Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

01.05.2016

Як освячували Пасху у Гребінці у храмі Георгія Побідоносця (ФОТО)


Гребінчани святили паски з 4-ої ранку


Як освячували паску у Гребінці у храмі Георгія Побідоносця (ФОТО)У неділю, 1 травня, християни східного обряду святкували найбільше і найвеличніше свято у церковному році – Великдень, Воскресіння Ісуса Христа. Пасха є найбільшим торжеством християн, бо це свято перемоги добра над злом, життя над смертю.

У храмах міста Гребінка відбувалися святкові Літургії та освячення пасок. Люди освячували паски, писанки, м'ясо, ковбаси, солодощі, фрукти та вино.

Священнослужителі та чисельні віряни, які зібрались у Свято-Георгіївському храмі аби зустріти свято Воскресіння Христового із великою духовною радістю зустріли цю велику православну святиню.

В ніч із 30 квітня на 1 травня 2016 року, в день світлого Воскресіння Христового, Благочинний протоієрей Василь Ціко, настоятель Свято-Георгіївського храму м. Гребінка, очолив Пасхальні богослужіння – полуношницю, хресний хід, Велику утреню та Божественну літургію святителя Іоанна Златоуста, провів освячення артоса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гребінківський міський голова привітав гребінчан із Великоднем

Після завершення полуношниці протоієрей Василь, духовенство з віруючими вийшли з храму, та обійшли його хресною ходою. Після завершення хресної ходи всі стали перед зачиненими дверима, що символізують собою закритий Гріб Господній. Звідси розпочалася Великодня утреня.

Далі всі увійшли до храму, де утреня продовжилася каноном Пасхи, після якого Благочинний протоієрей Василь Ціко зачитав слово Огласительне святителя Іоанна Златоуста.

 


Після того, як завершилася утреня, богослужіння продовжилося співом Пасхальних часів та святковою Божественною літургією, під час якої, за встановленою традицією, Пасхальна Євангелія читалася різними мовами: українською, старослов’янською, та латиною.

На запричасному стиху настоятель Василь зачитав Пасхальне послання предстоятеля Української Православної Церкви блаженнішого митрополита Київського і всієї України Онуфрія, а також власне Послання вірним, де привітав їх зі святом Світлого Воскресіння Христового та закликав на них Боже благословення.

 

 

Наприкінці богослужіння протоієрей Василь освятив пасхальний хліб – артос, який знаходиться біля вівтаря в храмі впродовж усього Світлого тижня, а потім роздасться вірним.

Після завершення Божественної літургії на подвір’ї храму було освячено паски та інше приношення парафіян і прочан, згідно благочестивої традиції.
 


 

Священник щедро бризкав вірян та кошики свяченою водою, вітаючи їх словами: "Христос воскрес!"

Біля церкви, люди шикувалися в довгі шеренги, і не встигав священник дійти до кінця однієї такої шеренги, як з другого боку вже збиралась нова.

Паски почали освячувати майже о 4 ранку. О 5 годині біля церкви ще було досить людно. Гребінчани приходили цілими родинами.

За Пасхальним богослужінням співав хор Гребінківської музичної школи під керівництвом Наталії Гринь.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grebenka.com


Схожі матеріали:
👁 2078
Категорія: Новини Гребінки
Теги: Пасха, Храм Георгія Побідоносця, Гребінка, Пасхальне Богослужіння, Воскресіння Христове, Василь Ціко




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ