Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

06.09.2015

Як починався навчальний рік у школах Полтавщини?


Сотні першокласників отримали подарунки від Тараса Кутового


Як починався навчальний рік у школах Полтавщини?Квіти, прапори, вишиванки, жовто-блакитні кульки, стрічки і перший дзвоник – так урочисто майже усі школи України відчинили свої двері у 2015 році.

Події в країні відобразились у темі першого шкільнтго уроку. Особливо це було відчутно в тих школах, випускники яких загинули захищаючи рідну землю

У Новаківській ЗОШ І-ІІІ ступенів Лубенської районної ради відкрили меморіальну дошку випускнику та земляку Владиславу Кучеренку, який торік героїчно загинув під час виконання бойового завдання в зоні АТО. Зі стін цієї школи він виніс найголовніший у житті урок – любити та захищати рідну землю.

 До шкіл Лохвицького району прийшло 406 першокласників

Подвір’я Лохвицької гімназії №1 – найбільшої школи району, вирувало яскравими квітами. Більшість учнів одягли на свято вишиванки, в орнаментах багатьох із них переважали жовтий і блакитний кольори. У кольорах прапора – і численні банти, стрічки…

Усі першокласники під час першого в житті справжнього уроку, присвяченого темі патріотизму й миру, одержали від народного депутата Тараса Кутового набори найнеобхідніших для навчання предметів. За три роки, відколи Тарас Кутовий започаткував традицію з подарунками для першокласників, неодноразово доводилося чути від батьків, що така підтримка бодай трохи полегшує підготовку до школи. А найперше люди відзначають увагу, яка не привязана до виборів чи політичних настроїв у країні. Особливо підтримка важлива у той час, коли держава не забезпечує повністю навіть підручниками, а батькам доводиться «скидатися» на потреби школи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший дзвоник 2015 року

Діти ж, отримавши подарунки, зашуміли, весело оглядаючи вміст пакетів із українським орнаментом і добре знайомим логотипом.

Вітали школярів, учителів і батьків численні гості, нагородили ряд викладачів подяками і грамотами. Гімназія отримала в подарунок ноутбук, комплект інвентарю для настільного тенісу. А учні Лохвицької ЗОШ №3 отримали від колишнього випускника, а нині керівника сільськогосподарського підприємства «Стоколос-Агроінвест» Григорія Шамрицького новеньку електром’ясорубку, яка допомагатиме шкільним кухарям готувати  смачні страви для малечі значно швидше.

Як починався навчальний рік у школах Полтавщини?Сотні першокласників отримали подарунки від Тараса Кутового

– Ми вже не перший рік отримуємо подарунки до Першого вересня від народного депутата Тараса Кутового. Дуже вдячні вчителі, батьки і діти, адже це, в першу чергу, радість для дітей. Перший у житті дзвіночок і має бути святом для малечі.

Цього року до нашої школи піде рекордна за останні роки кількість першокласників – їх аж 36. А у Гребінківській ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 цього року 80 першокласників, – розповіла директор Гребінківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 Наталія Носова. – Попередні роки до нас приходило 13-16 першачків, такої кількості, як цьогоріч, на моїй пам’яті ще не було.

Крім того, усі ми вдячні Тарасу Вікторовичу, котрий допоміг нашій школі вирішити одну з найголовніших проблем. Так сталося, що два роки тому поставало питання про закриття нашого навчального закладу, були проблеми з фінансуванням, крім того, у нас у школі не було внутрішнього туалету, державних коштів дати не могли. Аби вирішити цю проблему Тарас Вікторович приїжджав до нас особисто.

 


Приміщенню школи 77 років, це солідний вік для будівлі. Капітального ремонту ми не пригадуємо, але цього року провели масштабні ремонтні роботи. На сьогодні маємо близько 160 учнів, у нас невеличка школа, але вона знаходиться поблизу залізничного вокзалу, в тому районі міста ми єдиний навчальний заклад, закривати його було б просто неприпустимо. Нещодавно почали працювати над створенням музею школи.

Я сама випускниця цієї школи, моя мама працювала в цьому закладі учителькою, тому горю бажанням відновити втрачене і максимально розвивати наш освітній заклад. Дуже вдячна усім небайдужим людям, котрі розуміють та підтримують нас у цьому.

Як починався навчальний рік у школах Полтавщини? У Чорнухинському районі за парти сіло менше ста першокласників

1 вересня до шкіл Чорнухинського району пішов 951 учень. З них 88 дітей сіло за парти вперше.

Навчання почалось у 11 школах району – у Чорнухах, Харсіках, Білоусівці, Гільцях, Богодарівці, Хейлівщині, Кізлівці, Мокіївці, Куріньці, Вороньках, Мелехах. А от подальша доля приміщення Луговицької ЗОШ І-ІІ ступенів поки що невідома. Нині у зв’язку з відсутністю учнів вона призупинила свою діяльність. Батьки 5 школярів, які здобували освіту в стінах цієї дев’ятирічки, віддали документи у найближчий навчальний заклад, що знаходиться в Мокіївці.

– Усіх працівників Луговицької школи працевлаштували. Організували підвезення місцевих дітей до навчального закладу в Мокіївці. А питання про закриття Луговицької ЗОШ І-ІІ ступенів винесли на розгляд сесії районної ради, – пояснила начальник відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Ірина Семегал.

У 2015-2016 навчальному році учні 4-7 класів будуть навчатися за новими програмами і новими підручниками. Але цих книг для навчання й досі в школах немає, оскільки в Міністерстві освіти і науки України ще не провели навіть тендер. Тому вчителям рекомендували використовувати наявні шкільні ресурси.

– У 2016 році також буде обов’язкова Державна підсумкова атестація у формі ЗНО з трьох предметів. Минулого року перевіряли знання з української мови та літератури. А цьогоріч до ДПА додали ще два обов’язкових предмети – іноземна мова (в Чорнухинському районі – англійська) та математика або історія України (за вибором учня). У зв’язку з такими змінами збільшили кількість годин викладання іноземної мови у 6-11 класах, – повідомила Ірина Семегал.

Як починався навчальний рік у школах Полтавщини?Свято знань зустрічали в одній із найстаріших шкіл України

Гадяцька спеціалізована школа І-ІІІ ступенів ім. М. Драгоманова веде свою історію з 1872 року. Одним з її учнів був Михайло Драгоманов. За даними Українського Центру Дослідження якості освіти, який щорічно досліджує рейтинг шкіл за результатами ЗНО, Гадяцька школа №2 посіла 383 місце серед 7263 шкіл країни. Це найкращий результат по району. Дві випускниці школи – Іра Завгородня і Дарія Мельник, склали ЗНО на 200 балів з української мови і літератури, Павло Циба показав найкращий результат в районі з біології, а Роман Циба – з хімії. Троє з 16 цьогорічних випускників вступили на безкоштовне навчання до медичних вузів України. Зараз у школі 386 учнів, що на 35 більше, ніж минулого року, з них 50 першокласників і 12 учнів з тимчасово окупованих територій.

Школа Василя Симоненка на Лубенщині готується здивувати світ

Троє випускників Тарандинцівської школи отримали звання академіків, є кандидати наук та навіть чемпіон з кікбоксінгу. Але найбільше тут пишаються випускником, ім’ям якого названа ця школа – відомим українським поетом Василем Симоненком.

Школа має етнографічний музей, в якому є кімната Симоненка, екскурсії проводять самі учні. До цього їх готує завідуюча музеєм Світлана Яценко. Тому першокласникам буде чим зайнятися окрім здобуття знань, розповідає заслужений учитель України, директор Тарандинцівської школи Микола Кадука.

– У нашій школі навчається 137 дітей з 5-ти сіл, підвозиться – 90. Першачків цього року чотирнадцять, у порівнянні з минулими роками, цьогоріч спостерігається певний ріст. Взагалі, наша школа на гарному рахунку, маємо чудовий колектив. Сподіваюсь, що в подальшому буде ще краще.

Тут є гурток з народознавства, який з особливою шаною відвідує більшість учнів школи. Є справді унікальний для сільських шкіл гурток з ліплення, його веде справжній скульптор, місцевий житель Олександр Горбенко. Він працює від Лубенського центру дитячо-юнацької творчості. Роботи цього майстра знають і цінують навіть у столиці, на відомому усьому світові Андріївському узвозі. Виставка його робіт, яка представлена в шкільному краєзнавчому музеї справді вражає своєю самобутністю.

– Враховуючи складний час, – запевнив директор школи Микола Кадука, – я сказав би, що ми знаходимося в оптимальній ситуації. Звісно, ми не відмовляємось від допомоги спонсорів (чудова конференц-зала з новими вікнами та дверима – їхня заслуга). Маємо достатньо комп’ютерної техніки, швидкісний Інтернет, але, безперечно, хотілось би більшого. Це і мультимедійні дошки, сучасні класи хімії та фізики, але зараз ми сповна використовуємо те, що в нас є. І робимо усе для того, аби випускати геніїв.

Як починався навчальний рік у школах Полтавщини? Одна з найбільших шкіл Пирятинщини пишається тим, що не випустила у світ жодного злодія

У Березоворудській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів цього року сіли за парти 139 дітей, 10 з яких першокласники.

Попри загальну дорожнечу та відсутність робочих місць у селі, в Березовій Рудці батьки не зекономили на дітях – строгі костюми, колготки, бантики – усе, як годиться. Особливо тішив око розмай вишиванок. Цей елемент національного вбрання все більше витісняє звичні сорочки та блузки як у дорослому, так і в дитячому гардеробах.

Святкова лінійка в сільській Березоворудській школі здивувала насправді щирим родинним теплом.

Не забули під час свята й про земляків, котрі боронять країну від ворога. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих.

Попри гонитву шкіл за результатами ЗНО та рейтингами, директор Михайло Прокопенко наголосив, що у їхній школі давно забули про знання з-під палиці, акценти ставлять на розвитку талантів та здібностей підростаючого покоління.

– Кожну дитину природа наділила своїм власним потенціалом. І особисто я вважаю пережитком минулого, коли від учня вимагають знати на «відмінно» математику і літературу. Наш педагогічний колектив працює на результат розвитку дітей відповідно до їх здібностей. І, передусім, дитині має бути в школі комфортно.

На запитання, чи має школа якихось видатних випускників на загальнодержавному рівні, директор скромно відповів, що серед високопосадовців колишніх учнів немає, на жаль, чи, може, навіть на щастя. Пишається тим, що педколектив зумів виховати людей гідних і чесних – серед випускників немає жодного, хто б мав проблеми з законом.

Схожі матеріали:
👁 1790
Категорія: Освіта
Теги: 1 вересня, пирятин, першачки, Полтавщина, Гребінка, Тарас Кутовий




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ