Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

22.06.2013

Як полтавці потрапляють у сексуальне та трудове рабство


За статистикою, у полон найбільше потрапляє молодь віком від 18 до 30 років із середньою та вищою освітою


Як полтавці потрапляють у сексуальне та трудове рабство

Україна - у списку держав, громадяни якої найчастіше потрапляють у рабство, за даними Міжнародної організації з міграції. Торгівля людьми - одна з найприбутковіших індустрій у світі після торгівлі зброєю та наркотиками.

За статистикою, у полон найбільше потрапляє молодь віком від 18 до 30 років із середньою та вищою освітою.

Камера, наручники, щодень свіжі синці, приниження й знущання задля втіхи та прибутку! Чи сподівалися такого повороту долі дев’ятеро красунь з Полтавщини, що опинилися в полоні збоченого злочинця, який обладнав у Комсомольську «кіностудію», куди заманював дівчат.

Змушуючи бранок втілювати в життя свої хворі сексуальні фантазії, він транслював відео на увесь світ через інтернет. А тим часом на його рахунок у банку капали чималі гроші. Усього за півроку полонені зробили його заможним «бізнесменом».

Такі ділки мають тисячі методів і прийомів, як заманити жертву у свої тенета. І не завжди з самого початку застосовують насильство. Викрадення прямим способом сьогодні вже не настільки популярне.

Здебільшого це гра на довірі: знайомство в соцмережах, невинне побачення, запрошення в гості до іншої країни, хороша вакантна посада, пропозиція фінансової допомоги, підтримка в якійсь біді - усе, що може вас зачепити за живе. У цій індустрії працюють хороші психологи. Тривалий час вони можуть вивчати ваші звички, матеріальне становище, особисте життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Первая совместная поездка на море с ребенком

- «Заробіток від п’яти до сорока тисяч умовних одиниць». Така пропозиція - дуже ефективний гачок для наших співвітчизників.  Але саме «золоті гори» насамперед і мають насторожити: обережно, рабство! Найчастіше на подібну приманку «клюють» дівчата, які щойно стали повнолітніми, - наголошує начальник управління карного розшуку МВС України в Полтавській області Микола Михайлик. - Свого часу ми домоглися, щоб ЗМІ припинили подавати рекламні оголошення сумнівного характеру про роботу за кордоном. Але ті «роботодавці» пішли іншим шляхом - розносять буклетики по поштових скриньках, вербують через інтернет. Найчастіше запрошують попрацювати до країн колишнього СРСР, адже туди не потрібні візи. І лідером серед таких стала Росія. Нічні клуби Москви, ресторани, шоу-бізнес - нашим дівчатам обіцяють що завгодно, аби ті лише приїхали!

Танцівниці в нічні клуби, фотомоделі - сільські дівчатка уже бачать себе на обкладинках журналів, купаючись у променях слави і розкошів.

- Ми моніторимо інтернет-мережу і намагаємося викривати таких ділків, але повноваження правоохоронців припиняються там, де закінчуються кордони України. Навіть якщо ми виявили переписку і факти вербування на теренах нашої держави, затримати злочинця, приміром у Російській Федерації, має право тільки їхня поліція. Наші красуні досі масово клюють на дуже сумнівну наживку, їдуть з дому, віддають паспорти і «працюють» зовсім не так, як їм обіцяли.

Крім того, новоприбулих рабинь нерідко підсаджують на наркотики, аби ті безвідмовно за дозу готові були на все. Адже сьогодні все більшої популярності набуває порнопродукція з елементами насилля. Забаганки клієнтів можуть бути дуже своєрідними. Це безглуздий і невиправданий ризик, - застерігає Микола Михайлик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Несколько полезных советов для отдыхающих на море в Крыму

Окрім сексуального, популярним лишається і трудове рабство. Заради пристойного заробітку українці їдуть куди завгодно. І навіть потрапивши на справжнісіньку каторгу, не відмовляються працювати, сподіваючись, що їм заплатять.

Були випадки, коли людям доводилось жити в земляних норах, спати, укриваючись клейонкою. Харчуватися помиями і працювати до кривавих мозолів. А потім їх просто депорто-вували, не заплативши й копійки за роботу.

Нині правоохоронці стикнулися і з новим видом махінацій. Трудові угоди із самого початку складені так, що роботодавці розраховуються не з самими працівниками, а з тими, хто постачає рабсилу.

Агенція «Аверс-експрес ЛТД» у Полтаві легально працевлаштовує людей за кордоном. Вона має великий досвід роботи у цій сфері та ліцензію на працевлаштування. Нині фірма співпрацює з польскими роботодавцями.

- Консульство відкриває робочу візу лише тоді, як перевірить установу роботодавця, умови роботи та проживання, - розповідає директор фірми Наталія Кучеренко. - Витрати на оформлення легального працевлаштування за кордоном можна відпрацювати за місяць-два. А люди часто просто не хочуть оформляти легальний виїзд. Ідуть самі, за туристичною візою чи на запрошення друзів. Особливо в Росію. Там роботодавці часто забирають паспорти - і людина потрапляє у своєрідне рабство, живучи в жахливих умовах і отримуючи мізерну платню. В Америці, Норвегії чи Голландії офіційно працюють лише громадяни Євросоюзу, а українцям можна працювати тільки нелегально.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хотите отдохнуть на море? Полезные советы для летнего отдыха

Не поспішайте реагувати на об’яви з рекламою роботи в США чи на нафтових платформах у Норвегії. Недобросовісні фірми заробляють вже з першого кроку людини до офісу. Особливо ті, хто пропонує роботу у США та Норвегії. Такі фірми пропонують нелегальну роботу та відкриття гостьової візи. Але платити за послуги клієнту треба ще до походу у консульство.

Результат - витрачено 500-600 доларів - і відмова у візі. Навіть якщо вам відкриють туристичну чи гостьову візу до США (це може бути, якщо людині за 55 років), і ви зумієте обгрунтувати мету візиту та довести знайомство з американцями, не факт, що вас забезпечать легальною роботою. Зазвичай люди за кордоном зостаються наодинці зі своїми проблемами.

За даними управління карного розшуку МВС України в Полтавській області, з початку року і станом на середину червня підрозділ по боротьбі з торгівлею людьми та злочинами проти моральності на Полтавщині виявив шість подібних фактів експлуатації людей. Крім того, правоохоронці розкрили три факти пропаганди культу насильства, п’ятнадцять випадків розповсюдження порнопродук-ції, вісім з яких уже направили до суду. Викрили по шість фактів сутенерства та звідництва. На Полтавщині така діяльність найбільше поширена в Полтаві, Кременчуці, Полтавському, Великобагачанському, Пирятинському та Хорольському районах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крым. Летний отдых для детей: на море с ребёнком

Оминайте фірми-одноденки

Аби не опинитися в рабстві, правоохоронці радять: оминайте десятою дорогою фірми-одноденки. Не користуйтеся послугами незнайомців, перевіряйте ліцензії організацій, шукайте людей, які могли б розказати вам про свій досвід роботи із певною фірмою. В інтернеті читайте коментарі - відгуки тих, хто вже користувався її послугами.

Вимагайте та перечитуйте документи, договори. А найголовніше - перед тим, як підписати трудову угоду, понесіть її до професійного юриста, аби він вивчив і підказав нюанси, відшукав підводні камені. Нікому за жодних обставин не давайте до рук свого паспорта. У жодному випадку не платіть нічого наперед.

Працюйте лише за трудовою візою

Щоб не потрапити в рабство за кордоном, необхідно завчасно отримати вичерпну інформацію щодо роботодавця та/або агентства з працевлаштування за кордоном - ознайомитись зі свідоцтвом про реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності (з оригіналом).

За кодом ЄДРПОУ (єдиного державного реєстру підприємств та організацій) України можна дізнатись, чи не розпочата у вказаної юридичної особи процедура ліквідації чи визнання її банкрутом; чи має юридична особа право надавати послуги з працевлаштування за кордоном або здійснювати посередницькі послуги в цих питаннях; чи збігається реальне місце знаходження юридичної особи з місцем її реєстрації; звернути увагу на ПІБ директора чи особи, що уповноважена підписувати договори від імені юридичної особи.

Прослідкувати, щоб усі договори, укладені між особою, що має намір працювати за кордоном, та компанією, що надає такі послуги, були підписані саме тією особою, яка вказана у виписці з ЄДР.

- Будь-який договір, який підписуєте, повинен бути у вас в оригіналі, з усіма підписами та мокрими печатками. Необхідно вимагати копії дозвільної документації, свідоцтв про реєстрацію, договорів з іноземними компаніями, які зацікавлені в українських працівниках, копії правоустановчих документів цих іноземних компаній, - радить директор полтавської юридичної компанії «Успіх» Наталія Жовтяк.

 - Чим більше будете ставити юридичних запитань, уточнювати інформацію та вимагати для себе вищевказані документи, тим більше буде у вас шансів, що потенційний шахрай просто не захоче мати справу з вами, оскільки юридична особа, що діє в рамках закону, має можливість надати вам повну інформацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полтавщина зустріла авторалі міжнародного рівня на ретро-автомобілях «Пекін – Париж»

Особливу увагу варто звернути на трудовий договір, бо цей документ - це гарантія вашого спокійного працевлаштування та перебування за кордоном. У трудовому договорі слід чітко прописувати характер роботи, тривалість робочого часу, відпустки, тобто права та обов’язки працівника та роботодавця, розмір і строки оплати праці, розподіл витрат під час оформлення необхідних документів, витрат, пов’язаних з міжнародним перельотом, витрат на проживання та харчування, вимоги до стану здоров’я працівника, відшкодування шкоди у разі настання нещасного випадку, санкції при достроковому розірванні договору тощо.




Схожі матеріали:
👁 7055
Категорія: Події
Теги: інтернет-мережа, сексуальне та трудове рабство, МВС України, дівчата, полтава, Росія




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ