товару, ціна, включаючи вартість доставки та умови оплати, умови, за яких товар можна (або не можна) повернути, та як це можна зробити, гарантійні зобов'язання продавця.

Потрібно знати якомога більше


Перш, ніж придбати продукцію через Інтернет, краще впевнитись, що ви маєте всю необхідну інформацію про продавця: його найменування, юридичну адресу, контакти, основні характеристики продукції, ціну товару, включаючи плату за доставку, умови оплати, гарантійні зобов'язання та інші послуги, пов'язані з утриманням чи ремонтом продукції та інше.

Факт надання інформації повинен бути підтверджений письмово (тобто листом) або за допомогою електронного повідомлення. Інформація, підтверджена таким чином, не може бути змінена продавцем в односторонньому порядку.

ДО РЕЧІ

Можете замовляти товари з Китаю

В Інтернеті можна купити новинки техніки, які ще не з'явилися у наших магазинах. І ціна на них буде нижчою.

Але треба купувати лише те, що тобі зараз не дуже потрібне, бо товар буде йти з Китаю дуже довго - близько місяця.

Щоб купити у китайців, необхідно знати англійську мову хоча б на базовому рівні. Та спочатку треба пошукати в Інтернеті інформацію про різноманітні китайські інтернет-магазини та ознайомитися з рівнем довіри користувачів до них.

Якщо товар дійшов у непридатному до використання вигляді, його потрібно сфотографувати та поскаржитись через інтернет-систему платежів РауРаІ (через неї працюють більшість магазинів у мережі). Тоді Вам повернуть гроші. Ще один поширений вид торгівлі в Інтернеті - через соціальні мережі.

В основному там продають одяг та взуття. Можна купити й брендові речі, й секонд-хенд. Зв'язавшись із тим, хто пропонує товар, можна дізнатися про нього усю необхідну інформацію та отримати додаткові фото.

Оплатити товар можна двома шляхами: поповнити продавцю картковий рахунок або ж розрахуватися накладним платежем вже безпосередньо на пошті.

Районка - головний обласний тижневик


Схожі матеріали:
👁 2028
Категорія: Суспільство
Теги: китай, Перевага, недоліки, інтернет магазин, Інтернет-покупки




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ